“Poulet sur canapé avec ses raisins et poivrons tricolores“, asa ar spune marele sef Alain Ducasse. O chestie pentru gourmetzi. Delicata, finutza, sa-ti gâdile glandele dar nu foarte. De fapt nu-i decât pui la tigaie cu struguri ! De ce cu struguri ? Nici eu nu stiu si totusi l-am facut ! Stiam ca vine la mine amicul Gérard sa vedem meciul împreuna (singuri acasa amândoi !) si i-am promis ca-i fac ceva special ca sa mearga dupa apero, cu un rosé Huber & Bléger 2008 rece, pe care chiar la el îl gustasem prima data. El a baut câteva “petits jaunes“ ca de obicei (nu înteleg de ce bea patru mici în loc de unul mare…), eu eram pe vodca oricum pentru ca gateam si pâna s-au facut “legumele sale“ am mâncat o salata “orientata“ ca la noi, cu barabule, multa ceapa, oo fierte si mazline (pe borcan scria desâmburate, dar aveau toate sâmburele la locul lui). Bineînteles ulei de masline si otet din cidru. Daca salata asta sta si asteapta sa fie mâncata a doua zi este mai buna. Trec gusturile dintr-unul într-altul.
Iar la platul principal a fost în felul urmator, tot pe doo zile s-a întins gateala :
- am pus sase copane de pui la marinat timp de 24 de ore cu paprika dulce, curry, piper, pudra de gingimbru, feliute de lamâie, mult busuioc, o jumatate de sticla de vin alb demisec într-un vas, având grija ca totul sa fie acoperit de lichid (adica de vin, ca apa n-am pus, ce s-o mai cotim atâta…);
- a doua zi am scos copanele si le-am perpelit într-o tigaie pe toate fetele, miscându-le mereu ca sa nu se prinda, pâna au început sa se rumeneasca ; dupa aceea le-am pus la loc în zeama lor (adica tot în vin…);
- am taiat trei ardei (de preferinta de culori diferite, eu nu cunosc decât rosu, galben si verde) rondele si pe urma am curatat cu grija si cu un cutit nervurile albe si semintele ;
- am facut la blender un must din vreo 30 de boabe de struguri mari, albi si parfumati (aici le zice “de Italia“, eu as fi vrut sa fie Muscat Ottonel, care culmea!!, este un soi de struguri de origine franceza!) si l-am strecurat bine ;
- am pus la fiert la foc mic copanele cu sosul lor plus mustul abia strecurat, dar într-o cratita mai larga, sa se vada ce se întâmpla înauntru ;
- dupa zece minute am adaugat boabele de la jumatate de kilogram din aceiasi struguri si am lasat sa mai fiarba molcom înca 15 minute sa scada totul încet pâna pe la jumatate iar mirosul sa fie puternic de vin si curry ;
- în timpul asta am pus ardeii într-un wok unde i-am lasat doar cât sa se schimbe putin la culoare si am taiat un cartof rondele pe care le-am prajit ca pentru musaca, dar mai mult pe uscat ;
Aranjamentul îl faceti dupa inspiratie sau cum va sfatuieste designerul.
Ma si mir ca am facut asa ceva pentru ca mie nu-mi sta în caracter sa manânc “fin“ (deci putin !).
PS OK, ati gatit copanele prima data. Decât sa faceti celelalte jumatati clasic la cuptor a doua oara, puteti încerca acelasi lucru, doar ca în loc de "canapé" de cartofi (un moft de fapt), puteti face un soté de cartofi (cartofi taiati în cubulete) cu ardei si chiar cu morcovi într-un wok (atentie la timpii de coacere, oricum se fac separat, întâi cartofii, apoi morcovii si la urma ardeii). Morcovi si ardei fierbinti dar crocanti se mai pot mânca, dar cartofi cruzi mai greu.
Pofta buna si astept reprosuri!
Miercurea fără cuvinte - Muşeţel
Acum 13 ore
Artă gastronomică!
