marți, 9 noiembrie 2010

Poate doar 11 nopti...

… nu chiar 1001. In primul rând ca nu sunt Seherezada si pe urma daca dau peste vreun vizir mai nebunatic si temperamental e cam riscant ! Nu ma simt în stare sa îndur asa ceva nici macar ”7 secunde”, cum zice Yussuf Indur. Nu, mai bine 11 nopti, am dat deoparte doar doua zerouri care oricum nu conteaza.

Deci câteva povesti din Maroc...

Gibraltar, pamânt rosu, rânduri nesfârsite de maslini, 30° la începutul lui noiembrie, cous-cous, muezinul care te trezeste la cinci dimineata, nu beti apa de la robinet, mustaciosi cu camesoaie lungi, politie la toate colturile de strada, oameni veseli si glumeti, masline negre, araboaice frumoase, piper rosu, alt cer si alte stele, Muntii Atlas pe care se schiaza si dincolo de care este Sahara, femei cu fata acoperita dar cu ochi sugubeti, palate, masini luxoase, rable, trasuri cu cai si sarete cu magari, palmieri, lumina aurie de dimineata vazuta de la fereastra apartamentului, Gradinile Majorelle, mii de motorete si biciclete, fiecare merge cum vrea si claxoneaza mereu, culmea, niciun accident, hotelul Mamounia cu 9000 de euro un apartament pe noapte, fructe uscate, cocioabe amarâte, culori aiuritoare, turme de capre la pascut pietre, prajituri arabesti, ulei de argan, cactusi, masline verzi, comert, ceapa caramelizata, serpi nemiscati, ceai de menta verde, Piata Mortii, Jemâa el Efna, munti de mirodenii, moscheea Koutoubia, alune, riaduri, fum de gratare, mormane de unt rânced pentru pus la muiat cous-cous-ul, susanuri, seminte, naut, camile, apa la mare pret si apa risipita, vinete în toate felurile, tajine, negustori de apa în burduf de capra cu palarii largi si multicolore, nunta cu apa, sucuri si cola, fortificatiile din jurul Medinei, multa marfa chinezeasca, legume si iar legume, nuante de ocru, pamânt pârjolit, culoarea desertului, tuaregi, peste prajit, berberi, crucea sudului, pastilla de porumbei, mahia, rachiul de smochine, cobre nervoase, sucuri de fructe, prezicatoare, negustori de proteze dentare pe încercate, ficusi uriasi, mii si mii de turisti, negot în floare, placerea tocmelilor nesfârsite din care nimeni nu pierde, ghizi vorbareti, soukuri, pielarii, bijuterii facute de nomazi, abolirea poligamiei, turte de porumb si de naut, toate astea si înca multe altele într-un cuvânt : Marrakech.

17 comentarii:

  1. fain!
    am vrut sa merg si eu de cateva ori in maroc dar mereu a intervenit cate ceva, iar acum mi-a cam pierit cheful de calatorii...
    hmmm... da araboaica aia cu valul albastru cine-i ca semanati parca un pic, sunteti rude?!

    RăspundețiȘtergere
  2. @Mosu
    Da, e o tuarega, suntem surori... la spitalul Balaceanca.

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar fain! Ala din poza 20, e zmeul ingropat de Greuceanu? :))

    RăspundețiȘtergere
  4. @Costel
    Da Maître, l-a învârtit de doua ori peste cap si l-a îngropat pân-la gâtzi în curmoale, smochine, alune, amande si alte alea ca numa' Allah le stie pe toate!

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte frumos! De acum începând poveşti despre cele 11 nopţi? Că deja mai vreau.
    În penultima poză sunt ...titireze?

