marți, 11 octombrie 2011

Un titlu de mult bun simt

“CINE ESTE FEMEIA IN BRATELE CAREIA A MURIT JOHNNY RADUCANU?”.

E limpede care era de fapt framântarea cioclilor! Ca dupa aceea sa continue: “M. A. (38 de ani), lector la Universitatea Bucuresti din 1994 si traducător autorizat de limbă engleză, este femeia care i-a stat alături, până în ultima clipă, maestrului Johnny Răducanu”. Aha!! Pai textul nu prea are nimic de-a face cu titlul. Ca sa nu mai spun ca detalii gen “traducator autorizat” sunt la fel de utile în context ca si numarul de la pantofii doamnei.

Si înca ceva: în orice stire de “senzatie” de la noi cuvântul “doamna” este înlocuit de “femeia”. De ce? Suna mai palpitant? Sau autorul vrea sa arate ca n-are rusine? Asta stiam! Pentru ca iata cam ce întrebari i-au mai fost puse doamnei imediat dupa tristul eveniment, pentru ca asta a fost, nu unul de senzatie:
“Sunteţi rudă cu Johnny Răducanu?”, “Ce legături au existat între dumneavoastră şi Johnny Răducanu?”, “Aţi fost iubita lui Johnny Răducanu?”.

Când moare cineva exista limite ale decentei pe care nimeni cu bun simt nu are dreptul sa le depaseasca.

22 de comentarii:

  1. Domnule, pe planeta pe care locuieşte domnia ta, aşa o fi, precum spui.
    Acilica, în mahalaua noastră, lumea vrea circ.
    Şi pâine, dar circul e pe primul loc. Iar unde nu-i circ din prima (vezi moartea Mădălinei Manole), atunci el se fabrică. Din cuvinte şi atitudini neprofesioniste, sau prea-profesioniste în ale manipulării - depinde cum priveşti...
    Una peste alta, ai dreptate şi e trist ceea ce se întâmplă.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt atatea episoade care dovedesc ca nu exista limite , in tara noastra draga . Nu degeaba zicea Eminescu ca ar vrea sa fie lasat sa moara la marginea marii ....:( de unde sa stie el saracul ca acum te cauta si in gaura de sarpe ca sa-ti numere firele de par ramase pe cap in ziua mortii . Of Doamne cat suntem de penibili !!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Saptamâna asta e mare circ pe planeta asta, nu ca n-ar fi mereu, dar acum e cu lacrimi, cinism, râs în barba si în final luat tzeapa...

    RăspundețiȘtergere
  4. @Alm
    Copiii nostri învata pe de rost de mici doua "poezii" care pe unii dintre ei îi urmaresc decisiv toata viata. Stii care sunt?

    RăspundețiȘtergere
  5. Doar săptămâna asta? Altminteri nu?
    :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, am observat că răspunsul e dat deja în comentariul precedent. Voiam confirmarea că n-am înţeles greşit.
    Speram... poate totuşi...
    :)

    RăspundețiȘtergere
  7. @Blue
    ... "nu ca n-ar fi mereu", citez din memorie. Am adunat destul circ sa am ce povesti multa vreme. Si vad ca încep sa vorbeasca si altii, fara "nume".

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu am idee cum ne-am putea proteja de aceste tehnici, care-s specifice unui anumit tip de presă şi care ne inflamează creierul cu senzaţionalul obţinut în eprubetă. Seamănă atât de mult cu o bârfă ieftină şi penibilă, că eu -cel puţin, am renunţat să mai citesc ziarele sau să privesc ştirile de la anumite televiziuni.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Blue
    Si totusi de stiri avem nevoie ca doar traim pe lumea asta. Ne ramâne însa noua sa scoatem esentialul din toata bârfa pe care o auzim. Si nu toti suntem pregatiti, fiecare întelege altceva.
    Eu cred ca totul a început (eram înca la Bucuresti) cu stirile de la ora nu stiu cât, televiziuni prin garsoniere, ziare de scandal, de fapt copy-paste dupa ce exista si aici. Unele au nimerit bine, mai întâi Catavencu apoi Catavencii si nu sunt singurele.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ai dreptate!
    De acord că avem nevoie de ştiri, însă pentru a filtra noi fiecare informaţie, ne trebuie timp, pricepere şi alte informaţii care să confirme/infirme ştirea.
    Ce om simplu, obişnuit e capabil şi dispus să facă toate astea?
    Momentan, această realitate îi preocupă pe cei care lucrează într-un fel sau altul cu informaţia. Cu restul populaţiei... e mai greu.

