miercuri, 16 ianuarie 2013

Albastra (5) sau adevarul despre proverbele cu binefaceri

Nu stiu cum se face ca mie, din toate cele spuse de întelepti data trecuta, mi s-a întâmplat ce a prezis Liiceanu si “alt român“. Chiar de mai multe ori, dar pentru ca suntem la “albastra“, va povestesc ce-am patit cu si din cauza ei. Parca prin ’97 au fost inundatii mari în Moldova (unde în alta parte?) si ProTV-ul a organizat niste convoaie de ajutoare pentru cei aflati în nevoie. Am umplut rapid masina cu ce-am gasit folositor prin casa si am descarcat-o direct într-un TIR din Pache Protopopescu. Organizare impecabila, convoiul era gata de plecare, cu masini de politie care sa-l însoteasca, totul ca la carte. Dar un politist, mai “scrofulos la datorie“, ce si-o fi spus el? “Ia sa vad care-i viata lu’ asta cu masina lui frantuzeasca si cu numar galben! “, ca ma auzise vorbind româneste.

- Traiti, e masina dumneavoastra?
- Da…, de ce?
- Nu-i bine (ce intuitie are politia, stia deja!!), când ati intrat ultima data cu ea în tara?
- Cred ca acum vreo trei luni, nu mai stiu exact…
- Daca-i mai mult de trei luni e grav, e caz penal… Daca stai mai mult de trei luni în tara cu o masina straina trebuie s-o înmatriculezi aici. Dati-mi pasaportul…
- Adica? De unde pasaport, doar nu-l port mereu la mine, eu am venit cu niste haine…
- Adica o sa fie un proces si se lasa cu închisoare, nu mult, câteva luni, trece repede… Veniti la mine în masina sa dati o declaratie si pe urma mergeti acasa si-mi aduceti pasaportul.
- Cred ca au trecut mai bine de trei luni, problema este ca peste doua zile plec iar si n-am timp acuma de puscarie! Poate când ma întorc…

M-am dus cu el în masina, mi-a dat o foaie si am început sa scriu “Domnule Comandant…”

- Pai ce faceti?
- Scriu declaratia, ce s-a-ntâmplat…
- Stai domnule, credeti ca merge asa, scrieti ce va spun eu, e si-aici un limbaj…

Am scris dupa dictare o pagina în care recunosteam ca eram vinovat, cu toate legile si paragrafele pe care le încalcasem, de mi-era si mie rusine ca facusem atâtea nelegiuiri. Dupa care am luat un taxi, eram deja inculpat asa ca masina a ramas acolo, am tras o fuga acasa, am luat pasaportul si vreo 50 de marci pentru orice eventualitate si m-am întors la locul faptei. Se stie doar ca întotdeauna criminalul se întoarce la locul faptei…Cu mare greutate l-am gasit pe omul meu care era gata de plecare si i-am întins pasaportul în care pusesem “contributia”.

- Stai dom’le, chestiile astea se fac discret, hai în masina… (se uita în jur precaut, se vede ca stia deja ce era în pasaport, deh, e si el om!). Mare noroc ai ca ma grabesc si n-am timp sa-ti fac actele de trimitere în judecata (trecuse deja la “tu”, eram prieteni). Uite, ia carnetul, buletinul si declaratia, ca eu n-am ce sa fac cu ele. Drum bun si fii atent, e drum lung pâna-n Franta, mi-a mai spus el, premonitoriu…
- Inca ceva, zic eu, doar n-o sa înmatriculez masina aici de fiecare data când ma întorc cu ea si din nou în Franta când ajung acolo. Si nici la puscarie nu-mi prea vine sa ma duc… Trebuie sa fie o solutie!
- Sigur ca este, e simplu, o data la trei luni te duci la bulgari la Russe ca-i aproape si nu-ti trebuie nici viza, bei o cafea acolo si când te întorci, aia de la vama îti pun o stampila cu data intrarii. Si poti sa mai stai trei luni fara grija… Hai noroc!

Acuma daca ar fi sa reiau pe rând proverbele de data trecuta, ar trebui sa va spun daca binele a învins pe pamânt, cât de necesar am fost eu în ziua aia, de ce anume m-am umplut, cât bun simt am avut, daca am parut bun sau chiar am fost, cât bine am gasit la “semenii“ mei, cât de fericit am fost dupa aceea si alte detalii pe care daca vreti, le puteti discuta cu mama…

Iar politistul, poate ca marcile alea le-a dat tot pentru sinistrati, dar n-as baga mâna-n foc…

Famous Blue Raincoat


26 de comentarii:

  1. Ei,na! Incep a scrie: Take This Waltz :) Ai dansat vals condus fiind de un nenea militian...
    Revenind (de parca e usor sa-mi revin de sub influenta vocii lui Leonard Cohen!) Revenind, deci: binele pe care l-ai facut a fost rasplatit cu rau? Nu. Au fost ore aiuristice dar... ai invatat ceva: cum sa nu ai probleme cu sederea in RO mai mult de 3 luni... Zic si eu... Si acum ascult, si ascult... si apoi trec pe youtube, dar nu chiar pana la 4 dimineata, dar cine stie?

