vineri, 22 iulie 2011

“Mama tâmpitilor e mereu gravidă” (2) – Sexul viitorului si viitorul sexului

Au aparut în Franta noile manuale de anatomie care vor fi folosite anul viitor în ultima clasa de liceu. In cele vechi, la capitolul legat de reproducerea umana erau prezentate cele doua aparate de profil si detalii despre reproducere, chestii dealtfel complet ridicole si inutile. Ca sa nu mai vorbim de desene!!

In manualele noi apare un capitol într-adevar nou si folositor tinerei generatii: ”Nu te nasti femeie sau barbat, ci devii în functie de alegerea ta. Depinde cum te privesti tu si cum te priveste societatea.” !!!

E clar ? Ce atâta cromozomi ??? X, Y sau Z ?

35 de comentarii:

  1. Francezii astia...niste inapoiati. Caragiale de cand a spus 'Zoe, fii barbata'? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte frumos spus, draga cleo :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Da Doamnelor, dar Zoe si-a vazut mai departe de ale ei, treburi deloc barbatesti!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-a tras-o si mie cineva cu chestia asta ca nu te nasti cum zice genetica ci cum te simiti tu intr-o postare despre homosexualitate. Oricum am privit-o de atunci ca pe o mare tampoenie. Sa ai o zi maxima!

    RăspundețiȘtergere
  5. @Minoki
    Eu am privit-o si pâna acum si de-acum încolo ca pe o mare greseala! Tâmpenie e oricum!
    Voi avea 4 (patru!) zile libere, inclusiv luni si marti, deci maxime, ceea ce va doresc si voo!

    RăspundețiȘtergere
  6. Pai tocmai, 'societatea' a vazut-o barbata...si ea n-a putut. Deci nu se verifica "...depinde cum te priveste societatea" :)

    RăspundețiȘtergere
  7. @Cleo
    Mai greseste si societatea asta, ca si ea-i de genul feminin!! :))

    RăspundețiȘtergere
  8. În Franţa aşa o fi, aici, oricât te joci cu puţa în copilărie, rămâi tot aşa cum te-ai născut. Adevărat, noi suntem încă în tranziţie...

    Dar, tâmpenii prin manuale se găsesc şi-aici.

    RăspundețiȘtergere
  9. :))) Mi-a placut raspunsul tau pentru Cleo, cel cu societatea...:)))
    In rest,sunt femeie ( deci gresesc :P ),feminina,imi place sa fiu asa, nu stiu cum e la francezi ( referitor la asta) dar aproape ca nici nu-mi pasa. :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Hmm, tampit te nasti, si-ntr-adevar, poti chiar s-alegi sa fii si mai tampit, sa iti desavarsesti prostia. No despre asta de ce n-or scrie-n manual? :))

    RăspundețiȘtergere
  11. Trebuie sa aiba si o prefata manualul : Autorii s-au nascut tampiti si pot deveni ce vor ei : si mai tampiti !

    RăspundețiȘtergere
  12. Sunt 2 lucruri diferite "gender identity" si "gender" in sens pur biologic.
    De exemplu ai in fatza un cariotip 47XXY. E un el sau o ea? Ca din punct de vedere cromozomial are de toate.

    RăspundețiȘtergere
  13. Te salut , Dan !

    Cred că principala întrebare este ne naştem sau devenim ? Ceva , orice ,oricum . Este foarte dificil de răspuns pentru că de fapt ne naştem ca specie şi devenim ca şi caracter . La asta concură societatea (anturajul) apoi sau mai întâi puterea de discernământ, simţurile şi fizicul , poate . Suntem un produs şi doar caracterul ne poate face ceva mai independenţi cel puţin aparent .

