vineri, 17 iulie 2009

Rick si Nick …

…da, Wright si Mason. Amândoi foarte discreti, dar si foarte "grei" în tot ce a însemnat Pink Floyd de-a lungul timpului. Daca printr-un miracol s-ar reuni cei trei ramasi în viata, orga si vocea lui Rick ar lipsi mult. Punând armonia pe primul plan si având avantajul de a fi cântat la mai multe instrumente (claviaturi, ghitara, trombon, vibrafon) a fost unul din precursorii stilului "jazzy" din pop-rock-ul anilor ’60 si ’70. Relatia foarte tensionata pe care a avut-o cu Waters l-a facut pe acesta din urma sa-l îndeparteze pe Wright din grup. Dar a fost angajat în timpul turneului promotional al albumului The Wall, pe baza de contract. De aceea, culmea ironiei, daca cei trei "titulari" au platit deficitul din propriul buzunar, Rick si-a primit banii conform angajamentului. Pe lânga bucati pe care le-a compus în întregime (Us And Them de exemplu), are partea lui importanta în compozitia si interpretarea unor piese de referinta ale grupului (Shine on You... sau Echoes). Dupa plecarea lui Waters a continuat sa cânte cu Gilmour si uneori cu Nick Mason.

Fost student la arhitectura si poate omul cel mai putin cunoscut de la Pink Floyd, bateristul Nick Mason a lucrat si "distilat" împreuna cu Waters toate efectele sonore speciale construind "sound-ul” atât de particular care înseamna Pink Floyd. Fara sa iasa niciodata în fata, fara solo-uri spectaculoase (la fel ca si bateristul legendar de la Stones, Charlie Watts) si fara sa aiba zeci de tobe, el este singurul muzician care a ramas de la început pâna la sfârsit, participând la toate turneele. De pe aceasta pozitie a scris si publicat în 2004 Inside Out, istoria grupului asa cum a trait-o el. Cartea acopera toata existenta trupei, de la perioada Barret, urcând la succesul din 1970 si coborând apoi pâna azi.

Deci doua cuvinte : Pink Floyd. 300 de milioane de discuri vândute în total din care doar Dark Side of the Moon în peste 30 de milioane de exemplare (locul trei din toate timpurile). Cred ca nimic nu poate descrie mai bine zbaterea acestor cinci oameni decât fraza finala a albumului:

There is no dark side of the Moon at all; as a matter of fact, it's all dark.

S-au mai întâlnit toti patru, dupa 24 de ani într-un concert în iulie 2005 cu ocazia lui Live 8 în Hyde Park. In saptamâna care a urmat vânzarile lui The Wall au crescut cu … 3600% !!

Pe urma David Gilmour l-a invitat pe Roger Waters la ultimul lui concert din turneul On an Island, cel de la Royal Albert Hall din mai 2006. Dar Waters repeta si nu a fost disponibil…

Exact un an dupa aceea, pe 10 mai 2007, Roger Waters a cântat într-un spectacol omagial Syd Barret (care murise în iulie 2006). La un moment dat pe scena au aparut si ceilalti trei si au interpretat împreuna Arnold Layne. Toti patru pe scena pentru un singur cântec.

Si pe urma gata…

Toate datele si citatele le-am cules de pe unde am putut sa citesc sau sa navighez. Celelalte pareri sunt ale mele si le-am cules adânc din mine.

Rick cântând Breakthrough ...

... si Wearing the Inside Out
Prefer poza asta cu toti patru ca sa vedem ce-ar fi putut fi daca...

2 comentarii:

  1. ramin preferatii mei in materie muzicala. indiferent prin ce perioade trec, ma intorc la ei. mai devreme sau mai tirziu.

    multumesc! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. ...şi ce amintiri au făcut...cu un singur cântec..

    RăspundețiȘtergere

Scrieti baieti, numai scrieti!