Cine citeste mai demult ce scriu eu pe aici stie ca uneori sunt bântuit de oarece “talente” culinare. Imi vine câte o idee si ma grabesc sa o pun în practica. De fapt caut mereu sa regasesc gustul festinurilor din copilarie. Fara nicio sansa însa, lipseste cel mai important ingredient: copilaria.
Zilele trecute însa, vazând cu câta aplicatie ne face Florentin pofta de tochituri, dupa ce am citit o reteta la Pandhora si gândindu-ma eu la sud si în general la bucataria mediteraneana cu multe legume, peste si masline, mi-a venit ideea sa umplu o vânata. Acuma vinete umplute s-or mai fi facut, doar nu sunt eu primul. Dar stiu ca scrisesem odata despre o salata marocana si mai spuneam cum fac eu tapenadele. Combinând ce putea fi combinat am facut saptamâna trecuta cam asa ceva:
Spalati bine o vânata cu cotor cu tot si dupa aceea o taiati cât e ea de lunga pâna aproape de partea cealalta. Daca din neatentie taiati de tot si se desfac jumatatile, luati alta vânata si pe aia veche o taiati felii si o faceti marinata la borcan. Cum se face asta habar n-am, noi vorbim acum de vânata umpluta. In despicatura astfel formata puneti în ordine:
- un fileu de scrumbie; eu neavând asa ceva aici am pus un fileu de hering afumat. Tare ma tem ca nici voi n-o sa gasiti, a devenit un peste foarte rar, deci probabil tot cu hering va descurcati.
- deasupra puneti un strat de masline negre (à la grecque, din alea mai amarui) “desâmburate” si tocate marunt cu iataganul lat de taiat ceapa.
- urmeaza câteva fâsii de ardei copt sa acopere complet maslinele.
- pe urma puneti un strat de usturoi, vreo sase catei, striviti de preferinta dupa meciul de rugby Anglia – România sau ceva la fel de enervant (orice meci al lui Dinamo, Steaua sau Branesti).
- peste toate astea puneti si celalalt fileu de scrumbie (am si eu o obsesie, cine stie, poate gasiti...) si le îngramaditi bine sa nu iasa ceva afara ca-i pacat. Ordinea straturilor este dictata de criterii de potriveala a culorilor, rosu si negru este clasic si foarte rafinat.
- la atâtea chestii sarate, nu mai puneti “sare dupa gust” ca iese ocna.
Puneti vânata la cuptor si o tineti pâna APROAPE se coace, nu ca atunci când faceti salata de vinete. Daca n-ati facut niciodata salata de vinete, întrebati pe cineva care a facut, altfel vorbim degeaba. Miezul trebuie sa ramâna totusi ferm. Pe urma o lasati sa se raceasca si taiati felii cam de un centimeteru grosime cu un cutit bine ascutit, sa ramâna întreaga si sa se vada bine culorile dinauntru. Tineti bine vânata cu mâna stânga când o taiati ca sa nu se desfaca mai tare. Daca sunteti stângaci faceti totul exact la fel, numai ca invers.
Sigur ca cei din Moldova sau din Delta o sa bea vodca la antreul asta rece, ceilalti poate o sa gaseasca un vin alb si sec, tot rece.
Nu e nici scump si nici greu de pregatit, depinde cum va descurcati cu scrumbia...
Acuma nu va repeziti sa mâncati chestia asta de foame si pe nemestecate, ca mine, vânata-i totusi un animal greu de digerat iar umplutura nici ea nu-i foarte usoara la stomac. De asta n-am facut decât una. Si tot de asta am încercat sâmbata trecuta altceva mai lejer. Vedem data viitoare ce-a iesit.
Dorinta de Craciun
Acum 6 ore
uite ca nu am incercat combinatia asta...vanata si peste afumat...suna...periculos de gustos :))
RăspundețiȘtergerenoroc ca am imaginatie...ca tu nu ai pus de data asta nicio poza...
:)
Sunt sigur ca ti-a iesit o delicatese .In ceea ce priveste scrumbia ,anul acesta a fost foarte putina ,dar de un gratar tot a iesit ,deh ...mai cunoatem si noi pescari priceputi :)
RăspundețiȘtergere@Pandhora
RăspundețiȘtergereSi mie mi-a placut, dar sa zicem ca sunt subiectiv. A placut si altora, nu doar din familie.
N-am facut poze, în schimb am facut la ce-am pregatit sâmbata, mai lejer...