RăspundețiȘtergereCu stil!
maestre, imi cer scuze pentru ignoranta dar in farfuria aia e undeva si carnita sau e doar pregatita s-o primeasca?! daca e acolo cred ca ar trebui fotoshopate un pic pozele sa apara mai clar subiectul, ca predicatul se vede destul de clar zic eu ;) ohhh… imi mai place si mie sa bucataresc, dar atata rabdare pentru olecuta de ceva “fin” zau daca as gasi vreodata…
RăspundețiȘtergeretoata stima!
@Doru
RăspundețiȘtergereDin pacate poza conteaza foarte mult. Dar e si buna la gust! In cantitate corespunzatoare poate satisface si pretentiile unui om normal.
Se stie ca la dineuri te duci dupa ce ai mâncat bine acasa!
@Mosu
RăspundețiȘtergereScuze, am avut un comentariu la postul precedent pe care l-am adresat tot lui "Mosu". Este alta persoana, el este "Mesterul de vitralii, Iulica sau Mosu(lica). Dragul meu, cu simtul umorului care ne anima pe amândoi îti spun ca eu as putea fi eventual "maître" sau "chef", un maestru sau mai axact "maistru" este un artist sau hartist. La dozele homeopatice care se prepara aici un copan de pui înseamna mult. El este ascuns sub tot felul de decoratii, în cazul de fata felii de lamâie sau ardei. In prima poza este în planul doi, într-a doua în partea dreapta a farfuriei, dar dedesubt. Imi cer scuze pentru deziluzie , dar si eu o am deseori. Estetica "avant toute chose"!
arta....
RăspundețiȘtergere@Rokssana
RăspundețiȘtergereSar'na! Despre arta era vorba în postul precedent si în altele. Aici e mâncare! Mai greu de depistat, vorba lui Mosu, dar ceva , ceva, tot este! :)))
Foarte interesant aranjamentul! :)
RăspundețiȘtergereSeara buna!
tu mereu ma duci cu gandul la Pastorel cand citesc felul in care imbini aromele,carnita si legumele si fructele si vinul si...tot ce-ti mai trece tie prin cap :))
RăspundețiȘtergereuff...si eu sunt tare pofticioasa :))
arata intr-un mare fel ce ai preparat...cantitatea...e ca la francezi...deh :)
eu fac o reteta cu pork in sos de vin cu struguri...foarte foarte gustoasa :)
Hmmm... sigur e delicios! Dar câtă muncă pentru acest deliciu! O seară frumoasă! :)
RăspundețiȘtergere@Diverse
RăspundețiȘtergereDoar cât sa-ti faca pofta si sa manânci cât vrei...
@Pandhora
RăspundețiȘtergereAs vrea s-o fac si eu, ca-mi place porcul, o pui?
Despre retetele mele si retete în general, întotdeauna se pleaca de la ceva la care se adauga o "tusha" personala. La câte feluri de mâncare circula prin lume, o singura felioara de rosie înseamna alta reteta!
Pai..e super ok cand barbatii se ocupa de asa ceva, mai ales daca asta le si place. Mie nu-mi place, de fapt mama se ocupa de mancare iar eu fac mofturi. :D
RăspundețiȘtergereCam motzocoasa reteta ta dar cred ca e buna!
RăspundețiȘtergere@Miriam
RăspundețiȘtergereCa timp dureaza doua zile. Dar cât stau pulpele la macerat eu nu fac nimic. In retele lor frantujii spun la timp "pregatire " si "gatit". Aici gatitul este maximum o juma' de ora. Restul este asteptare...
@Minoki
RăspundețiȘtergereExact asta nu-mi place aici, eticheta si estetica în detrimentul gustului. E laborioasa, de acord, dar la noi când faci racituri de Craciun si trebuie sa le lasi o zi sa se "prinda" zici ca e motzocoasa? Dar ce bune sunt...
