Matematica este regina stiintelor iar Aritmetica este regina Matematicii - Carl Friedrich Gauss (1777-1855)
Cu toate ca “aritmetica” vine de la cuvântul grec "arithmetike" ("arithmos" numar si "techne" arta, competenta) ea este supranumita în general "stiinta" si nu "arta" numerelor.
In scoala pitagoreica, la sfârsitul sec. VI înainte de Christos, aritmetica era, împreuna cu geometria, astronomia si … muzica, una din cele patru stiinte cantitative (Mathemata). Pitagora însusi spunea ca "lumea întreaga nu este decât armonie si aritmetica" si se pare ca aceste doua cuvinte descind din radacina "ar". Mai în gluma, mai în serios, un alt matematician, Kronecker (1823 – 1891), a spus ca "Dumnezeu a creat numerele naturale – restul este munca omului".
Dintotdeauna cifrele au facut obiectul a numeroase si diferite interpretari, în functie de perioade, regiuni geografice sau credinte, cu toate ca aparitia si utilitatea lor erau legate mai degraba de dezvoltarea comertului.
Grecii atribuiau anumite caracteristici cifrelor : cele impare erau "active" si masculine iar cele pare "pasive" si feminine. Chinezii aveau un sistem similar cu simbolurile yin si yang. Aztecii dadeau fiecarei cifre o culoare si un zeu. Babilonienilor cifrele le permiteau sa înteleaga principiile esentiale ale universului si aparitiei sale. Scribii babilonieni utilizau doar doua cifre : un "cui" vertical care semnifica unitatea si unul mai mare asociat lui 10.
Geneza, Facerea dovedeste ca textul Biblic are multe conexiuni cu cifrele. Daca semnificatia lor este bine înteleasa, vom putea privi povestea Creatiei cu alti ochi. Inainte de a vedea care sunt povestile primelor trei cifre si pentru a le întelege mai usor, ar mai trebui amintite trei din cele cinci axiome ale lui Peano (1858 – 1932), unul din pionierii axiomaticii moderne: "elementul numit zero este un numar natural", “orice numar natural are un sucesor unic" si faimoasa "nici un numar natural nu-l are pe 0 ca succesor". Sa stiti ca "naturalul" din aritmetica nu este departe de "naturalul" din ... natura. Dar despre "axiome, natural, banal, evident si trivial" în matematica si în vorbirea curenta, poate altadata. Nu ma judecati prea aspru, daca nu veti mai dispretui cifrele si le veti privi si altfel, ca si pe cei care le folosesc, cred ca demersul este folositor.
Să ne relaxăm...
Acum 14 ore
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Scrieti baieti, numai scrieti!