@Florentin
RăspundețiȘtergereIncearca s-o faci, poate o mai îmbunatatesti...
Pai scrumbie tot putina e de niste zeci de ani! Inainte era mâncarea saracului. Bunicul meu îmi povestea (cred ca am si scris asta, nu mai stiu postul) ca la tara se mânca o pâine neagra numai cu capul de la scrumbie, atâta sugeau la el. In orice magazin universal satesc era un butoi de lemn cu scrumbii în saramura...
am inceput sa salivez ca un bulldog; sunt lesinata dupa masline, peste afumat, salata de vinete si ardei copt, deci impreuna ..... cum de nu m-am gandit (usturoiul oricum merge cu orice); mai astept sugestii de la tine
RăspundețiȘtergere@Sophie
RăspundețiȘtergereVezi postarea viitoare, WW, dar si cu ceva cuvinte!
Dar sa manânci ceva înainte!
Combinatia asta, inca nu am incercat-o,dar imaginatia imi spune ca arata bine si pare a fi ceva gustos .
RăspundețiȘtergereNumai bine!
@Iulisa
RăspundețiȘtergerePai atunci pofta buna!
Buna dimineata! Pot sa mananc doar vinetele fara umplutura? Sunt cea mai mofturoasa fata din lume cand e vorba de mancare, desi am avantajul ca pot manca oricat fara sa ma ingras (ha,ha,ha...sa vezi acum reactii! ).
RăspundețiȘtergere@Luna patrata
RăspundețiȘtergereSe poate mânca orice, dar asa cum vrei tu va fi o vânata banala necoapta bine...
bine ca m-ai avertizat :)
RăspundețiȘtergere@Sophie
RăspundețiȘtergereStii cum e, la receptii simandicoase te duci mâncat, doar gusti delicat...
Eu nu prea le am cu astea seci, asa ca o sa ma opresc la palinca ;)
RăspundețiȘtergere@Teo
RăspundețiȘtergerePe-aici astia beau palinca la urma, digestiv!
Şi fotografia, ca dovadă, pe unde ai ascuns-o? :)
RăspundețiȘtergere@catalin
RăspundețiȘtergereNu credeam ca o sa iasa ceva, asa ca nici n-am facut-o! La varianta "lejera" însa, da!
Mmm, asta e o adevarata provocare ! Lasa ca ma intorc eu acasa si fac vinete umplute. Si va scriu si voua reteta, sa vedeti cum e a mea !!!
RăspundețiȘtergere@Zina
RăspundețiȘtergereAstept, nu e chiar o provocare, mai mult o zgândareala!
@Sophie - "sunt lesinata dupa masline, peste afumat, salata de vinete si ardei copt, deci impreuna ..... "
RăspundețiȘtergereSi eu tot asa, o sa dormim cu ulciorul de apa la cap, cum zicea bunica... :))
@Dan - presupun ca ca sa faci loc sa bagi toate chestiile alea, tre' sa scoti niste miez de la vanata...
@Cora
RăspundețiȘtergereDa de ce cu ulciorul de apa, mai sunt si alte lichide pe lumea asta.
O tai cum se taie o bagheta pentru sandwich si acolo încap cârnati, salata, rosii, ceapa si cartofi prajiti... O mai presezi pe urma si se turteste si miezul ala putin. Eu n-am scobit-o.
:))Aoleu, Dane,
RăspundețiȘtergereVanata ca vanata, bucatarul e de sprijinit in rama. Ai pus de trei ori hering afumat si a iesit o vanata in culori scrumburii?
@Scaietina
RăspundețiȘtergereIn rama?? Cu o cârpa neagra la colt? Da' ce-am murit?
As fi pus de trei ori scrumbie da' nu mai aveam loc si n-am avut scrumbie. Deci ramâne de doua ori hering si vezi reteta urmatoare, "mai lejera".
ai lipit jumatatile? or le-ai lasat * corabii* ??? explicatii exacte ,daca nu le-ai picx, monchou :)
RăspundețiȘtergeremerge un souffleTe de pere , la urma !(il dau eu, miercuri cu cuvinte )
xx, zi heringioasa!Fr
@Windy
RăspundețiȘtergereNu draga, se tineau într-un rest de cotor si vreu cm pe o parte a taieturii, care am zis ca nu-i pâna pe partea cealalta. Bagheta taiata pentru un cârnat, salata, mustar, si altele, tinuta cu taietura în sus!
Sufle-t usor, East Coast!!