luni, 2 mai 2011

Aflu ca acum doua saptamâni a fost Ziua Internationala a presei libere…

… si cu ocazia asta mi-am dat seama ca tot cam pe-atunci am citit întâmplator urmatorul enunt care se dorea alarmant: "Problema analfabetismului afecteaza, in prezent, 770 de milioane de oameni, dintre care peste 500 de mii doar in Romania". Si l-am comparat cu altul pe care-l stiam deja si care chiar este alarmant : "Din totalul de 30 de milioane de seropozitivi din lume peste 6 milioane sunt doar în Africa de Sud". Pai domnu’ ziarist liber care scrie titluri spaimoase, ai zice dupa matale ca marea majoritate a analfabetilor este în România si mai ramân câtiva în restul lumii. Ia sa vedem : "500 de mii ori o suta împartit la 770 de milioane egal 0,06", deci analfabetii din România reprezinta cam 0,06% din totalul analfabetilor din lume, iar seropozitivii din Africa de Sud cam 20% din toti bolnavii din lume, adica de 333 de ori mai mult. Se compara una cu alta, se poate sa ne sperii în halul asta ?

Sa vorbim totusi serios despre analfabetism prin comparatie cu "analfabetismul functional" sau cu "iletrismul". Nu cred ca diferentele terminologice îi fac pe unii mai fericiti decât pe ceilalti. Rezultatul este acelasi. Oamenii nu stiu sa citeasca, sa scrie si sa socoteasca. Cu sau fara scoala, asta conteaza mai putin. Conform definitiei date de UNESCO "persoana nu poate desfasura activitati care presupun utilizarea cititului, scrisului si calculului în folosul propriu sau al comunitatii". Si citesc în continuare ce scrie omul nostru: "Conform rapoartelor organizatiilor internationale, Romania are una dintre cele mai mari cote de analfabetism din Europa".

Ia sa vedem daca-o fi chiar asa. Statisticile oficiale românesti sau un calcul simplu spun ca analfabetii în rândul populatiei de peste 10 ani reprezinta 2.6%. Ma mai uit prin rapoarte internationale si citesc ca de exemplu în Franta, Institutul national de Statistica (celebrul INSEE) spune ca în 2005, 3 100 000 din francezii între 18 si 65 de ani (adica 9%) erau în situatie de analfabetism. Nu-mi revin din mirare ca alta veste ma nauceste din nou : "în Belgia rata de analfabeti (functional) se învârte în jurul lui 10%". Si totusi eu am constatat în mod repetat ca standardul de viata belgian este peste cel francez. O sa-mi spuneti ca ce are lipsa scolii cu standardul ? Asa-i, n-are nimic, cu cât esti mai "bâta", traiesti mai bine, e normal. Obosit, dezamagit si strivit de prabusirea unor mituri merg la culcare cu gândul de a gasi ceva mai optimist a doua zi care sa ma remonteze.

Dimineata iau o gura de cafea si mai citesc un titlu (daca aveti un scaun pe-aproape asezati-va !) : "Un secret a iesit la iveala în legatura cu André Reithebuch, Mister Suisse 2009 : are dificultati la scris si citit, adica este ceea ce se numeste « un analfabet din punct de vedere functional »". Dupa care jurnalistul elvetian, la fel de mirat ca mine, intra în detalii si astfel aflu ca 800 000 de adulti, adica o persoana din sase, adica 16% dintre cei de la 16 la 65 de ani sunt incapabili sa citeasca si sa înteleaga un text simplu. Vorbim despre Elvetia ! Cu calculele se descurca însa mai bine, încheie corect jurnalistul, provocându-mi un zâmbet discret pe sub mustata. Inca o statuie care cade de pe soclu. Si ce statuie !!

Asa ca daca punem procentele unul lânga altul (2,6%, 9%, 10%, 16%, nu mai spun ale cui sunt!) putem spune ca stam bine. Daca mai dam deoparte ziaristii (liberi) platiti la numar de analfabeti, accidente, crime, babe violate si divorturi în lumea (asa zis) buna, am sta si mai bine.

11 comentarii:

  1. Misterul ala o fi dislexic. Analfabetul si dislexicul nu sunt acelasi lucru. Analfabetul n-a avut ocazia sa invete, dislexicul n-a putut (e vorba de aia cu inteligenta normala, nu cu retard).

    RăspundețiȘtergere
  2. :)
    Te salut, Dan!

