luni, 8 iulie 2013

Bomba

La Iasi un nebun a pocnit o bomba. Dupa nici o ora am gasit pe net vreo zece linkuri care povesteau, fincare în felul lui, tarasenia. Decanul, fost coleg cu noi de liceu, a ajuns vedeta pe canalele de stiri. Mai mult, un prezentator de jurnal a invitat urgent în direct câtiva specialisti (în ce anume nu m-am lamurit) care l-au sunat imediat pe directorul de la Socola, normal ca acolo era problema. “Câti din astia se plimba liber printre noi?”, “Exista o evidenta a lor?”, “Trebuie sa stiti cine sunt, dupa retete!”, “Se stie daca-si iau tratamentul la timp?”, “Sunt urmariti si daca da, cum?”, ma rog, o multime de întrebari, una mai competenta ca alta.

Marcat profund de acest eveniment mult mai tare ca bacul cu spaga, am reusit totusi sa ma adun repede si sa-mi amintesc diverse amintiri.

1. Un vechi colaborator îmi povestea odata cum a primit o comisie de la institutul unde lucram: “… au venit oamenii si am început sa le prezentam aparatul. Dadeau toti din cap dar mai ales unul se uita ca specialistul”, “Adica cum, ca specialistul?”, “Adica ca un bou…”
2. Multi ani dupa asta am citit cum un schizofren a reusit sa distruga complet cu mâinile goale o camera de izolare, blindata si securizata dupa toate regulile. La vremea respectiva întâmplarea mi-a evocat un pasaj din Rebreanu (asa-s eu, o duc dintr-o amintire-ntr-alta!): “ce poate face în fata a doua brate tari care vor?”. Nu stiu daca am citat corect, lectura dateaza de pe la 14 ani, de aia îmi intrau bine în cap chestiile astea, mai ales ca era o carte recomandata la scoala. N-am prea înteles atunci cum pot doua brate sa vrea, chiar tari fiind.
3. Inca niste ani buni dupa aceea am vazut niste statistici (meseria, ce vreti…) care spuneau ca printre noi sunt cam 1% schizofreni. Unii spun ca ar fi chiar mai multi. Bine, mai spuneau ca 10% ar fi homo, dar asta n-are legatura cu ce vorbim noi aici.

Deci hai sa socotim, la o populatie ca a Iasilor de vreo 400 000 (cu tot cu banliouri), asta înseamna 4000. Schizo, nu… Pai unde sa-i bage fratilor pe toti la Socola, ca acolo-i plin de Napoleoni, Ludovici, Ceausesti si alti conducatori? Si nici aia n-au ce mânca si mai si puiesc vara prin tufisuri generatii viitoare care-o sa ne hraneasca pe noi la pensie? Ca au baietii un apetit acut, ceva de speriat!

Deci bai jurnalistilor, ca altfel nu pot sa va spun, voi n-ati facut decât ce vroia amarâtul ala. Tam-tam, publicitate si sa se vorbeasca despre el câteva ore sau zile pe la televizor, cine e, de unde, cum a facut el bombardeaua, sa-l vada aia de la el din sat ca-i vedeta. Pe asta nu-l poate aresta nimeni ca-i nebun, îl ia la spital, îi baga o intraveninoasa direct în creier si-i da drumul. Si data viitoare face la fel ca i-a placut! Ba mai da idei si la altii.

Problema e ce facem cu ailalti care cica-s sanatosi si fara ereditate încarcata, adica n-au mama, n-au tata…

Abia astept sa-i vad diseara pe Turcescu si Banciu dezlantuiti…

23 de comentarii:

