Laboratoarele de medicamente sunt în dificultate. Majoritatea brevetelor pentru medicamentele care trateaza bolile cunoscute (si cam aceleasi) ajung la termen. Ceea ce înseamna ca nu va mai exista monopolul producerii lor. Formula este cunoscuta, brevetul expirat, deci va putea fi fabricat si de altii si evident pretul va scadea.
Nebunia gripei noi s-a dovedit a fi o mare gogoasa. Pe 13 ianuarie a fost audiata în parlament ministra sanatatii din Franta pentru a da detalii despre evolutia bolii si reactia institutionala. A doua zi se anunta la TV ca gripa A a fost declasificata si nu mai este nici macar în stadiul de epidemie. De pandemie nici vorba. Am aflat astfel ca Franta a cumparat 94 de milioane de doze pentru o populatie de 63 de milioane, s-au vaccinat doar 5 milioane de oameni si s-au cheltuit cel putin 1,5 miliarde de euro. Din fericire numarul de decese este « foarte modest » (240), fata de decesele cauzate anual de gripa sezoniera obisnuita. Au fost reziliate contracte pentru 50 de milioane de vaccinuri care vor fi redistribuite catre alte tari. Deci este de asteptat ca epidemia « sa ajunga » prin Africa sau Asia. In acelasi timp cel mai recent caz notoriu din România este si el foarte tulbure. De prin tarile din jur nu mai vine nici o veste proasta. Ultima zvâcnire a fost cu câteva saptamâni în urma când se anunta ca frigul favorizeaza dezvoltarea si raspândirea virusului. Alta gogonata, toti stim din mosi-stramosi ca dupa iernile blânde urmeaza boli sau ca primavara te îmbolnavesti mai usor. Azi însa am citit ca datorita gerului se pare ca gripa va stagna. Deci totul este cât se poate de logic si coerent.
Ei bine, cu totul întâmplator cu câteva zile înaintea D-nei Ministru, pe frigul asta, presedintele Comisiei pentru sanatate în Consiliul Europei, germanul Wolfgang Wodarg (medic epidemiolog) iese la rampa si acuza lobiurile (culmea frantzuzismului, « les lobbys » !!!) farmaceutice si guvernantii. Mai exact ar trebui spus ca Doamna a iesit la rampa, întâmplator cu câteva zile dupa Domnul… El a obtinut în unanimitate lansarea unei anchete a instantei europene asupra rolului jucat de laboratoare, OMS si unele state în gestionarea gripei A si campania de panica stârnita în jurul acestui virus. Iata extrase din ce spune el într-un interviu din 10 ianuarie :
« In aprilie, când a venit primul semnal de alarma din Mexic, am fost surprins de cifre : ele erau foarte scazute iar nivelul de alarma foarte ridicat. Nu erau înca nici macar 1000 de bolnavi si se vorbea deja de pandemia secolului.
…
In realitate nimic nu justifica alerta la acest nivel. Lucrul a fost posibil pentru ca OMS a schimbat la începutul lunii mai definitia pandemiei. Inainte trebuia ca boala sa apara în mai multe tari în acelasi timp iar numarul cazurilor mortale sa fie peste media obisnuita. Noua definitie nu prevedea decât ritmul de difuzare. Ori o caracteristica a tuturor bolilor gripale este tocmai ca se dezvolta foarte repede. Cea de acum este o gripa normala : ea nu provoaca decât a zecea parte din decesele ocazionate de gripa sezoniera clasica.
…
Un alt fapt curios a fost recomandarea OMS de a se face doua injectii pentru un vaccin.
…
Pentru a pune repede la dispozitie vaccinurile s-au folosit adjuvanti care nu au fost testati suficient.
...
Dupa gripa aviara din 2005 – 2006 s-au definit noile planuri internationale (negocieri laboratoare – state) pentru a face fata unei alarme de pandemie si pentru a garanta fabricarea (si cumpararea) rapida de vaccinuri. Am putut sa constat ca domnul X, care era seful departamentului epidemiologic la OMS în timpul gripei aviare a devenit între timp un înalt personaj la laboratorul Y. (W.W. da nume…).
…
Vaccinurile au fost elaborate foarte repede. S-au folosit bioreactoare plecând de la celule canceroase, procedeu care n-a fost niciodata folosit pâna astazi. Orice vaccin se cultiva pe celule vii. Pentru aceasta se folosesc de obicei ouale. Dar acest procedeu este foarte lent. Era nevoie de celule care cresc si se divid foarte repede. Pe aceste celule cu randament ridicat se cultiva virusul. Dar asa cum exista efecte secundare la vaccinurile clasice la persoanele alergice la albumina din albusul de ou, nimeni nu garanteaza ca proteine, resturi de celule canceroase prezente într-un vaccin fabricat într-un bioreactor nu pot provoca în viitor aparitia unei tumori la persoana vaccinata.
…
Productia de vaccinuri si conduita adoptata nu poate fi lasata în seama unor organizatii al caror obiectiv este câstigul financiar. Este un domeniu pe care statul trebuie sa-l controleze si sa-l puna în opera în caz de nevoie.
…
Trebuie abandonat sistemul brevetelor pentru vaccinuri. »
Va reamintesc faptul ca la doi metri de biroul meu am un coleg care a facut prima doza de vaccin, pe urma a facut gripa, apoi a facut si a doua doza si si-a vaccinat toata familia (inclusiv copilul de un an, a doua doza azi – dialogul nostru : « De ce l-ai mai vaccinat o data JC ? », « Ca sa-i linistesc pe bunici ! »). Si totusi el a fost bolnav toata iarna, în timp ce eu bat în lemn.
Matterhorn
Acum 7 ore