    Trebuie să ne naştem vinovaţi , altfel Dumnezeu ar fi nedrept .” zicea Blaise Pascal

    RăspundețiȘtergere
  14. Ce tembeli!!!
    Asta-i chiar culmea!
    Vă daţi seama cam cum ar trebui să fie procesul de stabilire a identităţii sexuale, după mintea autorilor?
    Adolescentul se dezbracă şi se aşează în faţa oglinzii, după care începe dilema:
    "văd ce văd, dar oare e adevărat ce văd?"
    "Ce vad e tot una cu ceea ce simt?"
    "Dar dacă totul e o iluzie şi ceea ce văd n-are lăgătură cu ceea ce simt?"
    După care ar trebui să apeleze la prieteni pentru confirmări sau infirmări.
    Mi-e rău, pe bune!

    RăspundețiȘtergere
  15. Uneori mai depinde si de interventia medicului si sexul este stabilit :))

    RăspundețiȘtergere
  16. Iar progeniturile astfel si proaspat instruite asteapta ca fiarele la panda sa ne considere in scurt timp , material de trimis la reciclare . Saracii , nici nu realizeaza cat de scurt si jalnic le e drumul .

    RăspundețiȘtergere
  17. mai ramane sa umbli cu punguta dupa tine: "mmm... ce sa fiu asta searaaaa...? ce sa fiu asta searaaaa...?" "alba ca zapadaaaaa"

    RăspundețiȘtergere
  18. @Vania
    Tranzitia la noi este în sus, aici în jos. Se poarta. Si se spune ca daca Dumnezeu vrea sa piarda pe cineva, îi ia mai întâi mintile. Cred ca acum a pus ochii pe astia...

    RăspundețiȘtergere
  19. @Luna patrata
    Asa si trebuie, sa respectam traditiile... :)) Se respecta si aici, dar necazul e ca sunt din ce în ce mai multe feministe, pe multe le ajuta si fizicul...

    RăspundețiȘtergere
  20. @Teo
    Da, prostia se desavârseste daca mai esti si cu “coada pe sus”. Vorba ‘ceea: “Prostul daca nu-i fudul, nu-i prost destul”. Desavârsirea prostiei e ceva mai complicata, cere timp, dar se rezolva...

    RăspundețiȘtergere
  21. @Invizibilul
    Pot aplica pe ei ceea ce vor sa-i învete pe copii. Ei nu sunt de fapt autori de manuale, deci profesori, ci ceea ce simt si ce vede lumea (societatea) în ei, adica niste tâmpiti.

    RăspundețiȘtergere
  22. @Neuroanchiloza
    Eu sunt mai profan. Ce spui tu pare a fi o raritate, în timp ce un manual se adreseaza imensei majoritati de copii normali. Daca-i bagi în cap prostia asta si-i mai si spui de mai multe ori pe zi “Ia vezi, gândeste-te bine, nu cumva tu nu esti ce crezi tu ca esti, ci altceva”, atunci începe sa creada si el. Si prinde usor, ca ei vor sa fie altfel!

    RăspundețiȘtergere
  23. @Sorin
    Ce înteleg eu din ce a spus Neuroanchiloza mai sus. Ca unii se nasc cu probleme si pe astia nu-i poti schimba prin educatie. Ii mai ajuta si progresele medicinei. Grav este ca multi sunt dezorientati, fara modele, în cautarea identitatii pur si simplu si ei cred ca si-o cauta pe cea sexuala. Aici echilibrul e foarte fragil si cum spui tu, ei “devin” altceva, fiind ajutati de anturaj.
    Nu vreau sa spun ca sunt toti asa, Doamne fereste! Dar sunt multi totusi.

    RăspundețiȘtergere
  24. @Blue
    Adolescentul de azi este rebel nu pentru ca ar avea niste teluri înalte în felul lor dar diferite de ale noastre. El spune NU la tot din principiu! Si nu stie sa explice de ce. Si mai cred ca nu are timp / chef sa se complice cu atâtea întrebari în fata oglinzii. De ce sa fie el ca toti, ca gloata, ca turma? Si daca în clipele lui de îndoiala profunda vine unul la fel de labil si-i spune “Lasa oglinda, degeaba te uiti ca ai ... , tu de fapt esti fata, hai sa-ti arat eu ce înseamna viata!”, asta-i începutul convertirii. Cred ca procesul e mai lung, nu dureaza doar o dimineata în fata oglinzii. Unii îsi revin mai târziu, altii nu. Si unii si altii ajung într-o turma pâna la urma.