    Poate când o să ies la pensie, o să-mi permit să fac astfel de analize. Acum e cam dificil.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  11. stim cu totii...sexul vinde....si titlul articolului te duce cu gandul la asta...stim deja cu totii ca asa se fac banii...
    banii si bunul simt se intersecteaza dar rare ori fac casa buna...
    eu as fi ramas surprinsa daca nu ar fi aparut un articol cu un astfel de titlu...as fi fost chiar ingrijorata...mi-as fi facut iluzii ca acesti omameni care scriu cuvinte pe hartie au invatat ce este respectul...

    RăspundețiȘtergere
  12. Dupa mine, prin decenta inteleg respect- respect pentru tine insusti, atunci cand esti singur intr-o incapere sau te uiti in oglinda….respect pentru cei pe care ii reprezinti, respect pentru cei pentru care reprezinti ceva, pentru cei care te cunosc sau pentru cei care nu te cunosc -Din pacate nu stam deloc bine la acest capitol, al respectului propriu, al celor din jur, la decenta si bun simt!

    RăspundețiȘtergere
  13. @Blue
    Tin minte ca parca zvonuri la fel de "scandaloase" au circulat si despre Gica Petrescu, Dumnezeu sa-l ierte si pe el! Ce mai e de filtrat aici? Daca nu mai poti iesi din casa sa-ti iei ce-ti trebuie, gata aventura?

    RăspundețiȘtergere
  14. @Florentin
    Ai dreptate si stii de ce? Toate tipurile de respect de care vorbesti vin mai mult sau mai putin din respectul pe care îl ai tu pentru tine. Asta e un exercitiu permanent care le întretine si pe celelalte.

    RăspundețiȘtergere
  15. @Pandhora
    Ca si cum doar asta ar fi pe lume. Mai ales pe la 90 de ani...

    RăspundețiȘtergere
  16. Da, Gică Petrescu...mare crai!
    :))
    Vezi de ce nu mă preocup să urmăresc orice ştire?
    Sigur, comentariul meu cu filtrarea viza altă categorie de ştiri şi anume pe cele de interes general, nu pe cele legate de intimitatea şi aspectele particulare din viaţa cuiva.

    RăspundețiȘtergere
  17. @Vania
    Asa-i, jurnalismul adevarat asa se face. Când citesti asa o stire nu trebuie sa mai plângi dupa cel disparut, ci de mila celui (celei) ramase: "Ia uite dom'le ce-a mai tras!!". Si, culmea, nimeni n-are nicio vina!!

    RăspundețiȘtergere
  18. @Gânguritu
    Inventia nu-i dâmboviteana, nici macar balcanica, mai degraba vine de prin partile astea de "geanta latina". Am vazut putini ziaristi preocupati de adevarul pe care-l scriu (n-am vrut sa fac nicio aluzie la vreun jurnal, dar nu pot uita articolul murdar din “Adevărul”, din 1990: “Fire-ai al dracului, Majestate!”), pe multi îi intereseaza locul pe care-l au în ochii patronului, pe care patron îl intereseaza în primul rând libertatea... nu a opiniilor sale, ci a sa pur si simplu.

    RăspundețiȘtergere
  19. @Sophie
    Popular spus este asa cum zici tu, cu toate ca o exprimare mai academica parca suna altfel...

    RăspundețiȘtergere

Scrieti baieti, numai scrieti!