... sau Kǒngfūzǐ si Abū Alī Sīnā sau mai clar Confucius si Avicena
Spunea Mircea Eliade parca în Memorii: ”Natiunile care au avut un Ev Mediu şi o Renastere glorioase îsi vor pierde primatul în Europa. Dimpotriva, cele care au avut doar o ”preistorie” şi ”protoistorie” bogate în evenimente şi amestecuri rasiale vor fi chemate sǎ creeze valorile culturale de mâine”.
Sa recunoastem ca cel putin jumatate din afirmatie este adevarata cu toate ca ar fi de dorit sa nu fie. Cât despre cealalta jumatate, se pare ca este si ea adevarata desi nu în sensul banuit de Eliade.
Pe de o parte este într-adevar îngrijorator ca tari cu trecut ”glorios” sa-si piarda primatul în Europa. Nu pentru ca spune Eliade ci pentru ca se vede cu ochiul liber. Nu prea o duce bine Europa si asta se simte imediat ce te uiti la stiri sau deschizi un ziar, ca sa nu mai spun ca în comparatie cu ce era acum zece sau douazeci de ani prezentul este jalnic. Pe scurt, vestul Europei se duce de-a dura. Si vrem, nu vrem, nu putem exclude din discutia asta ”noutatile” aparute între timp si care se numesc UE, spatiul Shengen, spatiul euro, cu toate argumentele pro si contra pe care le aduc politicienii si oamenii de rând. O fi bine, o fi rau ? Pâna una-alta Grecia a patit-o si nici Irlanda nu-i prea bine. Iar bietii irlandezi o trag nevinovati : n-au vrut Europa nici în ruptul capului. Au facut referendum, au votat contra, Europa era în pericol sa se termine înainte de a începe, s-a refacut tratatul, diplomatii sareau dintr-un avion într-altul, sefii de state pierdeau nopti cautând solutii la Bruxelles si pâna la urma irlandezii au fost convinsi… Si acum?
Pe de alta parte este într-adevar pacat ca civilizatii care i-au dat pe Confucius si Avicena au trait parca dintotdeauna în uitare si mai traiesc pe alocuri înca si azi în mizerie si frica.
Exista însa si greseli de calcul datorate timpului scurs de la afirmatia lui Eliade. Un ”semn minus” aparut în fata nu se stie de unde si care schimba totul a sters optimismul si a adus lacrimi si chin. Asta este cealalta jumatate care ar fi bine sa fie adevarata dar dupa cum se vede nu este. De exemplu nu stiu cum vor reusi anumiti urmasi ai lui Avicena sa creeze valori culturale mâine daca azi tin sub teroare lumea crestina. Si este falimentar pentru generatiile de dupa noi ca discipolii de peste milenii ai lui Confucius acumuleaza lichiditatile vestului ”glorios”, invadeaza piata mondiala cu falsuri si încep sa cumpere încet-încet un continent. Pentru ca asta fac ei acum în Africa.
Trista revansa.
Deasupra norilor...
Acum 13 ore
De regulă, perioada de glorie a unei civilizaţii, dpv istoric, este cam de o mie de ani - Imperiul Bizantin, Imperiul Otoman.
RăspundețiȘtergereAfrica a fost tot timpul scoasă pe tarabă...
Postul cu Parisul se referă la un prieten, doctorul VM...
Si-acum ce imperiu urmeaza?
RăspundețiȘtergereVad ca si altii au facut aceeasi confuzie, à propos de doctorul VM.
exista o ciclicitate a istoriei avand in vedere ca toata dezvoltarea umana se rasuceste pe o spirala; imperiile se nasc si mor ca si oamenii; si tot ca la oameni saracia concentreza energiile si ambitiile, iar in acest fel popoare aflate la marginea istoriei renasc din nisip (!) sau cenusa, in timp ce altele se ingroapa in nisip sau cenusa; din pacate omenirea traieste timpuri amare in care sinusoida progresului a ajuns in punctul cel mai de jos… altfel poate ca progresul unor natiuni ar fi fost mult mai placut ochiului…
RăspundețiȘtergereLegea compensatiei spune ca istoria trebuie sa alterneze mizeria cu pasii inainte, evolutia cu evolutia prost inteleasa, alpha cu omega...
RăspundețiȘtergereAlpha n-am prins-o, da' omega ma gandesc ca nu-i imposibil. :)
Parca numai Africa !
RăspundețiȘtergere@Mosu
RăspundețiȘtergereFiind în punctul cel mai de jos înseamna ca omenirea, oriunde s-ar misca, trebuie sa urce. Ce bine-ar fi!
@Dr. Stoica
RăspundețiȘtergereInseamna ca evolutia prost înteleasa nu se poate evita, tre' s-o lasam sa-si faca damblaua si pe urma o veni ea si evolutia adevarata. Atunci astept si eu omega doctore, la scara omenirii avem "cam" aceeasi vârsta, viitorul e-al nostru...
