joi, 18 noiembrie 2010

”Charmeur de serpents”

Frumos spus. Nu îmblânzitor sau dresor si nici proprietar, desi este câte putin din toate. Nu, el este ”charmeur”, nici nu stiu cum s-ar putea traduce mai fidel. Exista multe polemici legate de arta sau meseria lor. Asociatiile pentru protectia animalelor îi acuza ca fac avere exploatând niste serpi care oricum sunt pe moarte, au dintii smulsi si nu sunt periculosi. Ca atrag în mod agresiv turistii profitând de curiozitatea si naivitatea lor. In primul rând eu nu i-am vazut agresivi, iar în al doilea asa sunt turistii, curiosi, ca de asta si fac turism. N-am avut chiar curiozitatea sa vad daca au si coltii smulsi. Si nu mi-au bagat mâna în buzunar, banii i-am dat ca am vrut eu.

Am stat ore întregi urmarindu-i si i-am vazut cât sunt de atenti la orice miscare a sarpelui. In echipa respectiva sunt de regula mai multi oameni : unul cânta la trambita aceea infernala, unul sau doi bat în niste tobe mari cu care din când în când acopera cobrele sa le mai odihneasca, altii stau de vorba cu privitorii si îi atrag, dar mereu este cineva care nu scapa din ochi reptilele. Uneori baga serpii în niste cutii mari de lemn tot ca sa-i mai odihneasca. Pe una din ele m-am asezat în timp ce faceam cunostinta cu sarpele meu, fara sa stiu ce era înauntru :
- Ce ai aici ”mon cousin” ? l-am întrebat, gata sa deschid capacul.
- Lasa ”mon ami”, mai bine nu te uita !

Asa spun ei, ”tu” la toata lumea si te obliga si pe tine sa faci la fel. Tot în cutiile alea pun si banii câstigati. Cine ar avea curajul sa-i fure de acolo ? I-am vazut manipulând cu multa grija cobrele si viperele, respectând niste reguli mostenite sau învatate si care îi feresc de accidente. Accidente care se mai întâmpla totusi din nefericire si care fac parte din riscurile acestei meserii. De ce se feresc atunci, daca serpii sunt inofensivi ?

Melodia nu este lenta si sarpele nu se unduieste în ritmul muzicii asa cum credeam. De fapt serpii nici nu aud. ”Trupul unduitor sau serpuitor al cobrei”, aiurea, asta-i literatura. Sta nemiscata pe jumatate ridicata, cu gâtul umflat si asteapta cu ochii atintiti asupra victimei. Poate vibratiile transmise în aer de sunetele stridente ale trompetei si tobelor ca si agitatia din jur le fac pe cobre sa fie mereu în alerta. O cobra culcata si ”pe gânduri” n-are niciun haz. In mod sigur însa aceasta muzica pe care o auzi de departe atrage turistii.

Nu vreau sa vorbesc aici despre protectorii animalelor si asociatiile lor ”datorita” carora oamenii sunt mai putin protejati chiar decât animalele. Sunt cam ca asociatiile de protectie a detinutilor care au uneori mai multe drepturi ca oamenii la locul lor.

14 comentarii:

  1. Am citit cu atentie si am privit pozele ingrozita, insa cu fascinatie. In orice caz, nu as putea incerca in veci, asa ca ce sa spun decat "chapeau".

    RăspundețiȘtergere
  2. charm chiar nu cred ca are traducere in vreo limba; e tipic frantuzesc… noi romanii l-am preluat chiar asa “sarm”…
    iar cu animalele astea sunt de aceeasi parere cu tine; s-a mers prea departe; sunt de acord ca nu trebuie sa ne batem jos de vietati, dar cand sunt atatia oameni care mor de foame, de boli, de saracie, sa ne concentram atat de mult atentia asupra neoamenilor…. e exagerat…
    si totusi, inainte sa stai cu ei la gat un control la unghii si masele nu le-ai facut?! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. salut Fr !
    odalisca charmanta, incanti .. viperele , le hipnotizezi...
    Kaa modern , cu cont la banca !
    http://www.bing.com/videos/watch/video/the-jungle-book-kaa-and-shere-khan/8b6b63ae62d29c3d20ea8b6b63ae62d29c3d20ea-280345380134?q=jungle%20book,%20khaa&FORM=VIRE5
    te pohtesc sa-ti pui la gat ....o anaconda :):) nu un shal boa :):)
    mirosurile si aromele orientale sunt atat de grele, no wonder it's mind twister

    RăspundețiȘtergere
  4. hipnotizatór,amăgitor,seducător,fermecătór,
    încântătór,hipnotizant,..fascinatór .

    RăspundețiȘtergere
  5. @Lorenee
    Asa spuneam si eu, fascinat si îngrozit în acelasi timp. Daca ai ocazia trebuie sa încerci, nu e niciun risc, pentru ca în primul rând "charmeurii" îsi risca pâinea lor înaintea vietii tale!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Mosu
    In niciun caz nu e îmblânzitor. Se spune ca serpii nu pot fi îmblânziti. Deci e un fel de vrajitor.
    La unghii nu le-am facut nefiind cazul, la masele n-am avut curajul, îl tineam strâns de gâtzi ca sa nu miste. Acasa m-am uitat pe net si am vazut ca ce tineam eu lipit de mine se cheama "Couleuvre de Montpellier" sau "Malpolon monspessulanus", un sarpe sa-i zicem semiveninos, adica la om provoaca o inflamatie trecatoare daca apuca sa muste, dar nu prea apuca pentru ca are coltii în fundul gurii si e mai greu. Vânatul lui mic este însa rapus urgent.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Windy
    Salut Iuesovei! E cam ca în cartea junglei, nu cred ca e poveste chestia cu hipnotizatul victimei, te fascineaza si te atrag, sper sa ma opresc înainte de a deveni victima! Cu anaconda ar fi mai greu, acolo e forta si asta nu-mi place, psihicul reptilesc mi-e mai la îndemâna! De arome nu ma mir si nu ma tem, efectele sunt miraculoase!!! :))

    RăspundețiȘtergere
  8. @Mihaela
    Daca macar jumatate din ce spui ar fi adevarat, saru' mâna!!! Ar fi grozav! Imi aleg jumatatea care îmi convine, da?

    RăspundețiȘtergere
  9. La poza nr. 2 am crezut ca-ti face nod la "cravata" :D.
    Or, atunci ii scotea dintii?

    RăspundețiȘtergere
  10. @Sophie
    La cât era de înfricosat de doua bestii evident mai mari ca el cred ca l-as fi putut face cravata, dar nu-i asa de flexibil. Asta de fapt este unul din secretele "charmeurilor", flexibilitatea coloanei, distanta de atac, sunt chestii aproape de geometrie, stiintifice.

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu vedeti cât am albit în câteva minute?

    RăspundețiȘtergere
  12. Ce i-ar mai purta doamnele in loc de margele... :))

    RăspundețiȘtergere
  13. Daaa, clar, m-as baga! Nu in gura... sarpelui. Ci la poze de-astea extreme. :))

    RăspundețiȘtergere

Scrieti baieti, numai scrieti!