luni, 3 octombrie 2011

Iata o reteta cu altceva în loc de vânata...

... pentru ca lunea trebuie sa fie roz. De fapt cred ca originalul este aici.

Am încercat în weekendul trecut cu dovlecei. Eu ma gândeam la dovleceii aceia care se fac umpluti. Andreea însa mi-a spus ca exista si dovlecei rotunzi, mari cam ca o portocala si nu ornamentali cum credeam eu, ci comestibili. Si într-adevar exista, dar... când a venit Nana cu ei acasa, luati din piata, de la “tarani”, am aflat ca-s aproape trei euro bucata. “Incepe bine!”, zic. Tot cu hering, ca n-am gasit... stiti povestea cu scrumbia!

Dar:
- nemaifiind vânata aceea indigesta am adaugat un borcanel de fileuri de anchois, dau un gust grozav.
- nu mai eram îngramadit între cele doua jumatati, deci am pus patru bucati de hering.
- în final trebuia sa iasa o umplutura, asa ca am taiat totul marunt, cum erau maslinele la versiunea precedenta, inclusiv ardeiul copt.
- pentru ca toate astea au si ele un “suc propriu”, au început sa lase zeama. Drept pentru care le-am lasat la scurs pâna a doua zi. Noroc ca am început de sâmbata, duminica aveam musafiri...

Pe urma am trecut la dovlecei: i-am spalat bine, le-am taiat cotoarele si i-am taiat apoi în doua, transversal. Dupa care ia-i Dane la scobit cu multa grija si cu o lingurita bine ascutita, da, exista si asa ceva! Cum umplutura era foarte “concentrata” mi-am zis sa o îndoi cu miezul de la dovlecei, care miez o mai si leaga. L-am pus deci într-o craticioara doar cu sare mare si în zece minute era în clocot. Normal, are si miezul zeama lui, asa ca l-am lasat si pe asta la scurs, tot pâna a doua zi. Duminica dimineata l-am facut piure si l-am amestecat cu restul umpluturii mai putin usturoiul pisat si am umplut jumatatile pâna sus. Un vârf de lingurita de usturoi si un capacel dintr-o felie rotunda de rosie au completat opera. La cuptor au stat doar pâna când dovleceii au început sa-si schimbe culoarea si sa se moaie iar rosia sa se “ramoleasca”.

La o privire sumara se vede ca toata treaba a costat de vreo zece ori mai mult decât vânata, iar pregatitul s-a întins pe doua zile.

Da, dar dupa cum se vede, parca e mai estetica. Si mai dietetica. Intr-un cuvânt, diestetica.



"Friptura colorata" este deja un "grand classique incontournable" chez Les Vaideanu.

35 de comentarii:

  1. si mosafirii ce-au zis? Ca mai merge o tura? :) arata foarte apetisant! da si doua zile...

    (am facut si eu gogosari umpluti la tava cu garnitura din tot felu' de legume...o fost taaaare bun! )

    RăspundețiȘtergere
  2. bina ai venit dan, arata excelent, amuzant SI delicios....mmmmiam

    RăspundețiȘtergere
  3. Pare delicios! Si mai e si ora amiezii..de s-ar putea face un copy-paste..

    RăspundețiȘtergere
  4. @Cleo
    Bun, reteta trebuie optimizata. Acuma friptura asta îmi ia ezact un sfert de ora. Pe urma-i treaba cuptorului.
    Cu dovleceii a fost ceva: musafirii au fost 5, cu noi 8 (era si Andreea), dovleceii 12. Când mergem noi la ei si suntem 4, sunt 4 felii, 4 cârnati, 4 pestisori etc. Asa n-au stiut cum sa procedeze cu ceilanti 4, deci au ramas pe platou si i-am mâncat noi a doua zi (au fost chiar mai buni, îmbibati cu gusturi...). De obicei le dam la pachet ce ramâne, de sufletul... alor nostri..., sunt destui, dar 4 paie la 5 magari..., cum?

    RăspundețiȘtergere
  5. deci cu tot respectul: piei ispita :)))
    Am glumit. Ce ai gatit nu e bomba calorica. Dar la aspectul vazut, mananc pana depasesc caloriile pe toata saptamana. Deci inca o data, des chapeaux :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @karma police
    Multumesc, important e ca e bun, aici poti sa ma crezi!

