duminică, 6 iunie 2010

Pui parfumat

Pentru trei persoane.
Ca sa fie ca o reteta de "maître" de aici, ar mai trebui sa spun :
Préparation : 25h17m
Cuisson : 15+20m=35m

Uitati-va la ceas când începeti, puneti pulpele de pui într-o cratita si peste dânsele adaugati sare, putin piper, niste ghimbir (e folositor), curry, cumin, o lamâie stoarsa si restul taiata felii, putin suc de potrocale si vin rosé (cam un sfert de clondir). Pe urma ceapa (de preferinta verde, mai ales cozile), taiata dupa cum se vede, usturoi, vreo patru catei facuti zob ca pentru mujdei si câteva frunze de pentrujel. Pe scurt, loati tot ce aveti parfumat si aromat prin casa. E bine sa evitati totusi parfumurile, after-shave-ul si deodorantele. Amestecati cu mâna toata chestia asta, acoperiti oala cu ceva si lasati totul la marinat cât a mai ramas pâna la 25h17m.

A doua zi urmeaza gratarul. Cum îl faceti, e treaba voastra, cu lemne, cu carbuni sau brichete, cu mobila care nu va mai trebuie, va priveliste. Scoateti pulpele din oala si le puneti vreun sfert de ceas la cuptor ca sa se învete cu caldura si sa nu mai faca scandal dupa aceea. Se si patrund mai bine. Pe urma le puneti pe gratar si în nicun caz nu aruncati zeama în care au zacut atâta vreme. Le asezati cu grija la început cu partea interioara pe fiebinteala si rotunjimile deasupra. Pulpele trebuie manipulate delicat, asta-i treaba de parte barbateasca. Când încep sa sfârâie de placere, loati cu lingura din oala si puneti putina zeama deasupra sa le mai racoriti. Nu prea multa ca pulpa-i rotunda si se sting taciunii. Dupa ce le întoarceti pe partea cealalta, mai puneti putin sos (ceva mai mult), dar mai ales toate verdeturile si bucatile de arome care erau în cratita. Ca sa fiu mai clar, orice coapsa are o parte concava si una convexa. In marea majoritate a cazurilor cea concava este pe interior si este mai încapatoare, adica ezact cea de deasupra dupa ce le-ati întors. De aceea aici puteti pune tot ce era solid în sosul în care si-au asteptat deznodamântul mai bine de o zi. Dupa înca vreo zece minute le puteti scoate si daca sunt asa multumite si zâmbitoare dupa cum se vede, înseamna ca ati facut treaba buna !

2 comentarii:

  1. 1. "Préparation : 25h17m": asta-i crima cu premeditare !

    2. "Cuisson : 15+20m=35m": unitatea de masura e metru sau, mai degraba, centimetru?

    3. Concava = tine ceapa?

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. Nu chiar, vreun sfert de ora dureaza aromatul si pe urma restul de 25h faci ce vrei tu si pulpele ce vor ele.
    2. Minutul, merge repede!
    3. Da, tine (ce)apa!

    RăspundețiȘtergere

Scrieti baieti, numai scrieti!