@Luna patrata
RăspundețiȘtergereBune si mofturile, picante sau dulci, depinde cine le "serveste"...
Multumim la fel ! Foarte tare !
RăspundețiȘtergereBun! Dar mancare? Mancare ati avut?
RăspundețiȘtergere:))
sau ati strecurat prin paine zemurile in care s-au perpelit fineturile?
Dan, boierule , felicitarile mele ! io ma lupt puternic sa nu mi se agate de suflet pasiunea pentru bucatarie ca sa nu ma poreclesc femeie la cratita ". Am mare admiratie pentru partea cealalta a sexului sa-i vad ca bucataresc .
RăspundețiȘtergereDar bonetica ai ? :D
Cleo =))) o suta de pcte de la mine .
@Rappa_ru'
RăspundețiȘtergereMultumim si noi! Nu era foarte tare, era relativ fraged, doar câte-un sâmbure de strugure, cu ala n-am putut face nimic!
@Cleo
RăspundețiȘtergereNu, la farfuria asta ne-am uitat si p-orma am mâncat slanina cu usturoi, catei din care am muscat!!! Eu, ca amicul a mâncat un copanel ezact ca-n poza si gata!
Mâncarea e o chestie-fudulie (nu, nuuuuuu...) care tine si ea de cultura unei natii, vad ca astia nu mor de foame cu o (singura) rosie taiata felii subtiri, o "échalote", de fapt o ceputza lunguiatza taiata rondele si niste ulei cu ceva pâine de ieri (ca nu apuca sa termine o bagheta pe zi) pentru doo persoane la cina. E buna chestia ca mai bine te scoli flamând de la masa (sau mai bine mânânci la altcineva) pentru sanatate si mai ales pentru buget...
@Alm
RăspundețiȘtergereNuuu, "femeie la cratita" înseamna obligatie iar ce fac eu este placere, nici macar pasiune deocamdata.
Multi ne sfatuiesc sa deschidem un restaurant, atunci ar trebui sa am si bonetica, nu te joci cu asta, dar în familie merge. Aici "boneta" sau "toque" este o recunoastere a valorii în meseria de bucatar. Neoficial eu am trei, conform prietenilor. Maximum e de patru...
felicitari! arata foarte bine!:)
RăspundețiȘtergere@Geanina
RăspundețiȘtergerePoftim la masa, dar sa stim si noi macar cu o zi înainte !
o s-o fac cat de curand :)
RăspundețiȘtergerePrima data m-am aruncat pe poze. "clar, e ceva frantuzesc". Se vedea dupa aranjeala si dupa faptul ca ocupa 25% din suprafat farfuriei. Urmatoarea provocare a fost sa ghicesc ce se intampla acolo. Am dedus ca se intampla ceva cu ardei de multe culori, restul nu le-am dibuit, strugurii am crezut ca sunt masline si ce zici tu ca e carnita puteam sa bag mana in foc ca sunt ciuperci. Cu o senzatie de flamanzeala si de pofta am purces la lecturarea textului, fara sa pot sa imi alung din minte "doamne da mici is portiile alea..."
RăspundețiȘtergereCand ai pomenit despre salata orientata mi-a venit inima la loc. No asa, acum eram aproape satula, astfel incat am putut trece linistita prin toate etapele cu pregatitul, preparatul si aranjatul nu fara sa ma amuz copios, pentru ca ai tu stilul tau de a povesti :)
In concluzie: mancarea arata extraordinar si cred ca este si foarte gustoasa, iar aranjamentul impecabil, felicitari!
@Pandhora
RăspundețiȘtergereAm s-o fac eu la plesneala. Inlocuiesc puiul cu porc. Daca nu-i ca a ta, înseamna ca e... altceva, normal!