    Nenea nume a punctat bine un aspect.
    Si tu ai punctat bine denivelarile de la logica ale "jurnalistului", insa realitatea romaneasca este TRISTA si... amara.
    Daca mergi in zona rurala (unde nu-i apa curenta, canalizare, scolile sunt desfiintate, puncte sanitare la mama drazului si farmacii deschise doar o zi pe saptamana) si incepi sa porti un dialog cu tinerii din zonele respective te cam "zburlesti"... daca-i mai pui sa-ti citeasca ceva... o iei la fuga!
    In metropole lucrurile difera un pic, insa nu prea mult. Tot mai multi copii trec clasele cu ajutorul banilor, ba mai mult, fac si "faculte" tot cu ajutorul banilor.
    Am intalnit specimene cu master dupa facultatea de psihologie, spre exemplu, care abia incropeau cateva propozitii, de citit... nu mai spun.

    RăspundețiȘtergere
  3. In Sud Africa, problema e de partea neagra.
    Procentajul mare al celor infestati cu virusul groazei este de partea celor negri, celor care traiesc in "ghetouri" sau la periferia oraselor in case de carton.
    Burii si-au luat masuri "stringente" insa cand se-mbata obisnuiesc sa mearga in localurile placerii si hop, bonus, virusul cu pricina.
    Este o tara la superlativ!(extremele sunt la ele acasa) Iti recomand sa o vizitezi, daca ai ocazia.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dacă a fost...pe aici nu s-a făcut mare tam-tam...

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu nu prea cred ca exista atatia analfabeti in Romania.

    RăspundețiȘtergere
  6. Intr-un studiu de specialitate realizat de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii apare o concluzie clara: "Considerand ca perioada medie de prezenta in sistemul de invatamant este pentru tineri de 10 ani si ca abandonul scolar este uniform distribuit in timp, rezulta ca aproximativ 20-30 la suta dintre tinerii unei generatii abandoneaza scoala in diverse stadii".
    Se pare ca abandonul scolar nu are tendinte de a fi stopat, dimpotriva sunt realitati care arata ca fenomenul creste si este mai mare comparativ cu datele oficiale.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Nume
    Si mai sunt ceilalti, analfabetii functionali, care au avut ocazia, au si putut, dar n-au vrut sa se investeasca deloc si n-au practicat dupa aceea. Cum se poate asa ceva, aparent incredibil în ziua de azi (dar dupa cum se vede, posibil) ? Administratie, birocratie, sistem putred…

    RăspundețiȘtergere
  8. @Andrei
    Ce spui tu se întâmpla si la case mai mari. Dar când ajungi la facultate si la un master deja nu mai cred ca poate fi vorba de analfabetism de niciun fel. Insa ai dreptate, stiu si eu un caz : "cineva", nu spui cine, nu s-a dus la niciun curs, la niciun examen, nu si-a facut el lucrarea de diploma, a învatat pe de rost titlul ei si câteva propozitii si acum lucreaza la o mare multinationala din România.

    Nu mai vorbesc de faptul ca exista exceptii cunoscute unde geniul în afaceri nu are la baza nicio zi de scoala !

    RăspundețiȘtergere
  9. @Catalin
    Da, a fost, mondiala sau internationala, nici eu n-am bagat de seama pâna ce n-am citit formularea apocaliptica despre analfabetii români. Asta m-a tras de mâneca…

    RăspundețiȘtergere
  10. @Cristi
    Daca ne legam de cifre e si mai grav, înseamna ca informatia care ni se serveste (de media sau în statistici) este falsa. 500 000 la 20 de milioane (sau câti or mai fi acum, nu stiu) înseamna în jur de 2,5%. Dar nu poti socoti copiii pâna la vârsta scolii si nici vârstnicii dupa un anumit numar de ani (variabil) unde încep probleme de senilitate, din fericire nu la toti. Deci procentul ar trebui sa fie mai mare, dar oricum nu ajunge la nivelul tarilor "civilizate" dupa care tânjim atâta. Ori 500 000 e prea mult deci fals (eu as zice ca asa este, ai dreptate), ori procentul dat de Institutul de Statistica e prea mic, ceea ce nu cred.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Florentin
    Asa este, mai ales azi, când mirajul "facutului" de bani repede si fara prea multa sudoare ia mintile pustimii. Multi nu termina scoala si se "lanseaza în afaceri" cu capul înainte si ochii închisi. Dar astia nu-s analfabeti, stiu deja sa scrie si sa citeasca. Lucrul asta este încurajat si de multimilionarii nostri, nu dau nume, care au simtul afacerilor dar transpira si rup penita la stilou când trebuie sa se semneze.

    RăspundețiȘtergere

Scrieti baieti, numai scrieti!