vineri, 6 ianuarie 2012

Revelioane ratate sau cum ne distram pe vremuri

Acuma, dupa ce am avut parte de o serie de câtiva ani de revelioane foarte reusite îmi da mâna sa scriu si despre revelioane ratate.

Se mai întâmpla si câte un revelion ratat pentru ca a fost pregatit în pripa ori pentru ca a fost pregatit prea în detaliu, ca sa fie ”ca ala de acum nu stiu câti ani”. Nu, asa nu merge, când vrei sa repeti ceva la indigo rezultatul este sigur un esec. Am patit-o de câteva ori.

Imi aduc aminte de mai multe revelioane de pomina din anii ’80. Obiceiul revelioanelor de neuitat l-am capatat atunci. Revenisem la Bucuresti prin septembrie ’82 si noii colegi de la un institut al armatei m-au bagat într-un program intensiv de aclimatizare si integrare în colectiv folosind drept pretext revelionul care urma. Cea mai importanta etapa era pregatirea, care dura câteva luni. Puneam totul la punct în cele mai mici detalii si totul iesea perfect. Pe urma era revenirea la normal care tinea pâna dupa Boboteaza, câtiva dintre noi fiind si Ioni.

Zilele trecute, rãscolindu-mi niste hârtii mai vechi, am dat peste câteva foi îngãlbenite de vreme povestind despre un anume revelion, ocazie cu care mi-a revenit în urechi zgomotul de furculite si evident de pahare. E suficient sã vã spun cã, din cauze obiective, am fost în stare sã repetãm petrecerea într-o zi de 17 martie, cu brad, cu cadouri, bineînteles cu zãpadã, ce mai, tot tacâmul! La primul revelion, cel adevarat, toata ziua fusese soare afara, era un frumos de ziceai ca vine primavara ! A doua zi când plecam acasa pe la 1 la prânz semanând pe toata lumea de pe strada stiam deja ca peste o saptamâna venea rândul Ionilor, eram vreo trei. Dupa saptamâna asta care a trecut teribil de greu si fiecare s-a dres care cum a putut, ne-am adunat iar la N. ”Fratilor, am o veste proasta !”. Hait, i s-a acrit vinul, s-a ars friptura, în situatii de astea te gândesti la ce poate fi mai rau. ”N-a iesit nicio poza de la revelion, am uitat sa pun film în aparat ! ”. Vinul neavând nimic, a deschis o damigeana noua de 20 si am început sa cautam solutii. Dimineata când damigeana zacea inutila la picioarele noastre, ne-am pus paltoanele si înainte de plecare ne-am asezat pe jos în cerc sa tragem concluziile. Au mai aparut câteva sticle pastrate pentru situatii de ruptura de stoc si am decis sa repetam revelionul dupa datina pe 17 martie, toate weekendurile pâna atunci fiind ocupate. Repartizarea sarcinilor ramânea aceeasi. Fiecare stia ce are de facut : vinul, friptura, sarmalele cu niste afumatura pe fundul oalei, cartofii prajiti fidelute, prajiturile, vodca, antreurile cu toate felurile de pastrame si cârnaciori, doar aveam pe cineva la ferma de la ”30 Decembrie” care ne aproviziona.

Pe 10 martie am facut o excursie la munte, iar la întoarcere, aproape de Sinaia stiti ca este o pepiniera de brazi. Se însera si simteam o mireasma de zapada dinspre munte. Eu si cu N. ne-am dat jos tiptil din masina, eu, ca un securist adevarat, aveam o secure cu mine, am sarit gardul si am taiat un bradut, nu mare da’ des, l-am bagat în portbagaj si dusi am fost. Daca ne prindea cineva, eu ca eu, dar N. era ditamai colonelul ! Boarea aceea de zapada pe care o adulmecasem s-a transformat peste saptamâna într-o iarna grea, asa ca pe 17 martie am baut sampania în curte dupa ce statuse câteva ceasuri în zapada, vodca la fel, la miezul noptii au fost pocnitori, lalaieli, pupaturi, artificii, ghirlande.

Iar a doua zi pe la prânz lumea pe strada era tare mirata ca dadeam cu orez în ei si le spuneam ”Sorcovaaaa, veselaaa!”.

22 de comentarii:

  1. Nici nu stiu exact ce inseamna revelion reusit, stiu doar ca imi place sa am toti prietenii pe langa mine.

    RăspundețiȘtergere
  2. :))))))))))
    Excelent!!!!
    Îmi place mult cum povesteşti. Iar istoria e una foarte amuzantă. M-a binedispus.
    Mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. :)
    La multi ani, Danule!
    Sa-ti fie anul MINUNAT! Sanatate din belsug.