    RăspundețiȘtergere
  7. @fly2sky
    Copy-paste la textul retetei e simplu... Nici facutul nu e complicat...

    RăspundețiȘtergere
  8. @Anonim
    Nu poti mânca mai mult decât ai în cratita. Deci faci mai putin...

    RăspundețiȘtergere
  9. credeam ca am scapat de pofta cand am vazut ca e vorba de dovlecei- nu sunt mare fan, dar pe urma am vazut cum arata friptura- yammmmyyyyy

    RăspundețiȘtergere
  10. sunt francezi domnii astia cu 4 carnaciori, 4 pestisori? sunt atat de zgarciti pe cat se spune?

    RăspundețiȘtergere
  11. La o privire sumara ,tot ce ne-ai prezentat arata super si sigur savoarea e pe masura celor mai rafinate gusturi.
    Mi se pare un meniu potrivit pentru musafiri.
    O seara asa cum iti doresti!

    RăspundețiȘtergere
  12. No, mie imi plac dovleceii asa ca i-as manca doar pe ei. Stii, ca si cu vinetele de data trecuta. :P

    RăspundețiȘtergere
  13. nu stiam ca exista dovlecei rotunzi...
    arata asa grozav umpluti...dar friptura...ohhh...mi-nu-na-taaa....

    RăspundețiȘtergere
  14. Dan :

    Cand deschizi primul restaurant?

    RăspundețiȘtergere
  15. Da, dar la ei este o chestie. Am vazut la un concurs de bucatari cum aprecia juriul: în majoritatea cazurilor feluri bune la gust picau în favoarea celor estetice. Replica "nu prea are gust, dar arata grozav" am auzit-o des. Deci la mzsele cu staif, pe motiv ca aranjeaza fiecare farfurie, ti-o pune în fata si gata. Opt oameni, opt farfurii. Nu cred ca este zgârcenie, nu la toti, dar e faima asta a "artei culinare franceze", de multe ori apusa.

    RăspundețiȘtergere
  16. @Sophie
    Bata-te norocul, te-am sarit!
    Imi iese mai bine în România ca acolo pot lua carne mai grasuta si iese mai zemoasa. Trebuie s-o faci!

    RăspundețiȘtergere
  17. @Nume
    E clar, azi sunt împrastiat! Comentariul cu estetica prezentarii era raspuns pentru tine!

    RăspundețiȘtergere
  18. @Iulisa
    Eu am vorbit doar despre ce am facut eu.
    Asa au mai fost niste antreuri (salate, de vinete, boeuf...) si sarmale, dar nu era resortul meu.

    RăspundețiȘtergere
  19. @Luna patrata
    Din dovlecei stiu ca se poate "simula" o salata de vinete, pentru cei care n-o suporta. Tocata marunt, cu putin ulei si cu o cepsoara taiata fin de tot.

    RăspundețiȘtergere
  20. @Pandhora
    A iesit cam seaca, deh, nu-i carnea grozava. Din muschi nu prea iese.

    RăspundețiȘtergere
  21. @Florentin
    Din faimosul lant de restaurante..., Paris, Abu Dhabi, Dubai, Neviorc etc. Se construiesc acuma...

    RăspundețiȘtergere
  22. pana mai acum cateva minute nu imi era foame, acu...iar sterg balutele de pe tastatura...cred ca trebuie sa-mi iau o pauza de masa dupa postul asta :D

    RăspundețiȘtergere
  23. @ganguritu
    Pai pica numai bine, e aproape 1 acolo, ora mesei. Pofta buna!!

    RăspundețiȘtergere
  24. Cred că îi puteai comanda din România, la kg.
    Din ce mai lăsai la cunoştinţe, îţi recuperai şi investiţia :)

    RăspundețiȘtergere
  25. @Catalin
    Nu mai dau nimic la nimeni, tocmai m-am uitat la Gânguritu de mai sus si sunt tulburat tare de tot!

