vineri, 18 ianuarie 2013

VIH

Meseria mea presupune, printre altele, sa prelucrez statistic toate chestionarele si sondajele care se aplica în stabilimentul unde lucrez. Ca sa fiu util, am facut chiar si un ghid despre cum se face un chestionar, cum se stabilesc obiectivele, cum se enunta întrebarile, cum se redacteaza raspunsurile la alegere, care sunt valorile statistice relevante si chiar cum se face “esantionul reprezentativ“. Restul e treaba mea: histograme, tabele, comentarii, intervale de încredere, tot ce trebuie ca lumea sa fie multumita. Si cu cât înteleg mai putin, oamenii sunt mai încântati, pentru ca le trimit si ei mai departe si nici acolo nu întelege nimeni mare lucru. Toate bune si frumoase pâna într-o zi, “Ziua mondiala anti SIDA“, când a fost lansat un chestionar, venit de data asta “de sus“, nu stiu cât de sus, ca doar pâna la Dumnezeu mai sunt “îngerii”. Prima întrebare, de încalzire si punere în tema, suna cam asa: “Ce înseamna VIH? “ si avea trei raspunsuri la alegere:

- Virus interdit aux hommes
- Virus de l'immunodéficience humaine
- Vie intime homosexuelle

Trebuie sa va spun cu sinceritate ca lucrez într-un spital unde trei sferturi din personal, deci câteva sute de oameni sunt personal de îngrijire a pacientilor. Nepermis de multi dintre acestia NU au bifat al doilea raspuns…

14 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Ii doare-n basca, au avut de facut o "activitate", ca a fost si un colocviu cu ocazia asta, au facut-o, deci si-au îndeplinit sarcina de serviciu!

      Ștergere
  2. eu stiu !!! eu stiu !!!....eu stiu...este sotul lui Eba !!! :)
    Un barbat in varsta de 97 de ani cere sa i se faca o injectie cu virusul HIV.
    - De ce ? este intrebat.
    - Deoarece am auzit ca cel ce face SIDA mai traieste opt ani!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa nu confundam boala cu virusul...
      Ultimul racnet în materie de tratament contra SIDA este namolul, ar trebui sa stii. Te obisnuiesti cu pamântul...

      Ștergere
  3. Au facut numai cursuri de ingrijire a pacientilor. Sau ca sa ii puna unuia un cateter nu poate ca nu a raspuns corect la un chestionar? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Infirmierii sunt absolventii unei scoli de trei ani, e aproape ca o facultate, aici se spune BAC+3.
      Cât despre cei care au facut chestionarul, aia sunt mult mai "scoliti"...

      Ștergere
  4. Ciudat...
    In Romania se spune/se spunea destul de des "virusul imunodeficientei dobandite"; sa nu-mi spuneti ca si romanii au gresit !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Uman" si "dobândit" nu se exclud, pâna la urma e chestie de traducere. Ce ma mira pe mine este prostia celui care a facut chestionarul. Când pui mai multe raspunsuri la alegere, ele trebuie sa fie toate plauzibile. Nu sa pui doua evident gresite si sa te faca sa-l bifezi pe al treilea, când de fapt tu habar n-ai.

      Ștergere
    2. Dar totusi in Romania nu prea cred ca se foloseste in mod ff larg nici abrevierea VID nici VIU ! Sau daca ar pune variantele astea cineva ca intrebare, zau, cred ca ar fi prea usor de eliminat...poate chiar prea pripit ?!

      Cred sincer ca poate fi vorba de o mica confuzie inadvertenta in legatura cu HIV &AIDS care s-a putut transmite la nivel de traducere in lb romana, deoarece in mod practic virusul in sine, daca ne gandim la el la nivel de laborator, este ff adesea descris cu descriptorul uman, fara a se face referire si la dobandire/transmisie, adica "virusul imunodeficientei umane", pe cand sindromul, deci deja cu gandul la afectarea umana, este ff adesea numit "sindromul imunodeficientei dobandite (cauzat de virusul imunodeficientei umane"),insa la nivel de practic se vor intalni si "virusul imunodeficientei umane" si "virusul imunodeficientei dobandite" (adica asta in sens de acel "virus care poate duce la un sindrom de imunodeficienta dobandita"), dar strict teoretic parerea mea este ca prima varianta este cea corecta, ca una e virusul, alta e sindromul, si sa nu mai vorbim si de boala, ca aia inseamna si aia altceva.

      Am vazut pe Google ca in literatura mai serioasa si enciclopedii mai frecvent in lb romana e folosit VIU, nu VID, (desi NU abreviate astfel, desigur, le-am abreviat eu ca mi-a fost lene sa scriu !)

      Sper ca s-a inteles ceva pt ca eu zau nu ma pricep sa ma exprim in cuvinte legate in propozitii si fraze ff usor inteligibile (mai ales in scris, desi probabil ca si oral, dar oral eu cam evit sa ma exprim cat pot in cuvinte, mai ales ca e fiziologic cam dificil in diverse situatii de expresiept mine sa si vorbesc sa imi si utilizez gura in mod mai util, asa ca habarnu am cum mai stau in ultima vreme cu competenta exprimatului oral in cuvinte.)

