luni, 26 noiembrie 2012

Culori

Prima mea masina a fost galbena. In ziua în care eram programat la IDMS nu erau în curte decât Dacii galbene. Eu as fi vrut bleu Canada. Dar pentru ca era un lot pentru export în Polonia am zis ca-i buna, sa nu mai astept. Pe drum spre casa n-au fost incidente majore, mi-a cazut doar toba si s-a deschis portbagajul în mers. Asa ca în dupa-amiaza respectiva eram deja în service s-o repare. Alt client avea blocul motor spart, masina luata tot dimineata. Pe urma n-am mai avut probleme. N-am fost niciodata sclavul masinii, n-o spal, n-o sterg cu piele de caprioara, ea trebuie sa ma serveasca pe mine, nu invers.

Unii si-au rasturnat masinile în curte sa le "antifoneze" cu vopsea de vapor (asta era cea mai cautata, se plateau averi pentru câteva bidoane), sau cu vopsea pentru marcajele de pe strada. Cei mai amarâti o dadeau cu ulei de masina ars. Pe urma umpleau pragurile cu alt ulei si demontau aripile din fata ca sa dea cu smac contra-aripile, acolo ramâne umezeala si manânca tabla. Cei mai constiinciosi, rabdatori si priceputi scoteau si usile si le bagau ulei înauntru dupa care le învârteau în toate directiile ca sa se întinda uniform. Pe urma scoteau din motor tot ce se putea scoate si le puneau la loc, sa fie siguri ca strâng ei cu mâna lor toate suruburile. Dupa câteva luni de munca masina era gata si se putea merge cu ea duminica în vizita la socri si în concedii. Atât, pentru mai mult nu era benzina. Iar în trei ani masina era la fel de ruginita ca si a mea, daca nu aveau grija sa repete operatia anual. Unii aveau. Pe mine m-a luat într-o zi un amic uns cu toate alifiile la tara.

- Mergem sa antifonam masina…
- Stai un pic Nusule, pe mine m-ai întrebat ? N-am bani, n-am vopsea, aia, aia… Nu merg nicaieri !
- Nu-ti trebuie nimic, faci asa cum îti spun eu. Hai !

Era colonel, asa ca am executat ordinul. Când am ajuns "la tara" a trecut el la volan. Un sat pierdut în arsita câmpului. Dupa câteva zile de ploaie venise o caldura napraznica si mizeria era în toate cele trei stari de agregare : balti, noroi si praf. In ordinea asta a mers prin ele, astfel ca în juma’ de ora masina era antifonata.

- Câteva zile o lasi asa, pe urma poti s-o speli, dar doar ce se vede, cât o sa ai tu masina asta, sa n-o speli niciodata dedesubt !

Peste câtva timp m-am dus cu ea la service sa-i schimb pivotii. Când au urcat-o pe cric m-am crucit vazând jegul gros de-un deget. A zâmbit si mesterul: "Adevarat v-a învatat cine v-a spus chestia asta !".

Donovan - Colours


16 comentarii:

  1. hahaha...de antifonare din asta inca nu am auzit...zau...
    muzica geniala..poveste suerb spusa..
    apropos, stii cat este benzina acum, aici ? uite, in seara asta, la o benzinarie era 3,20 $/gallon...
    si-n acele zile, despre care vorbesti, in ro benzina era cativa firfirei...iar "duminicile" din doo'n doo saptamani... :)
    oare nu parem ridicoli, vechi si .."sifonati" povestind chestii din astea ?!! :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce suparati eram atunci! Acum, ca sa intri în Londra platesti o taxa, prin Paris nu se mai poate circula aproape deloc, au pus biciclete de închiriat, Bucurestiul e plin, benzina scumpa, asa e cu marile capitale...
      Las' sa stie si tineretul ce "greu" era!
      Nu parem deloc cum spui tu, suntem!

      Ștergere
  2. faina melodie,mie imi place galbenul :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce chestie! Asta cu antifonarea "naturală".

    App de culori, s-a făcut o statistică cu accidentele auto, în funcţie de culoarea maşinii. Şi cică s-a stabilit că dintre toate maşinile, cele galbene sunt vizibile cel mai bine şi de la cea mai mare distanţă, motiv pentru care au înregistrat cel mai mic număr de accidente datorate neobservării lor de către ceilalţi participanţi la trafic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E surprinzator, dar galbenul se vede mai bine ca albul sau chiar ca rosul, mai ales la ora înserarii.

      Ștergere
  4. si pe mine m-ai impresionat cu antifonarea traditionala :)
    Nu am masina, nu ma pricep, dar ma sperie partea cu plecat de la fabrica si strans suruburile pe drum... la naiba, masina aia costa comparativ cu o locuinta ceasista.


    BlueIris, vorbesti serios? pai de aia au pus taxiurile in galben. Sa se vada!! si mie, care mi se parea o culoare urata pt o masina....

    Dan, sa scrii despre primele tale drumuri ro-> strainataturi! aseara, niste romani la noi in vizita, au pvoestit din aventurile lor (similare cu ale tale, dar picanteriile lor au fo numai in Romania)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, o Dacie cu "îmbunatatiri" costa pe vremuri cât un apartament.
      Drumul ala de pomina, "zgârcitul mai mult plateste", îi vine rândul, dar la masina urmatoare, în alt episod...

      Ștergere
  5. Frumoase amintiri !
    In cei 14 ani cat am lucrat cu comunistii, am pus deoparte doar 5000 de lei; DACIA era spre 70.ooo; parca...
    Am inceput sa sofez la peste 40 de ani,dupa '89, pe o DACIA cu jiglere in care se suflam destul de des...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La început costa 70 fix. Pe urma era cu "îmbunatatiri", mai scumpa si mai proasta, de aia trebuia sa sufli...

      Ștergere
  6. Oarecum off-topic, insa legat de cantecul care mie mi-a placut, te-am provocat sa raspunzi numai in muzica (fie clasica fie moderna, fie doar o simpla melodie sau cantec cu cuvinte) macar la 3 din cele 20 de intrebari ff dificile ale unei Lepse Muzicale !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma uit neaparat si o fac! Am destula muzica de unde sa aleg!

      Ștergere
  7. Mama avea salariul de putin peste 2000lei(un salariu mediu) in 1985. ( am auzit barfe si de vecinul cu salariu de 4 mii lei, care lucra si duminici, pt export).
    Daca o masina costa 70 mii lei, insemna ca in 35 de salarii se cumpara una...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ... fara sa faca nicio alta cheltuiala! Aici cu un singur salariu bunicel îti iei una noua, bunicica si ea!

      Ștergere
    2. In Norvegia curenta iti trebuie cam un an de salarii (netto) ca sa iti cumperi o masina noua de gen Wolkswagen Passat. Mai nimeni din Norvegia nu isi cumpara masini mai noi de 4-8 ani vechime, desi in general se prefera cele germane daca sunt mai vechi si japoneze daca sunt mai noi. Singura gaselnita din ultima vreme ca sa iti poti cumpara o masina noua e ca daca alegi sa-ti cumperi una electrica sau hibrid, poti sa o iei o idee mai ieftina, (din pretul de baza care e de fapt oricum mai scump decat al uneia pe benzina).

      Ștergere
    3. "poti sa o iei o idee mai ieftina, (din pretul de baza care e de fapt oricum mai scump decat al uneia pe benzina)", îmi place asta. E ca si cum daca ai gasi un Rolls la juma' de pret îl cumperi imediat ca-i convenabil...

      Ștergere

Scrieti baieti, numai scrieti!