miercuri, 18 august 2010

Infinitivul lung

Dizertatia lingvistica urmatoare nu anuleaza ci completeaza fericit datele statistice din textul trecut. Va fi vorba despre infinitivul lung al unor verbe, iar afirmatiile pe care le voi face au girul gramaticii Academiei, unele fiind chiar citate din texte de specialitate.

Este cunoscut faptul ca în general oricarui verb românesc (nu cunosc situatia din alte limbi, dar subiectul face parte din proiectele mele de viitor si ma voi apleca asupra lui într-un studiu ulterior) i se poate atasa ”un substantiv nume de actiune în sens larg, respectiv oricarei locutiuni/expresii verbale îi corespunde o constructie nominala cu valoare de actiune si invers”. Pâna acum cred ca-i clar.

Ne vom opri, prin intermediul unor exemple, mai ales asupra legaturii semantice care exista între verb si substantivul care defineste ”actiunea” sa, altfel spus ”expresia substantivalã a unei idei verbale". Daca ceva nu-i suficient de limpede, îmi spuneti si revin.

Sa pornim si sa ne si oprim (de) la câteva exemple : a face facere, a trage chiulul (varianta ”tragere” sau altceva poate duce la confuzii regretabile), a pupa o fata (pentru cei care ma vor contrazice, desi corecta teoretic, forma ”a pupa pupare” nu are sustinere practica pentru ca nimeni dintre noi nu cred ca a pupat vreodata asa ceva, eu în niciun caz), a coase coasere (cusatura, nasturi), a coace coacere (am în stadiu final pe masa de lucru de câtiva ani un referat despre perfectul simplu al acestor ultime doua verbe neregulate, daca aveti sugestii asupra conjugarii lor corecte astept contributiile dvs.) si… în sfârsit, aici vroiam sa ajung, un verb foarte neregulat, a bea… bere.

Va propun urmatorul text ca exercitiu : ”Barbatii au lumea lor, regulile lor, pasiunile lor, care îi aduc împreuna si devin subiecte fierbinti si interminabile când se întâlnesc la o bere. Combinând ingrediente de calitate dupa o reteta originala, am obtinut o bere cu un gust unic, bogat si racoritor, pentru ca subiectele barbatilor sa nu îsi piarda niciodata savoarea”.

Dupa cum vedeti este un text promotional. Intrebari :

1. La ce lichid face referire textul de mai sus ?
2. In cazul în care ati raspuns corect la prima întrebare, va propun sa identificati marca.

Trimiteti raspunsurile corecte pâna la data de 31 august ac. ”Prietenii stiu de ce !”

13 comentarii:

  1. Presupun că este bere, marca Jacob...

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce era mai greu ai ghicit: este într-adevar bere. Facuta în Ro la Medias, parca, nu stiu exact, eu o cumpar din Piata 1 Mai.

    RăspundețiȘtergere
  3. Deoarece provine din piata "1 mai" este o bere populara.

    RăspundețiȘtergere
  4. copsei si cusui, dar moshul stie deja :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Câte nu stie Moshu, Fata Moshului!! Pentru o nemtoaica vorbesti bine olteneste! Ma îngrijoreaza însa berea Bergen. Nu spun tot cuvântul, doar o indicatie. Sa nu stie nimeni oare? Vania ma deruteaza vorbind de Jacob(s), asta parca era cafea... Mai asteptam, pâna pe 31 mai sunt 10 zile.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Maître
    Da, populara româno-germana.

    RăspundețiȘtergere
  7. la noi nu se gaseste Bergen-bere ci bergen in general, cu precadere mai in sud asa :D

    ps: fata moshului e olteanca de origine :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Si eu cred ca-i vorba de bere Jacobs. Dar el nimic: Bergenbier, Bergenbier…Noroc ca putem avea incredere in ceea ce ne va povesti …
    Nu ca aici :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Poti sa ai încredere în mine Schnappi, si mama ta are. Faptul ca numele bauturii respective începe cu Bergen... nu înseamna ca nu poate fi bere Jacobs, la halba însa, ma rog, pint sau drought, adica altfel spus draft. Stiai ca drought este legat de apa, seceta, sete etc.? Stiai, eram sigur.
    Dupa (sau cu) o bere Jacobs merge o cafea Bergenbier, da' rece. Nu spun mai mult, mai sunt noo zile si închidem concursul.
    Am uitat, premiul va fi o bere Ber..., iar de consolare, una Timisoreana.
    Inca un indiciu:
    http://www.koreus.com/video/pub-bergenbier-menottes.html

    RăspundețiȘtergere
  10. Toti avem incredere in tine - Prietenii stiu de ce!
    Dar aici era vorba despre povestirile
    tale de pe blog.
    Indiciile, insa, sunt cam exagerate si fac parte din categoria povestirilor pescaresti :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Ursus... pai sigur ca prietenii inca mai stiu de ce, chiar daca n-au mai baut mult... :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Gresii, gresii, baui cam mult asta seara si le incurcai, e BERGENBIER, Ursul e in padure. :))

    RăspundețiȘtergere
  13. Uraaaaa! Bravo Cora, am sa te anunt oficial pe blog, câstigatoarea Marelui premiu, înaintea altora cu multa experienta!

    RăspundețiȘtergere

Scrieti baieti, numai scrieti!