    A! Sa nu uit: multi ne vor binele, dar sa nu ni-l lasam luat! Dar celor care ne vor raul sa nu-i refuzam! Sa li-l dam! Tot!
    Zile fericite! Si cel mai rau lucru din viata ta sa fie "necesitatea" unei spagi de 50 euro. Cum? E frig in Marele Mar? No, gata! S-a terminat si melodia... Mi-a ametit neuronul meu unic si drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un ziarist l-a întrebat pe Cohen daca exista o poveste adevarata în spatele cântecului.

      “Da, într-o zi i-am scris unui prieten care mi-a luat iubita, sau eu lui, nu-mi mai aduc aminte, dar e adevarat:

      I’m writing you now just to see if you’re better.
      ...
      If you ever come by here, for Jane or for me
      Your enemy is sleeping, and his woman is free.
      Yes, and thanks, for the trouble you took from her eyes
      I thought it was there for good so I never tried.”

      Bune întorsaturile cu cei care ne vor binele sau raul, de tinut minte! Am ceva de dat...

      Ștergere
  2. Pai totusi ai primit informatii ff utile de la acel lucrator profesionist de trafic si ordine publica in schimbul acelei contributii, care a fost si total benevola-voluntara din partea ta, pt ca nu ti-a cerut nimeni bani, doar poate te-a recrutat la nivel de publicitate pt a participa la un curs educativ, si tu ai primit acel curs educativ in urma acelei sume, asa ca efectiv nu stiu daca discutia etica legata de aceasta anecdota poate intra in categoria eticii activitatilor caritabile deschisa anterior, ci poate sub capitolul de etica de recrutare si CEL MULT de etica profesionala, adica cred ca ai generalizat cam rapid asupra sinistratilor, ca NU din cauza lor (adica legat etic direct de caritatate ta fata de ei), s-au intamplat astea.

    Nu stiu daca am reusit sa zic ce voiam in mod inteligibil ! Sper sa intelegi, ca voiam sa explic ca nu ai ridicat problema corect, impartind-o pe capitolele de etica potrivite, adica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si zau, ca NU incerc sa "gasesc nod in papura" la nivel "sofist" (zis peiorativ), dar chiar cred ca ai facut o generalizare, o legatura de posibila cauzalitate care pe undeva nu e chiar asa de directa...dar NU e ceva grav, e ceva total comun, pe chestii de genul asta se bazeaza si maj superstitiilor si prejudecatilor ff banale si comune absolut tuturoror dintre noi, care chiar ne sunt utile de multe ori, adica NU fac judecati de valoare, si NU zic ca e ceva "rau" sau "gresit", in sens ca ai putea tu primi o nota mai mica la "morala", cel mult doar asa la matematica si logica, materii la care eu precis am fost si sunt chiar real MULT mai tufa decat tine ! (de aia ma si preocupa, pt ca ma simt VINOVAT scolareste chiar si acuma + ca efectiv nu am altceva de facut in clipa asta si nici nu doresc sa ma auto-educ in mod mai serios, de ex sa deschid capitolul mare de Etica de pe wikipedia, din care nici pana in ziua de azi nu am citit nici titlurile subcapitolelor, daramite ce scrie acolo) !

      Ștergere
    2. Sorry, voiam sa incerc sa zic ceva mai concis ca, totusi, desigur, daca subscriem parerii ca noi toti ne educam unii pe altii asa la nivel de diverse contacte sociale, asa la nivel etic educativ social mai larg ai TOTALA dreptate sa fii dezamagit si sa te superi de intreaga tevatura...eu personal daca as subscrie asa mai serios acestei pareri ca tot timpul ne cam educam unii pe altii, sincer cred ca nici nu as mai indrazni sa ies din casa de frica de o asemenea "raspundere" !!

      Ștergere
    3. Le-am citit si raspund pe rând: informatiile le-am cumparat "la negru", fara chitanta, la fel ca pe documente, pe care le-am rascumparat.
      Din toata povestea, care-i reala desi spusa în gluma se mai poate trage concluzia ca daca nu m-as fi dus în ziua aceea acolo n-as fi avut nicio problema cu politia. Vrei sa spui ca si-a facut datoria? Sau crezi ca eu as fi vrut sa si-o faca?

      Ștergere
    4. La al doilea raspuns m-ai facut sa râd: pe lânga primul raspuns pe care as putea sa-l repet, eu chiar am facut matematica si lucrez în informatica, ambele chestii având oarece conexiuni cu logica.