    :)
    Cat despre revelioane reusite sau nereusite mai avem a contoriza!
    Toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte frumoasa povestirea ! Amintiri...

    RăspundețiȘtergere
  5. Te salut man!

    Fie ca bucuriile si gandurile frumoase ale prezentului sa devina amintirile frumoase ale viitorului. Un an exceptional!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cunosc sentimentul!
    Acele aduceri aminte, placute...care de fiecare data cand le" privesc" cu ochii mintii, imi aduc o stare de bine, ma reconforteaza...sunt un izvor de energie pozitiva.

    La multi ani! Si o seara de poveste!

    RăspundețiȘtergere
  7. Măi, dar năzdrăvani ați fost ! :))
    La mulți ani, Ioane, să fi sănătos și vesel !

    RăspundețiȘtergere
  8. :)) minunata poveste! Acolo sus, cineva vă iubea, asa zbanghii cum erati! sau poate ca tocmai de aceea! :)

    RăspundețiȘtergere
  9. @Ddunia
    Un revelion reusit este cel despre care îti amintesti cu lux de amanunte si dupa 30 de ani. Urmeaza unele episoade interesante despre acelasi subiect. Unul ratat este doar un pretext ca sa se repete un chef. Sa nu-ti închpui ca a plâns cineva ca nu au iesit pozele prima data!

    RăspundețiȘtergere
  10. @Blue
    Saru' mâna, dar sa stii ca povestesc ce a fost. Aia a fost ceva frumos! Urmeaza urmarea în episodul urmator!

    RăspundețiȘtergere
  11. @Andrei Radu
    Salut Radule si la Multi Ani! Mai avem de povestit, sa dea Dumnezeu!
    Sanatate maxima!

    RăspundețiȘtergere
  12. @Rappa_ru'
    Fara amintiri n-ar mai ramâne nimic din noi. Prezentul e deprimant iar viitorul incert.

    RăspundețiȘtergere
  13. @Sorin
    Multumesc Sorine, se spune ca 2012 o sa fie un an exceptional! Oare pentru toti? Asa sa fie!!

    RăspundețiȘtergere
  14. @Iulisa
    Eu când ma gândesc la vremurile acelea, renasc. E destul de trist sa vezi ca te hranesti cu amintiri. Si mai rau ar fi sa nu fie nici ele!

    RăspundețiȘtergere
  15. @Zina
    Asta nu-i nimic, stai sa vezi ce mai faceam!
    Saru' mâna! Sa ne fie bine la toti! De Sf. Ioan am musafiri din România! Care mi-au adus slanina afumata si palinca!!!

    RăspundețiȘtergere
  16. @Carmen
    Zbanghii spui? Eram tzache de-a binelea, nu ne faceam bine pe vremea aceea nici cu medicamente straine!!

    RăspundețiȘtergere
  17. La multi ani, de ziua ta si de Sfantul Ion. Toate cele bune tie si familiei tale, sanatate si fericire si un an nou plin de realizari!
    Salutari din Romania,
    Fotinia si Carmen

    RăspundețiȘtergere
  18. Mare surpriza mi-ai facut Beta! Nici nu mi-am închipuit ca citesti ce prostii mai scriu eu pe-aici. De-acum o sa am mai multa grija!
    Ce mai faceti voi? Fetele si baietii?

    RăspundețiȘtergere
  19. @Beta
    Trimite-mi pe mail o adresa sau un telefon sa vorbim mai mult, te rog!

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna Dan,
    Asteptam un raspuns de la tine ca si eu as fi vrut sa mai vorbim.
    In ce priveste prostiile de care pomenesti, recunosc ca nu prea am citit, pentru ca intamplator am dat de tine recent, si acum cand Carmen e in vacanta, am vazut blogul tau si ea mi-a spus sa te contactez, ca si ea e curioasa ce mai face Andreea. O salut cu aceasta ocazie si pe Nana.
    Eu pot sa spun ca suntem bine, desi la varsta asta apar unele probleme de sanatate, m-am pensionat anticipat, sunt bunica a doua nepotele de la Bogdan, iar Carmen e la masterat in Anglia, unde mai are doua semestre. Acum e in vacanta acasa dar pleaca peste doua saptamani. As vrea si eu sa mai vorbim asa ca poate ne facem timp.
    Beta
    telefonul meu e: 0746227807 sau fix 0216340326
    Sper sa mai vorbim: adresa mea de e-mail: fotinia_n@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  21. @Beta
    O sa te sunam zilele astea acasa.
    Andreea lucreaza de mai bine de trei ani în Paris, Nana are de lucru pâna peste cap, iar eu încep sa ma gândesc serios la pensie.

    RăspundețiȘtergere

Scrieti baieti, numai scrieti!