    RăspundețiȘtergere
  6. Waw, superb amestecul, o adevarata invitatie la voiaj! De mult imi doresc sa vad Marocul, insa prietenii mei francezi sunt cam "mefianti" la fostele lor colonii si protectorate.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Sophie
    Poate chiar 11 povesti, ca n-or fi la rând nu-i nimic, ca doar nu ma omoara vizirul. Titirezele sunt de fapt vase din ceramica pentru gatit tajine. cele mici sunt doar pentru expus, ca niste bibelouri, cele din care se manânca individual au cam 30 cm diametru, iar cele din care se servesc mai multi sunt imense. Asta se pune în cuptor si din asta se manânca. Vezi cum o cauti? Asta va fi una din povestile Seherezadului

    RăspundețiȘtergere
  8. @Lorenee
    Ai dreptate când spui ca-i frumos. Citeste urmatorul meu text si ai sa vezi ca "unii" francezi, nu zic nimic de prieteni, nici macar de-ai mei, nu sunt doar "mefianti". Sunt nedrepti, dupa cum vezi, fara ghilimetze.

    RăspundețiȘtergere
  9. only 45' flight to ....*Rick's cafe americain* to listen Sheherazadul :)
    ai uitat papuceii cu mot, or nu se mai poarta, usa , fereastra ;) ???
    zi buna Fr !

    RăspundețiȘtergere
  10. http://www.youtube.com/watch?v=AY62QByUYJQ&feature=related

    RăspundețiȘtergere
  11. @Windy
    "Rick's cafe americain" se spune ca nu-i decât o copie. N-am ajuns la Casa, sunt prea multe de vazut si facut la Marrakech. Conduri da, i-am uitat. Punem câtiva.

    RăspundețiȘtergere
  12. Si mie mi-ar placea sa aung in Maroc, numai si pentru a ateriza, precum Greuceanu, pe masa cu smochine si curmale... dau toate dulciurile din lume pentru...

    Am o prietena de orig. marocana care ma invita, dar e asa departe... da' mi-a promis ca-mi aduce un vas "a tajine" d-ala nesmaltuit, ca sa-l pot pune in cuptor sau pe foc.

    RăspundețiȘtergere
  13. @Cora
    Cum o sa-ti aduca saraca fata vasul de tajine cu avionul? E si mare si greu! Acolo nu este vreo comunitate marocana, sau ma rog, nord-africana? Au de toate!

    RăspundețiȘtergere
  14. uite ca la asta nu m-am gandit... nici ea cand s-a oferit. :)
    Ca discutia asa a inceput, am intrebat-o unde crede ca pot gasi vas(sunt f. multi marocani la Mtl). Mi-a zis unde dar mi-a zis ca tre' sa fiu atenta ca daca vreau sa gatesc in el tre' sa fie unul de calitate, nesmaltuit si ca mai bine astept sa se duca la vara in Maroc sa-mi aduca. Asa a ramas...

    RăspundețiȘtergere
  15. @Cora
    Poate ar trebui sa te duci cu ea în marché-ul respectiv si sa cumperi ce crede ea ca trebuie. Altfel vreo 3 kg din bagajul ei viitor de la vara va fi cu vasul tau, care nu se stie daca va ajunge întreg, capacul mai ales are nevoie de o manipulare delicata. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  16. Am fost in Maroc. In Marrakech . Un oras pe care l-am urat sincer din prima zi . Asta e . Nu era pentru mine. Am fost in luna mai si peste tot plutea un miros fetid de ...numarul 1 cum i-ar zice americanii .Mai ales in piata lor vestita . Nu recomand orasul asta celor ce vor sa se relaxeze . Altfel fiti pregatiti sa fiti hartuiti la orice pas de vanzatori si sa negociati aproape orice. Bucataria lor traditionala e primitiva.Ok, nu sunt francez ca sa stramb din nas dimineata pentru ca la micul dejun croissantul nu e destul de proaspat dar nu trebuie sa imi placa ceva doar pentru ca e prima oara cand degust.
    Ce mi-a placut in Maroc : Essaouira(oras la malul oceanulu) , clima, solul argilos rosu de langa muntii Atlas. Cam atat .

    RăspundețiȘtergere
  17. Hello would you mind letting me know which web host you're using? I've loaded your blog in 3 different browsers and I must say this blog loads a
    lot faster then most. Can you suggest a good hosting provider at a honest price?
    Many thanks, I appreciate it!

    My blog :: click here

    RăspundețiȘtergere

Scrieti baieti, numai scrieti!