      Ștergere
    5. In sfârsit, te rog citeste link-urile din textul cu proverbele de acum câteva zile, uneori lucrurile pot fi urâte si chiar te scârbesc si te lecuiesc pe vecie de facut bine. Cu hainele eu am facut bine unor amarâti si era s-o patesc de la altcineva.
      Sunt situatii, nu asa de rare, când ti-o trage de nu te vezi chiar cel pe care l-ai ajutat, si fara alifie, vorba românului. De fapt ultimul dintre proverbe o spune foarte clar...

      Ștergere
    6. Da, sunt total de acord ca probabil ultima situatie e mai frecventa decat prima.

      Prima a fost din cauza de neprofesionalism la nivel de practici de recrutare prea agresive. Exista o intreaga istorie legala despre aceste practici de recrutare prea agresive din partea angajatilor guvernamentali in uniforma SUA pe domeniile unor campusuri de universitati publice (si particulare), dar problema care a ajuns la Curtea Suprema este legata de public. http://newstandardnews.net/content/index.cfm/items/2900

      Desigur, alta era bransa uniformei respective + acel angajat se angaja in activitati de recrutare pt cursuri particulare individuale la nivel de tutore/meditator amator, nu sa te indemne frumos sa devii si tu recrut politist ucenic oficial, sa ajuti astfel traficul si ordinea publica in Romania la un nivel mult mai larg social util decat sa depui efort cu 2 saci de haine vechi pt acei sinistrati.

      Totul a iesit o varza atat pt ca tu te-ai lasat manat de emotii duioase si ai fost incompetent la a evaluat in ce mod mai util si eficient ai putea ajuta pe acei sinistrati + acel politist s-a comportat in mod neetic profesional utilizand timpul platit de contribuabili sa dea lectii particulare unor indivizi luati asa la intamplare de pe strada, deci tot in mod ineficient si el, ca pana acum putea sa-si deschida o scoala particulara de consultanta si sa dea naibii salariul de bugetar !

      Zau, concluzia mea (nu stiu cat de logica, insa informata de cateva experiente anterioare) este ca amandoi v-ati expus unor riscuri destul de neplacute si v-ati si transpirat total aiurea ! Tu cu gandul romantic la facerea de bine, el cu gandul la nevasta !

      Un scenariu de altfel destul de frecvent in cadrul culturii romanesti mai largi, desi nu numai acolo, am remarcat ca e destul de frecvent in cadrul unor relatii sociale mai pe sest si in tarile cu religie predominant catolica...LOL ! Sorry, nu am putut sa rezist cu gandul la aceasta imagine de intalnire plina de riscuri si stress si naduseli !

      Ștergere
    7. Rodolfo, trebuia s-o asculti pe învatatoarea aia a ta care spunea ca faceai compuneri prea lungi! Care uniforma SUA, ce Curte Suprema, care el, a cui nevasta? Era vorba de cât e de bine sa faci bine! Gata, recunosc, sunt un pervers, eu fac bine ca sa mi se multumeasca, sa-mi gâdile "eul" si vine un bou ca ala si-mi ia carnetul! Asta era ideea!

      Ștergere
  3. melodia e tulburator,tulburator de frumoasa....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru mine este cea care mi-a cazut cu tronc definitiv de prima data când l-am ascultat pe Cohen, pe o caseta amarâta. De atunci au trecut niste zeci de ani, l-am vazut de doua ori pe viu si o cânta mereu la bis, ma tine cu sufletul la gura.
      Mai este putin si dispare masina asta. Mai sunt si alte culori.

      Ștergere
  4. sa vedem ce culoare va fi urmatoarea...
    eu as zice alba :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, n-am avut niciuna alba. In ciuda faptului ca unii cred ca sunt inventii, masinile si pataniile au existat cu adevarat, ba poate chiar am mai uitat din ele. M-am ambitionat o tânara Doamna din Bruxelles, ocazie cu care nu mai este virtuala.

      Ștergere
  5. Dane, tu ai pățit-o fiind în trecere pe aici și știind că ai să scapi de coșmar în câteva zile. Noi pățim mereu câte ceva de genul ăsta și ne simțim victime fără scăpare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Când am patit-o nu eram în trecere, eram acolo si înca nu stiam ca voi fi vreodata aici!

      Ștergere
  6. Ha ha ha :)De mult n-am mai ras atat de bine::) Mi-a placut mult povestea, mai ales concluziile:)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vrut sa vad daca Esop avea dreptate. Dar se pare ca tot românul e mai patit...

      Ștergere
  7. Am auzit ca e bine sa uitam ca am facut cuiva ...bine.
    PS. Am citit si cugetarile despre bine; are dreptate Elly Weiss: nici un bine nu ramane nepedepsit/
    (http://daurel.wordpress.com/2009/04/20/nici-un-bine-nu-ramane-nepedepsit/)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine, de uitat, uiti, dar ce te faci daca ala nu-i multumit si-ti aduce aminte?

      Ștergere

Scrieti baieti, numai scrieti!