luni, 9 februarie 2009

Revedere (1)

Ce mai faceţi Dom’ Profesor ?

Ia, eu fac ce fac de mult,
Vântul toamnei mi-l ascult
Si-mi alin durerile
Vorbind cu tǎcerile.

Aşa s-ar putea crede când un ”elev” de 58 de ani se întâlneşte cu un profesor de-al lui. De fapt nu e chiar aşa. In ciuda celor, cred eu, 75 de ani pe care-i are, gǎseşte de fiecare datǎ lumina zâmbetului cu care ne mai întǎreşte încǎ o vreme. El pe noi. Deşi în ultimul timp el ar fi avut mai multǎ nevoie de o vorbǎ bunǎ. Si nici nu cred cǎ este vorba de o revedere. Noi nu ne revedem, noi ne vedem mereu. Cât de des putem. Venind din toatǎ lumea. Si când nu ne vedem, vorbim la telefon cu el sau vorbim cu alţii care l-au vǎzut şi au vesti. Sau pur şi simplu ne gândim la el şi el la noi. Si aşa ştim cum ne merge. Vorbesc despre Profesorul nostru de matematicǎ. Cand ne-am cunoscut, noi eram prima “clasa specialǎ de matematicǎ” din ţarǎ, a X-a D de la Liceul Negruzzi din Iaşi, Internat mai târziu, iar el al treilea profesor pe care-l aveam într-o lunǎ. Nu ştiu de ce-au fugit ceilalţi. Cert este cǎ numele de “clasa speciala” a fost folosit scurtǎ vreme de conducere, directorul fiind profesor de matematicǎ (normal, nu?), unul dintre cei care încercaserǎ dar nu reuşiserǎ, ce?, nu ştiu, dar evident nu putuserǎ din cauza noastrǎ. Dacǎ nu a noastrǎ, a lor?? Si a venit el, al treilea, tânǎr, cam de 35 de ani, compǎtimit la început, privit cu milǎ de cancelarie, cu admiraţie dupǎ un timp, cu invidie de o parte din catedrǎ şi evident chiorâş de director. Pentru cǎ el era altfel. A rǎmas cu noi trei ani pânǎ am terminat, luând în fiecare an altǎ “clasǎ specialǎ” s-o ducǎ pânǎ la sfârşit, gândindu-se de fiecare datǎ dacǎ locul lui era într-adevǎr acolo, la Negruzzi. Si tot aşa timp de 40 de ani pânǎ la pensie. Mii de elevi, sute de olimpici, zeci de culegeri scrise. Dar noi am ramas prima lui clasǎ. Care nu se uitǎ niciodatǎ. 

Este cel de la care am învǎţat tainele cifrelor, greutatea cuvântului spus sau frumusetea cuvântului scris în faţa cǎruia s-a înclinat mereu. Si mai mult decât orice am învǎţat sǎ fim prieteni şi sǎ iubim frumos. La 16 ani nu poţi iubi decât frumos. Da, dar datoritǎ lui am putut sǎ iubim şi mai frumos. Gǎsise secretul, el, cel mai tânǎr aflase cǎ şi în cea mai abstractǎ şi raţionalǎ dintre ştiinţe totul trebuie sǎ treacǎ prin inimǎ, chiar şi infiniţii mari şi cei mici, sau poate mai ales ei. Imi aduc bine aminte ce spunea Cioran la moartea lui Eliade, mi-am şi notat pentru ca m-a mirat teribil: “Eu nu lucrez niciodatǎ dar Mircea Eliade a ignorat mereu seducţia trândǎviei, a plictiselii şi a vidului“. Mi se pare cǎ Cioran se alintǎ un pic, îndrǎznesc eu sǎ spun acuma dar, pǎstrând proporţiile şi distanţa enormǎ, eu nu cred sǎ fi stat vreodatǎ noaptea sǎ lucrez sau sǎ învǎţ la matematicǎ. La Socialism în schimb, da. Cu el am învǎţat matematica poate nu jucându-ne, dar sigur plǎcându-ne. Aşa am învǎţat-o în şcoalǎ şi mai apoi la facultate şi aşa am încercat sǎ fiu şi eu o vreme : prietenul studenţilor mei, deşi mie îmi era mult mai simplu, nu erau atâtea constrângeri ca la liceu. Si mulţi ani mai târziu, cred ca 25, când eram deja tatǎ, el, care n-a avut niciodatǎ copii, sau poate cǎ a avut mii, mi-a mai dat o lecţie: o certasem pe Andreea, fiica mea (era într-a V-a), cǎ greşise la un calcul, dupǎ care mi-am dat seama cǎ de fapt eu greşisem şi am încercat s-o “aburesc“. Dupǎ ce i-am povestit, Profesorul m-a întrebat : “Si ţi-ai cerut scuze Dane ? “, “Cum sǎ-mi cer scuze? “, “Simplu, sǎ-i spui Andreea am greşit, iartǎ-mǎ”. Aveam 45 de ani şi mi-a fost ruşine ca atunci când mǎ scotea la tablǎ şi nu ştiam. 

