joi, 7 aprilie 2011

Gafe si lapsusuri în politica

France Soir a cerut explicatii unui psihanalist despre cauzele acestor greseli : "Cuvintele au întotdeauna un sens. Un lapsus este transferul involuntar în cuvinte al preocuparilor persoanei care vorbeste, dar pe care aceasta le ascunde cu « ardoare ». Doua domenii revin mereu : dorinta sexuala si moartea…". Interviul era mai lung. Si Freud spunea la fel, ca lapsusul este iesirea la suprafata a dorintelor subconstiente. Ma rog, oare chiar asa o fi ? In primul rând vad ca pentru francezi cuvântul lapsus nu înseamna si uitare ca la noi, ci doar greseala sau inadvertenta spusa sau scrisa. In DEX prima definitie este "Incapacitate momentană a cuiva de a-și aduce aminte de un lucru știut" si abia pe urma este si "greseala de vorbire sau de scriere". Noi punem accentul pe lapsusul de memorie, ei pe celelalte doua. Mereu mai aflu câte ceva neasteptat despre franceza.

Irina crede ca ar fi bine sa stim si cine le-a spus. In ordinea citatelor, iata cine le-a spus. La cele mai multe se vede clar ca sunt scapari. Dealtfel oamenii s-au si corectat imediat. La altele însa se vede la fel de clar ca nu sunt scapari… Dupa introducerea facuta si parerile psihanalistilor parca le citesc acum cu alti ochi.

Adrian Nastase
Rachida Dati, fosta ministra a Justitiei în Franta
Radu Berceanu
Martine Aubry, presedinta PS din Franta
Ilie Verdet
Ségolène Royal, PS, fosta si poate viitoare candidata la prezindentiale în Franta în 2012
Valentin Gabrielescu
Brice Hortefeux, fost ministru de interne în Franta
Eric Woerth, fost ministru si trezorier al partidului UMP acum la putere
Antonie Iorgovan
Robert André Vivien, deputat RPR (fostul partid al lui Chirac), în plina adunare nationala
Dan Martian
George W. Bush
Sergiu Nicolaescu
Ilie Fonta
Sergiu Nicolaescu

4 comentarii:

  1. Oi fi numarat bine? Aia cu vacutele era perla lui Iorgovan?
    Ma bag, ma bag, cum sa nu? E o idee interesanta:)

    RăspundețiȘtergere
  2. @Tina
    Le-am mai numarat si eu, da, a lui era saracul! Dealtfel nu-i singurul plecat, cu toate ca toti astia care-s în stare sa spuna asa "minuni" sunt putin plecati. Imi cer scuze putin pentru introducerea cu Freud si colegii lui, dar mi se parea chiar fad sa pun doar o lista de nume acolo.
    Dar acuma, vazând chestia cu subconstientul o privesc altfel si pe doamna cu inflatia, femeie foarte desteapta si frumoasa si care a facut si un copil "de fata mare" pe la 40 de ani, ministreasa fiind.

    RăspundețiȘtergere
  3. Chestia e ca oamenii politici din Romania spun cu asa seninatate perle la TV... Uneori am senzatia ca ori nu-si dau seama cat sunt de prosti ori sunt nesimtiti. Dar cred ca totusi sunt mai mult nesimtiti.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Cristi
    Prostia e una si incultura alta. Nu cred ca-s prosti, dovada ca stiu sa se descurce. Dar sa crezi ca-ti poti permite orice având pozitia pe care o ai este nesimtire. Adica spui tu sa nu-ti pese cum vorbesti, bine, mai adaug si eu chestii vazute pe-aici, cum te îmbraci sau cum manânci, de exemplu.

    RăspundețiȘtergere

Scrieti baieti, numai scrieti!