  1. hahahahaha...fain ai scris...
    eu cred ca toti avem o doza de schizo, numa' ca stim s-o tinem sub control...nu mereu, recunosc...
    zilele trecute am vazut un filmulet pe youtube (ca acolo suntem in top cu nebunii si betivii)unde un baiet se credea "betmen" si muma'sa il ruga sa se dea jos de pe casa ca "uite pui politia, pompierii pa drumuri si nu-i frumos"...
    din banii nostril erau aia pe drumuri, ca si cei din Socola, tot pe banii nostril stau la "hotel" si li se dilueaza sangele...ca nici ei si neam de neamul lor n-au adus contributii la stat...
    prietena mea, bolnava de cancer nu poate sa-si continuie analizele ptr ca nu mai are bani sa le plateasca...si asteapta sa moara, dupa ce a muncit peste 30 de ani, cu raspundere...
    dar ce-am sarit si eu din una-n alta... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai si asta cica se crede Bin Laden si vrea sa-i duca misiunea la capat, sta într-o grota, e inginer, a scris o carte si a facut bomba dintr-un proiectil neexplodat. A ratat declansarea ca sarea în aer toata universitatea.
      Stiu tot...

      Ștergere
  2. adevarata "bomba" vestea asta despre bomba!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iar cei doi au stat cuminti, vorba vine cuminti, au tras tot pe chestia cu bacul. Dar nu-i timpul pierdut...

      Ștergere
  3. Mai mult despre colegul decan: "Platonov (studentul basarabean erou) a fost impresionat si de gestul decanului, care se afla in sala si care s-a oferit sa fie luat ostatic, iar studentii sa fie lasati sa plece. Atacatorul a refuzat, insa, acest lucru."
    Deci teroristul nu-l cunostea pe Decan!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cica facuse si el Electronica la Iasi, are 38 de ani, se poate sa-l fi avut profesor totusi. Oricum colegul nostru îsi merita porecla!! Râdem noi acuma, dar era ditamai bomba din razboi, sarea Copoul în aer ca oraselul ala din Canada de la tren.
      Ce-o face Cora?

      Ștergere
    2. Electronica, 38 ani? omul asta mi-a fost coleg de universitate, de camin, si a avut aceiasi profesori ca mine. De la profesori i se trage, va zic eu :)

      Ștergere
    3. Vezi ca politia cauta complici... :)))
      L-ai avut profesor pe D-l Bogdan?

      Ștergere
    4. My Good..sunteti in gasca !!!!!!! :)))

      Ștergere
    5. nu, nu l-am avut. Am scapat?:)

      Ștergere
    6. eu am scris commentul de mai sus ? OMG, cred ca eram beata :))))

      Ștergere
    7. Te-ai trezit relativ repede!

      Ștergere
  4. si ca o gluma, mie mi se pare anormal ca ziarist sa ceara date, nr, evidenta persoanelor inregistrate la medic psihiatru. Mi se pare absolut anormal!! Ba chiar schizofrenic-paranoic :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce spuneam eu, sunt foarte multi! Ar trebui deci si ei luati în evidenta!

      Ștergere
  5. Despre ce vorbiţi voi aici, că eu nu ştiu!
    Ia să fac o scurtă documentare...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar nu de pe calculatorul tau!

      Ștergere
    2. De ce, explodează cei care-şi bagă nasul în el?!
      :))
      Ciubucul lor!

      Ștergere
    3. Ai vrea tu!
      Ma gândeam sa nu creada cei care se tot baga la tine asa cum spuneai ca e vreun complot si ca vrei sa vezi daca a mers dupa plan. :))

      Ștergere
    4. Da, aş vrea!
      :))
      Păi dacă aş plănui eu aşa ceva, ar merge şnur!
      :))

      Ștergere
    5. Te cred, asa belicoasa cum esti acuma... (am vrut sa spun "razboinica" dar iesea ceva...).

      Ștergere
  6. Statistică americană: 99 % din oameni sunt nebuni!
    Diferă gradul...;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Esti doctor Cataline, poate ai auzit de celebrul psihiatru Brânzei, din Iasi. El le spunea studentilor: "Zidurile spitalului Socola sunt facute ca sa-i apere pe cei dinauntru de oamenii de afara..."

      Ștergere

Scrieti baieti, numai scrieti!