De câte ori trec prin Iaşi ne vedem. Si în ultimul timp am trecut mai des ca înainte. Ultima datǎ a fost la începutul anului. Eu eram la Radu, cum care Radu, bineînţeles coleg de clasǎ “specialǎ”! Bun, e adevǎrat, cu Radu mai sunt şi coleg din clasa a doua primarǎ. Haideţi sǎ vǎ spun ceva! Doamna Avǎdanei, învǎţǎtoarea noastrǎ timp de patru ani, pe urmǎ Domnul Avǎdanei, soţul ei, diriginte la aceeaşi clasǎ alţi patru şi pe urmǎ mai mult de zece dintre noi la “specialǎ”! Cum se poate aşa ceva? Pile, întâmplare sau simplu, şcoalǎ adevǎratǎ? Eram deci la Radu unde ne petreceam o parte din Sǎrbǎtori, prilej de lungi sfaturi cu glas mic si pahare mari despre una, despre alta... Am vorbit la telefon cu Profesorul şi a venit sǎ ne vadǎ. Era trist pentru cǎ o aripǎ funestǎ fâlfâia negru în casa lui. Dar a gǎsit puterea sǎ le spunǎ Doamnelor noastre: “Lor le datorez toatǎ cariera mea. Dacǎ aţi şti Doamnǎ cât aştept ziua de 22 mai sǎ mǎ întâlnesc cu bǎieţii ǎştia!”. “Bǎieţii aştia“ vor împlini anul ǎsta 40 de ani de la terminarea liceului.

9 comentarii:

  1. Eu numesc asemenea profesori "enciclopedii". De ce asta? Pentru k daruiesc atatea unui suflet de copil, deoarece isi implanta involuntar vorbele in mintea omului matur.
    Eu am urat matematica in scoala, si nici un profesor nu m-a facut sa-i arunc o singura ochiada cu drag:(

    RăspundețiȘtergere
  2. In vara anului 1990, cind m-am reintors prima data in Romania, ma plimbam cu Iris (9 ani) in gradina Copou. I-am spus:
    - Hai sa-l vizitam profesorul meu de matematica. N-a obiectat.
    Am luat blocurile la rind verificind listele de locatari.
    L-am descoperit si i-am batut la usa. A ramas uimit si incintat.
    Ne-a servit cu bauturi racoritoare, respectiv vin.
    I-am cerut permisiunea sa merg la toaleta.
    Cind am revenit, juca fripta cu Iris

    RăspundețiȘtergere
  3. Când a venit la clasa noastra optiunea mea era deaja facuta. Daca nu te-ar fi facut sa-ti placa matematica, poate te-ar fi facut macar sa n-o urasti. Si nu doar de matematica e vorba ci de restul "eului" nostru, care este infinit (scuze!) mai mult. Costele, cand juca fripta cu Iris era mai tanar ca noi azi, iar cand a venit la Negruzzi era chiar "un copil".

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa nu exageram! Daca domnul profesor era copil cind a venit la Negruzzi, noi ce eram? Prunci? Bebelusi?

    RăspundețiȘtergere
  5. Si eu ii pastrez o amintirea frumoasa uneia din multele profesoare de matematica, pe care le-am avut .
    De ce ?
    Pentru ca a fost singura,care in cei 2 ani de studiu cu ea,m-a facut sa inteleg si chiar sa iubesc matematica!
    Pacat ca,dupa aceea ,am avut parte iar si iar,de profesori de la care n-am ramas cu nimic,ba chiar am uitat si bruma de matematica pe care o invatasem de la ea!
    Si uite asa,se adevereste faptul ca, meseria de dascal nu o poate face oricine...
    Daca tot am trecut la nostalgii,isi mai aminteste cineva"Cismigiu & company"?

    RăspundețiȘtergere
  6. "-unul dintre cei care încercaserǎ dar nu reuşiserǎ, ce?, nu ştiu, dar evident nu putuserǎ din cauza noastrǎ. Dacǎ nu a noastrǎ, a lor??"-...a fost D-nul Colibaba...Eu stiu cum este cu comparatiile si cu "timpul" si din titlul blogului si din adulescenta noastra dar "copilaria" Lui. -adolescenta?-

    RăspundețiȘtergere
  7. A fost poate mai mult D-nul T. cel nechemat. Titlul blogului? Da, nu ies micii aici ca la noi de nici un fel. Adolescenta noastra, Mihaela... Eu si acuma ma simt un adolescent întarziat. Nu stiu daca o fi bine sau rau, dar uitându-ma si la altii parca n-as fi singurul, si asta ma face optimist!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ana, întâmpaltor am recitit acum câteva luni "Cismigiu...". De fapt am început o campanie de recitire a unor carti citite acum cca. 40 de ani. Ei bine, cartea asta nu m-a mai extaziat ca prima data. Imi place sa cred ca ce-am trait eu ca elev, daca ar fi scris de el sau de cineva care sa poata pune în cuvinte ce este în sufletul si mintea noastra, acum, dupa 40 de ani, ar iesi ceva... De altfel i-am si propus sa scrie si ne-a raspuns ca-i este frica sa nu iasa cumva mai putin decât a fost în realitate.

    RăspundețiȘtergere
  9. am citit cateva din postarile tale in care povestesti atat de cu dragoste despre "Profesor"...am pus ghilimele pentru ca mi se pare corect ca doar tu sa-i spui asa...
    esti un mare norocos sa stii...intalnirea cu o astfel de persoana face mai mult decat un castig la loto...
    m-au emotinat mult povestile tale...
    sa te bucuri multi ani de acum incolo de existenta si de firescul acestui om aparte...
    el se va bucura inmiit :)

    RăspundețiȘtergere

Scrieti baieti, numai scrieti!