    RăspundețiȘtergere
  26. Dan, carnea "rulata" cam cat o lasi la cuptor si la ce temperatura? Aproximativ, vreau sa zic. Arata super bine si cred ca am s-o fac. Asta a ta pare sa fie de porc, crezi ca e mai bine sa fie pulpa sau muschi? Cred ca ceafa ar fi cam prea grasa...
    Merci, monsieur! :)

    RăspundețiȘtergere
  27. Sa stii ca ieri dupa ce am scris postul fix la masa am aterizat, ca ma tot intreba gangurita de nu vreau sa mananc...dar raspunsurile erau negative, ...pan' la tine :D

    RăspundețiȘtergere
  28. ups, comentai cu contul de wordpress :-j

    RăspundețiȘtergere
  29. @Gânguritu
    E normal, doar îti spusesem "pofta buna!".

    RăspundețiȘtergere
  30. Mon cher dragul meu, unde-s clatitele ca am mâncat dar nu si desertul si le caut! Printre "Rânduri", printre "copite", unde, daca ma iubesti!!

    RăspundețiȘtergere
  31. @Gânguritu
    Care-i treaba cu wordpressul, nici n-am bagat de seama?

    Aha, m-am dus, am vazut, am "mâncat", merci, da' sa-ti spun ceva: tu pentru mine vei ramâne vesnic "Gânguritu", drept pentru care te si pun în blogroll. Numai bine!!

    RăspundețiȘtergere
  32. @Cora
    Cu tine e mai complicat. Nu pot sa fiu foarte scurt, dar nici sa scriu alt post ca s-or fi saturat oamenii de atâta friptura! In primul rând nu-i rulada desi pare. Cumperi o bucata de ce vrei tu, legata cu atze, dar nu foarte lunga. Daca e multa lume la masa mai bine ai doua scurte decât una lunga. Pentru ca trebuie sa le strapungi cu un cutzit cu lama lunga si subtire de la un capat la altul si e bine ca zâmbetul si expresia ochilor sa ramâna si pe partea cealalta asa cum le-ai conceput initial. Exemple ai aici (se pare ca postarea asta ai sarit-o):
    http://danvaideanu.blogspot.com/2011/07/miercurea-fara-cuvinte-11-soarta.html
    Cum se face am povestit aici (e prea veche ca s-o stii, atunci nu ne cunosteam):
    http://danvaideanu.blogspot.com/2009/10/hai-sa-mai-mancam-ceva.html
    Cel mai bine mie mi-a iesit în România, cu carne nelegata cu sforicele, din porc hranit nereglementar conform CE si cre' ca era ceafa, asa îmi place mie, mai împanata si se pare ca asa place la toti (români of course, nu fandositi), pentru ca este mai zemoasa la sfârsit. Daca iei muschi file iese seaca, aia e singura chestie care a mai ramas la masa (tot în România) si mie-mi statea în gât a doua zi. Poate cu pulpa sa poti face ceva, dar legata cu sfori.
    Cuptorul îl pun la maximum (parca 8) si îl las asa în timp ce fac ultimele pregatiri, dupa care bag tava. Eu zic fara folie, Nana vrea cu folie. Deci e nebunie curata aici. Pâna la urma ramâne fara (când o fac eu). O prinde repede fierbinteala si face crusta, toate alea (parfumuri, odoruri, mirosuri, gusturi exotice) ramân înauntru. O scoti destul de des ca sa-i adaugi vin (tot sosul ala pe care-l vezi este vin, alb si dulcisor, dar nu chiar Sauternes!!) si sa tot pui sos cu lingura deasupra. N-as putea sa spun cât o tii, mie si porcul îmi place în sânge ceea ce aici e blasfemie (nu mai pot eu de asta!!!), dar daca lichidul din jur sfârâie, ardeii pusi deasupra sunt negriciosi si carnea ruginie, e gata! Usturoiul îl adaugi deasupra cu vreo 10 minute înainte de sfârsit, sa ramâna albicios. Supces!

    RăspundețiȘtergere
  33. "Cuptorul îl pun la maximum (parca 8)"

    Al meu n-are decat 5. Glumesc. Am priceput. :)) Merci pentru linkuri.

    RăspundețiȘtergere
  34. Impinge butonul pâna la 8.
    Asta este, îmi fac si eu reclama.

    RăspundețiȘtergere

Scrieti baieti, numai scrieti!