      Ștergere
  5. Cam off-topic, dar nu rezist, pai tu cu experienta in chestionare, de ce nu creezi si tu lepse originale interesante pt noi, ca mie imi place sa rezolv lepse, am si inventat cateva, dar nu am imaginatie pt prea multe, plus alea care exista deja sunt cam plicticoase, de nivel de Oracol de sc generala...eu vreau lepse cat mai variate si interesante, plus cat mai dificile, sa ma chinui cu ele, sa nu stiu ce sa raspund, cam asa ca intrebarea asta de aicea, ca zau daca eu am stiut daca sa aleg 2 sau 3, desi inclinam catre 2, dar totusi m-am gandit ca putea fi si vreun interes mai sociologic-epidemiologic pe acolo, nu doar strict clinic medical, adica habar nu aveam tema principala a proiectului cercetarii + sunt mai mult la curent cu abrevierile in lb engleza, unde varianta 3 ar fi MSM (men who have sex with men), si este ceva destul de larg folosit si in diverse spitale, in legatura cu factorii de risc, in unele tari cu donarile de sange, etc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar cum se zice "oficial" in Franta la MSM, se zice HSH ? (ca in spaniola vad ca asa e, insa nu am gasit din prima in franceza, si e posibil ca ei sa foloseasca tot MSM ca sa fie ceva mai standard international pe engleza)

      Am citit ca in SUA in spitale e si descurajata de altfel folosirea abrevierilor tocmai pt a nu se crea confuzie sau erori medicale, doar poate ca HIV e permis ca e ff ultra-larg recunoscut, dar de ex e descurajat, desi nu strict ultra-interzis, dar oricum descurajat, a se scrie CHF= chronic heart failure, sau HBP= high blood pressure, etc.

      Plus e total descurajata folosirea unor nume proprii la diverse parti anatomice sau chiar unele semne si sindroame uneori, poate doar la unele semne, sindroame si boli propriu-zise ff larg cunoscute, de ex
      * semnul Lasegue (care poate fi si Lazarevici de fapt in Serbia si alte cateva tari de pe acolo !),
      * sindromul Sjogren (care in Scandinavia e mai complet numit Sjogren-Larsson si NU trebuie confundat cu boala neurologica congenitala Marinescu-Sjogren !),
      * boala Graves-Basedow, (care in SUA e mai mult simplu Graves, si in UE e mai mult simplu Basedow, si istoric a mai fost numita in diverse timpuri si alte regiuni si Parry disease, Begbie's disease, Flajani's disease, and Marsh's disease, si de fapt a fost descoperita de persanul Sayyid Ismail al-Jurjani !), sau
      * maladia Parkinson (care zau, asta intr-adevar pare ca a ramas intr-adevar "rege" recunoscut total singur-stapan pe acea boala, asa recunoscut ulterior de dl Charcot !),

      dar altfel nu prea e voie si se incurajeaza utilizarea unui nume echivalent in cuvinte descriptive, dar citind despre asta mi-a parut rau un pic, pt ca m-am gandit ca asa se cam uita niste chestii de istoria medicinii, nu se mai gandeste nimeni la oamenii care au descris prima oara acele parti sau sindroame, sau la vremurile lor. Desigur exista site-uri cu nume proprii din medicina pt sute si sute de parti sau sindroame, pe care si asa nu le stie nimeni oricum ca atare, decat poate un istoric sa le stie.

      Pt cine e curios sa viziteze un muzeu cu ff multe tablouri si desene din Istoria Medicinii, http://ihm.nlm.nih.gov/luna/servlet/view/all

      Ștergere
    2. Rodolfo, aici era vorba de VIH nu de sex. Ne-am (te-ai) abatut rau de la subiect. Nu conteaza cum se traduce, cum se abreviaza (francezii sunt maniaci ai abrevierilor, nici ei nu mai stiu câteodata ce înseamna), problema era ca unii nu cunosc niste chestii elementare sau îsi permit sa glumeasca atunci când e treaba serioasa, iar altii fac treaba de mântuiala.
      Daca mai faci comentarii la comentarii si mai ales te comentezi tu pe tine, fac un AVC!

      Ștergere
  6. Parerea mea este ca cei care au completat chestionarul nu au dat prea mare importanta ce raspuns bifeaza, poate li s-a parut o joaca, nu cred ca nu stiau....mie mi se pare destul de evident raspunsul corect, desi nu am facut niciun fel de curs de medicina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si asta nu înseamna, înca mai grav, ca cei care au conceput chestionarul nu sunt buni profesionisti? Iar ei n-aveau dreptul sa se joace, repet, era Ziua mondiala contra SIDA, cu actiuni organizate, strângeri de fonduri, demonstratii cu panglicuta-n piept si vii tu, un sefutz de la Directia Sanitara sau minister cu "virusul interzis barbatilor"... Penibil!

      Ștergere

Scrieti baieti, numai scrieti!