    RăspundețiȘtergere
  25. @Liviu
    Eu sunt mai conservator...

    RăspundețiȘtergere
  26. @Mircea
    Cum spuneam mai sus, medicina poate face asa ceva. Necazul este ca unii dupa operatie îsi dau seama ca de fapt ei nu asta sunt si vor înapoi...

    RăspundețiȘtergere
  27. @Alm
    Daca ar fi doar al lor, îi priveste, au parinti, profesori, “modele”. Eu ma cam sperii însa când îmi dau seama ca la pensie va trebui sa traiesc din ce produc ei.

    RăspundețiȘtergere
  28. @Mosu
    Punguta cu farduri? Sau cu praful “alb ca zapada”? Cred ca amândoua!

    RăspundețiȘtergere
  29. Ai dreptate. Cred şi eu că procesul e altfel decât l-am descris eu. N-am făcut decât să exagerez ca să scot în evidenţă ridicolul unei astfel de interpretări.

    Cariotipul de care vorbea Neuroanchiloza (să mă ierţi că dau eu această lămurire şi să mă corectezi dacă greşesc!)e o aberaţie cromozomială care produce modificări subtile la nivelul fenotipului. Adică, sexul este cel bănuit/aşteptat, dar caracterele specifice sunt uşor modificate. De multeori, indivizii respectivi sunt ceea ce numim fătălăi sau bărbătoase. Modificările apar mai mult la nivelul funcţiilor sexuale şi la nivel psihic. De la 48xxxy se schimbă calimera. Nasol, chiar.
    :(
    Dar presupun că n-ai intenţionat să te referi la situaţiile ce ţin de o patologie genetică.

    RăspundețiȘtergere
  30. :) nuuu... punguta cu sculele de atasat...
    "vreti sa fiti domn atasati extensia 1, vreti sa fiti doamna atasati extensia 2; distractie placuta!"

    RăspundețiȘtergere
  31. @Blue
    Exact asta am vrut si eu. Sa spun cât este de ridicol sa consideri o aberatie mai importanta decât normalitatea. Sa o încurajezi în loc sa o explici pur si simplu.
    Sa explici fara fobii, dar cu luciditate ca este totusi ceva (înca) rar, ca minoritatea lor nu trebuie persecutata, dar ca nici nu trebuie sa aiba drepturi în plus fata de noi, ca asa cum noi, cei (înca) majoritari avem decenta sa nu ne “exprimam” în vazul lumii si ei ar trebui sa faca la fel. Când raportul va fi invers (cu asa manuale... poate curând), noi vom fi aberatia.
    Pentru ca nu se stie cum, dar se pare ca au descoperit cum sa se înmulteasca.

    RăspundețiȘtergere
  32. @Mosu
    Suruburi, bormasine cu percutie, ciocane, surubelnite... la cum avanseaza tehnica nu m-ar mira!

    RăspundețiȘtergere
  33. Identitatea sexuală - la cea psihologică mă refer, se manifestă în bună măsură ca un comportament învăţat. Există impulsul natural, determinat de sexul biologic, dar restul ţine de educaţie, de modele, de experienţele trăite.
    Cât priveşte "discriminarea pozitivă" (ştiu că termenul e impropriu!), există o tendinţă stupidă să oferim un surplus de drepturi unori categorii sociale, tocmai pentru a fi absolviţi de bănuiala neacceptării lor. E un fel de liberalism prost înţeles.
    Şi sunt de acord cu tine: cum îşi trăieşte fiecare sexualitatea, în iatacul lui, îl priveşte direct şi personal. Dar să se petreacă acolo, în intimitatea fiecăruia.

    RăspundețiȘtergere
  34. @Blue
    Si totusi discriminarea pozitiva este foarte raspândita, mai ales înainte de alegeri, oricare ar fi ele. Adevarata valuta forte!

    RăspundețiȘtergere

Scrieti baieti, numai scrieti!