miercuri, 2 martie 2011

Dar sanatatea, e dirijata ?

In razboaie mor multi oameni, c’asa-i la razboi dintotdeauna. Iar razboaie stim ca sunt în permanenta câte 3-4 concomitent. Natalitatea începe sa creasca de obicei când se-ntoarce lumea acasa, pe sau sub scut. C’asa-i omul. Cu conditia sa nu mai fie alte razboaie si oamenii sa fie sanatosi. Iar ca sa fie sanatosi, ei au nevoie de medici si uneori de medicamente, în niciun caz de boli inventate care sa-i faca mai bolnavi decât sunt. Pentru ca acesta este noul tip de marketing promovat de marile laboratoare de medicamente.

Doi specialisti în sanatate, un cercetator si un jurnalist, au scris acum câtiva ani o carte, "Selling Sickness. How Drug Companies Are Turning Us All Into Patients", în care sunt analizate strategiile de marketing pe care ei le numesc cinice, daca nu chiar criminale. Industria farmaceutică, cu o cifră de afaceri de circa 500 miliarde dolari anual, profita de fricile obisnuite de moarte si de boala ale omului si le transforma în tulburări extrem de grave, care necesită îngrijiri urgente si costisitoare. Astfel, timiditatea se transformă în "anxietate socială", iar tensiunea premenstruală devine "tulburare disforică premenstruală". Simplul fapt de a fi expus la un risc patologic devine patologie în sine.

Un adept al acestor metode explica într-un articol ("Arta de a cataloga starea de sănătate") cum se poate "favoriza crearea" tulburărilor medicale:
- reevaluarea stării de sănătate;
- redefinirea unor boli cunoscute de mult şi rebotezarea lor;
- crearea unor disfuncţii din nimic; preferatele lui sunt disfuncţia erectilă, deficitul de atenţie la adulţi şi sindromul disforic premenstrual.

Pe fondul unei educatii înca mai subrede decât sanatatea lumii si a institutiei familiei în cadere libera în ultimul timp aceste spaime prind foarte usor. Dar despre educatie si familie va mai fi vorba în viitor. Ca si despre noile noastre boli.

8 comentarii:

  1. drept îi! acolo unde e vorba de bani multi vor fi si afaceri oneroase; iar imbacseala in afaceri oneroase va sugruma nu numai onestitea dar si urmele de umanitate…
    biznisu-i biznis!

    RăspundețiȘtergere
  2. da, ieri doar, am auzit la stiri despre promotii la medicamente, iei doua de nush care fel si primesti alta gratis...film cu prosti, cum spune draca de soacra-mea -nu, nu e greseala de tiparire.

    stii ce-mi place la romani?
    cand se intalnesc doi/doua bolnave...parca fac concurs, care e cel mai bolnav...
    asa ca, zic eu prin urmare vorba mare, daca nu-i cerere, nu-i nici oferta. daca nu-i stiinta, e cerere mare, nenicule.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiu pe la voi cum e, dar pe la mine pe-aici erau niste reclame la tv de genul: suferiti de boala x, intrebati-va medicul despre medicamentul y...
    Adica te duci tu la doctur si ii spui sa-ti dea pastilele alea, ca ti-a placut culoarea ambalajului...
    Ca sa nu mai vorbim de nebunia gripelor si campaniile de vaccinare...

    RăspundețiȘtergere
  4. @Mosu
    Dac-ar fi vorba de banii pentru vreo autostrada mai merge sa furi, nu c-as fi de acord dar exista o explicatie. Dar aici este sanatatea si viata (moartea) unor oameni. Si înca nu stim totul. Este cineva sigur ca nu se fac teste de medicamente noi prin Africa sau India?

    RăspundețiȘtergere
  5. Sophie, pai ala gratis e un medicament nou care trebuie lansat. Nu sunt Ghita contra, poate fi chiar ceva foarte bun! Aici s-au retras de pe piata 70 de medicamente vechi pentru diferite motive (mai ales "efecte secundare"). dar realitatea poate fi ca sunt în final de brevet, le poate face oricine de-acum încolo si pretul (deci câstigul) scade dramatic. Inseamna ca vor aparea altele noi, sau, culmea cinismului, aceleasi botezate altfel.
    Sa stii ca fata de boala toti sunt(em) la fel, nu numai românii. Cerere este si va fi si se profita frumos de chestia asta. A aparut "automedicatia": daca te doare capul (sa zicem) nu te mai duci la doctor sa-ti dea reteta (gratuita!!) de antinevralgic, te duci sa ti-l cumperi singur. Statul câstiga de doua ori. Nu mai ramburseaza vizita la doctorul de familie si nici antinevralgicul. Asta e valabil evident la doctoriile cu riscuri minime, ca zero nu poate fi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Asa e Cora, pentru ca zi doctorul "z" este "sensibilizat" de firma sa-ti dea medicamentul "y" si sa faca studii pe termen lung despre eficacitatea pastilei. Si ti-o recomanda si el cu caldura. Despre vaccinuri am scris în link-ul la postul asta. Probabil sunt stocuri de vaccin pentru ca ne ameninta din nou cu valul doi de gripa ..., porcina, parca asta a fost ultima, nu?

    RăspundețiȘtergere
  7. Am deschis linkul tau abia dupa... De-aia nu-mi fac eu vaccin de gripa, daca e sa mor, macar sa mor sanatoasa. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Cora, toti murim prea devreme, când nu trebuie si "destul de" sanatosi.

    RăspundețiȘtergere

Scrieti baieti, numai scrieti!