duminică, 2 decembrie 2012

Noica 1942

”Tehnica nu te scoate dintr-o lume abstractã…produsele tehnicii sunt, în fond, abstracţiuni. Un tramvai, de pildã, e o abstracţiune. Un pod, o şosea - sunt o abstracţiune. Evident, o abstracţiune materializatã; dar tot abstracţiune rãmâne. Pe o şosea se pot întâmpla lucruri concrete: se poate aproviziona o armatã, sau poate pleca în lume fiul risipitor. Şoseaua, însã, rãmâne o abstracţiune, aşa cum rãmâne toatã creaţia tehnicii. Trãim cu ea într-o lume de abstracţiuni şi pânã şi copiii ni-i creştem printre aceste abstracţiuni, materializate pe mãsura lor, care sunt jucãriile tehnicii mecanizate de azi…”

Deci asta spunea Noica în 1942! La fel si Jules Verne calatorea cu noi pe Luna cu un secol înainte ca asta sa se întâmple cu adevarat…

Before gas and tv
Before people had cars
We'd sit around the fires
Pass around our guitars

Mark Knopfler - Before Gas


11 comentarii:

  1. chitara suna dureros de frumos...
    cuvintele...da,ce sa mai spun?
    realitatea e abstracta sau realitatea e abstracta?
    mai raman sa ascult chitara...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa e cum spui tu, valabil în ambele variante. Realitatea azi e dureros de abstracta!
      Noroc cu chitara lui Mark...

      Ștergere
  2. Eşti ok? Văzui o serie de postări dezactivate sau şterse. Şi tu nu prea obişnuieşti. >:D<

    Da, abstractiuni,bine zis!
    Citesc acum o carte despre viruşii minţii. Adică,despre o serie de idei care ne parazitează mintea, orientând-o spre lucruri şi gânduri defavorabile sau inutile. Surprinzător sau nu, cultura este împănată cu astfel de viruşi. Şi ei sunt extrem de contagioşi.

    Muzica pe care ai postat-o e frumoasă dar tare tristă. Mă face să mă gândesc că avem mare nevoie de vise, să ne inventăm un rai, să tindem spre ceva frumos, altfel toate sunt un mare şi absurd rahat existenţial.


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ieri am postat initial altceva si pe urma am revenit la 1 Decembrie. Eram suparat pe ce tot vad ca se întâmpla acolo, dar ce vina are România?
      S-ar putea sa ai dreptate, dar raiurile inventate, artificiale se sparg în mii de tandari când ti-e lumea mai draga...

      Ștergere
    2. Avem nevoie de o oază de frumuseţe, de pace şi calm, chiar dacă e una închipuită. Până la urmă, dacă tot suntem îndopaţi cu iluzii, măcar să le alegem pe cele plăcute, nu?

      Ștergere
  3. multumesc de muzica..excelent acest M Knoppfler..genial..sa-l tot asculti...
    si cand spun ca e un "handicap" bloguristic (hehehe, apropos de "testurile" lui Vanghelie)ca-s in "diferenta de fus orar" ?!..muzica lui M K trebuia s-o ascult aseara, in jacuzzi, cand licorile dulci-amarui ne zapaceau papilele si sarbatoream in tihna sfarsitul unei zile nationale ...la noi, aseara, pe fundal, se auzea Jingle Bells,Jingle Bells...ce ti-e si cu "globalizarea" asta :))))
    cat despre vorbe ?! asta e mersul si nu depinde de noi..ne mai zvarcolim un pic, cand ceva simtitm si nu ne convine..dar ne lasam dusi de val...de vant...de cum e scrisa istoria (caci ea se scrie inainte de a se "intampla")...
    Daneeeee !!!!!! ceva vesel nu ai in "trecutul" blogului tau ?!..ca pana la "vinerea lui Dorel" mai sunt cinci zile si daca o sa fie tot asa, intru in depresie ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie sa mergi cu valul, de acord, dar mai sunt si unii care sunt morti prin deces prin apa aia, macar de cadavre trebuie sa ma feresc. Nu-i suport. Politica sa se întâmple dupa ce se scrie, oameni morti înainte de a muri si tâmpiti care conduc etc.

      Ai putea sa începi cu asta:

      http://danvaideanu.blogspot.fr/2009/08/rosu.html

      ...însa tot blogul este de râsul lumii, vreau sa spun genial, sunt vreo 500 de postari.

      Ștergere
  4. Acum, in Romania, autostrazile sunt abstractiuni.... costisitoare

    RăspundețiȘtergere
  5. Nicio legatura cu soaselele din Romania sau mai bine spus cu, gropile de pe sosele !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alea sunt si ele abstractiuni, te concentrezi bine si îti spui ca de fapt nu exista si vezi ce iese. Dupa parerea mea vor ramâne tot acolo.

      Ștergere

Scrieti baieti, numai scrieti!