@Dana
RăspundețiȘtergereSa nu-ti alungi din minte parerea "doamne da mici îs portiile alea...". La cârciumele de lux asa este (asa o fi, ca eu n-am fost!!, vad la TV). La un rastaurant cu pretentii mici manânci portii mari (cu muuuuuulti cartofi prajiti!!). Nu înseamna ca la mine sunt pretentii mari, asa-i poza... Despre salata orientata sa nu mai vorbim, ca mi se face foame si e aproape miezul noptii!!
Felicitari, Maestre, nu ma-ndoiesc ca e si foarte gustos. Auzi, da' sos ramane la chestia asta? Adica asa, ca sa intingi cu paine, cand nu te vede nimeni? :))
RăspundețiȘtergereBun , trebuie incercat :D
RăspundețiȘtergeresi mie imi place sa cochetez cu sofisticheuri, in cea mai mare parte numai de mine intelese :D dar ce se regaseste in aceste poze... arata foarte fain !
RăspundețiȘtergereFelicitări !! Bărbaţii sunt specialiştii (sic)
RăspundețiȘtergerefaina combinatie! apetisant ornata farfuria! dar sincera sa fiu, m-as fi alaturat voua si la "slanina cu usturoi" :)
RăspundețiȘtergereSa ai o zi minunata!
Dane, nu te supara, dar abia acum inteleg de ce toti parizienii si mai ales pariziencele aveau mutre asa acre si fete asa palide pe strazi si prin metrou. Astia umbla lehamesiti de foame, nu mai vlaga in ei ! De-aia i-au potopit fel de fel de arabi si negri...
RăspundețiȘtergerecred ca o sa incerc si eu candva reteta asta
RăspundețiȘtergere@Cora
RăspundețiȘtergereSar'na conita! Clientul nostru, stapânul nostru! Oala-i plina de sos (mai mult vin cu tot felul de ierburi!), da' nu prea cadreaza cu firma!! Si noi întingem cu pâine când nu ne vedem! Musafirii înting fara probleme indiferent cine se uita la ei!
@Cris-Mary
RăspundețiȘtergerePoti încerca s-o faci, poti încerca s-o manânci la noi, ca mai avem o portie usor modificata, cum vrei!
@Gânguritu
RăspundețiȘtergereNu trebuie sa te chinuiesti sa întelegi, eu uneori nu înteleg nimic din ce fac si atunci iese cel mai bine!
@Sorin
RăspundețiȘtergereDin câte vad cu îngrijorare constat ca tot mai multe Duamne se baga în meseria asta pâna acum 100% barbateasca. Unde-o sa ajungem asa?
@Carmen
RăspundețiȘtergereSa stii ca e buna, fara modestie! Cam exotica si dulcisoara pentru gustul meu, dar vad ca lumea manânca. Tocmai am încercat o varianta mai putin laborioasa. Wok-ul sa traiasca!!
@Zina
RăspundețiȘtergereDoamne fereste, cum sa ma supar? Asa este, sunt cam palizi, dar din pacate nu-i pot ajuta. Tot negrii fac munca de jos...
@Mircea
RăspundețiȘtergereCum te vad anglofil în ultimul timp, cred ca tie si lor le-ar placea. La ei am mâncat odata o friptura de miel cu niste dulceata de nu stiu ce...
@Evribadi
RăspundețiȘtergereNu sunt prea activ în ultima vreme, am unele probleme (de sanatate mentala:)) de rezolvat. Incerc sa tin pasul, dar nu apuc sa citesc si sa comentez tot. Iar mare fan al "ping"-urilor n-am fost niciodata! Scuze!!
si ? si? ...nu vad nica ;)
RăspundețiȘtergeredar dupa ce l-am vazut pe maestrul Pepin , ( imi place accentul ) am facut pui umplut cu ciuperci si spanac dupa metoda lui. Am avut FUN :) ( o sa va trarez cu procesul tehnologic pana la final , intr-o postare, soon )
si sa nu uit : salut Fr :)
http://www.youtube.com/watch?v=kAekQ5fzfGM
Pai, cam asta se manânca aici: aproape nica!
RăspundețiȘtergere