Am ajuns In Marrakech fiind invitati la o nunta. O nunta e cava frumos în sine, o nunta traditionala marocana are înca ceva în plus care te farmeca. Orice obiceiuri trebuie acceptate, întelese si respectate. Iar daca-ti mai si plac este cu atât mai bine.
Nu vreau sa termin povestile despre Maroc cu vorbe aspre, mai bine le spun acum, mai ales ca nu sunt despre nunta, obiceiuri, Maroc sau marocani.
Vecinul meu de masa fusese invitat, ca si noi dealtfel, de prietenii nostri români si francezi si europeni la nunta baiatului lor. Pai ”mon petit Jean-Pierre”, nu vii la nunta invitat europeneste de socrul mare îmbracat în pull si cu nevasta parca atunci sosita de la muncile câmpului. Daca nu din respect pentru ceilalti nuntasi, macar din respect pentru prietenul tau. Si daca stai la o masa marocana unde sta si socrul mare, masa dotata cu tacâmuri europene ca si celelalte mese dealtfel, pentru ca socrul mic nici el nu-i un oarecare din moment ce-i profesor universitar, nu te apuci sa critici ce-ai vazut tu odata, undeva, ca niste arabi mâncau cu mâna. Sau macar daca esti asa de educat, nu trebuia sa-ti sugi dintii cu zgomot tot timpul mesei ca un nesimtit. Iar à propos de educatie, nu te apuci sa vorbesti, printre marocani educati fiind, despre procentul important de analfabeti din Maroc. Acolo unii copii, din ce în ce mai putini, nu pot merge la scoala pentru ca parintii nu au bani sa-i trimita, dar cresc mari cu respect pentru altii si bun simt, ceea ce tu nu ai. Data viitoare când mai vorbesti despre analfabeti pomeneste doua vorbe si de cei care nu stiu sa scrie, citeasca si socoteasca din propria ta tara, atentie, la absolvirea colegiului. Daca nu stii, îti spun eu ca sa nu te mai obosesti cautând: 12% dintre adulti au mari probleme, iar o analiza mai fina spune ca 21% dintre tinerii de 17 ani sunt ”cititori ineficace”, un fel delicat de a spune "în situatie de analfabeti".
Asa ca Jean-Pierre, pentru mine nu esti decât un mitocan amarât, abrutizat de munca de la tine la tara si care mai are înca apucaturi de vechil când pleaca de-acasa prin Africa. Vezi ca uneori are dreptate Sarko sa-i spuna câte unuia ”pauvre con”. Ca sa fie sigur ca-i înteles.
Preocupări...
Acum 11 ore
pai nu stii cum e? cine are cele mai multe bube-n cap, ala gaseste cusururi cu carul altora.:)
RăspundețiȘtergere@Literelibere
RăspundețiȘtergereEl e mai superior. A fost politist la viata lui, în Paris, eheeei! Vorbeste tare si nu se uita la tine. Nu asteapta vreo confirmare sau sa-i dai dreptate. Ce spune el e sigur corect.
Ma ia cu frisoane, cred ca sa-ti sugi dintii este cel mai insuportabil comportament, pentru mine este inainte de tras "nasul" ca sa nu zic mucii, desi si asta este groaznic de suportat...
RăspundețiȘtergereDe la muncile campului mai vii si transpirat...sper ca nu a fost cazul.
Trist este ca asemenea personaje traiesc cu impresia ca ele reprezinta frisca invitatilor, asa ca, de fapt, tu ai avut onoarea de a sta la masa cu ei.
Am înteles ca au stat totusi la un hotel de 4 stele cu apa curenta, cu toate ca nu-i un criteriu. Dar dispretul din ochii lui n-am sa-l uit multa vreme.
RăspundețiȘtergereMitocan in stil mare, dar din ala care te face pe tine sa iti fie rusine fata de ceilalti, de lipsa lui de rusine. Si cand te gandesti ca asta nu tine de gradul de civilizatie al tarii din care provii ci mai degraba de buna crestere si de omenie.
RăspundețiȘtergereNu-mi era rusine de ceilalti pentru ca nu-l auzeau ce spunea si nu-l cunosteau, îmi era rusine de rusinea lui, vorba ceea româneasca triviala si de bun simt, cum zice C. Petrescu. Pentru asta nu-ti trebuie educatie...
RăspundețiȘtergere