@Costel
RăspundețiȘtergereVroiam sa zic ca America e cumparata de mult!!
@Costel
RăspundețiȘtergereChestia cu America a fost gluma… pe jumatate. Uite si altele care sunt serioase :
- In 2005 Marionnaud, primul distribuitor de parfumuri din Europa a fost cumparat de AS Watson, o filiala a conglomeratului Hutchison Whampoa, unde actionar majoritar este cel mai bogat om din China, investitor si filantrop.
- Al optulea palace, hotel de mare lux din Paris a fost inaugurat de grupul hotelier Shangri La din Hong Kong. Cladirea a fost construita în 1897 de un nepot al lui Napoleon si cumparata de chinezi cu 92 de milioane. Asta am vazut-o chiar aseara la TV.
- Automobilele Volvo au trecut în martie 2010 în proprietatea altui chinez sub denumirea de Volvo Cars.
- Au ceva cu suedezii : mi-am cumparat sâmbata niste mobile de la Icheia, am auzit ca intelectualii rafinati doar acolo se îmbraca, aproape toata marfa e fabricata în China.
- La noi în România au ocupat un sat, Voluntari, lânga Bucuresti si stau pe-acolo cum pot si ei, în case cumparate, închiriate, prin valize…
rectific, n-a ajuns in punctul cel mai de jos! :)
RăspundețiȘtergereapropo de ce spui in ultimul comentariu, eu nu-i inteleg deloc pe europenii astia cu capu mare si tare, alde enegleji, suedeji... chiar nu le merge mintea sa iasa din oala in care au intrat?! de acu vreo 10 ani era previzibil cachinezii vor navali peste ca lacustele...
:)
RăspundețiȘtergerenu vreau sa ma bag eu in discutiile voatre de baieti mari :D, dar...eu vad asa, simplu, sufleteste :)
-element comun: banul
-element comun: nicio filozofie, nicio stima pentru alt sistem de valori, istorie etc pentru ca ei sunt creatori de reguli noi.
In concluzie: suneti idealisti si nostalgici, cu toata stima mea pentru fiecare din voi, si se vede cu ochiul liber ca intre voi inca nu s-a stercurat niciun chinez.
...si-acum puteti sa ma omorati cu pietre :))
(prea vorbeati voi serios)
Si stii care-i culmea Mosule? Am impresia ca proverbul cu "trebuie sa ajungi în fundul gropii ca sa urci pe urma" este... chinezesc...
RăspundețiȘtergere@Sophie
RăspundețiȘtergereNu-i nicio suparare ca întrebi, asa învata aia mici de la cei mai mari. Dar lamureste-ma, la care « ei » te referi tu ? Ca eu vorbeam de unii « ei » care sunt în regres (popoarele « glorioase » cum zice Eliade, sau vestul daca generalizam, inclusiv Statele) si de alti « ei » care domina acum. Nedorit, dar îi vezi si auzi despre ei aproape zilnic : unii economic, altii prin teroare. Sau de asta ai pus doua liniute ? Ca ce respecta unii nu respecta ceilalti. Si nici unii nici altii nu ne respecta pe noi, asta-i clar.
Dan,
RăspundețiȘtergereambele , amândouă, liniuţe sunt pentru toti "ei"-i. Niciuna din părţi, atât cei în regres cât şi cei care îşi impun dominaţia nu pun preţ pe valorile pe care alţi precedesori le-au construit (istoria, tradiţia, principiile,valorile). Pentru cei în regres, acestea sunt devalorizate, dezavuate, pentru cei care vin să domine nu au importanţă, nu există, pentru că nu le aparţin. Şi toate astea se întâmplă pentru că la mijloc este doar interesul pentru ban. Vinde cine nu mai poate, cumpără cine poate. Puterea are o nouă definiţie.
Ca să zic şi eu de chinezi...aceştia au chiar şi în oraşul meu un magazin. În timp foarte scurt au învăţat obiceiurile atât a românilor cât şi a ungurilor. Vorbesc ambele limbi. Cu o lipsă de complexe, de invidiat. Nu le pasă dacă zic "gioi" în loc de "joi". Iar noi nu învăţăm nimic de la ei. Mai mult, aici ne luptăm ca românii să inveţe maghiara, iar maghiarii să-şi oficieze limba, ca limbă naţională. de uz obligatoriu în administraţie etc. La casa cu bani a magazinului chinezesc stau întotdeauna numai chinezii, deşi au angajaţi de tot felul.
Btw, eu nu am întrebat nimic, mi-am dat cu 'sama'.
Voi sunteţi mari, iar eu sunt mică
da' hî! :))
Ghici cine a practicat "picatura chinezeasca" ? ;))
RăspundețiȘtergere@Sophie
RăspundețiȘtergereSa nu spui ca tot chinezii din România!