luni, 28 noiembrie 2011

Comparatii (3) - Disciplina scolara

1969 :
Ai facut o tâmpenie în clasa. Profesorul îti da doua palme pedagogice. Când ajungi acasa si povestesti, taica-tu îti mai arde doua carabe parintesti de vezi stele verzi, ca sa tii minte. Si tii minte toata viata.
2011 :
Faci o tâmpenie în clasa. Profesorul îsi cere scuze. Când ajungi acasa si povestesti, taica-tu îti cumpara ultima consola de jocuri aparuta pe piata, dupa care se duce la scoala cu garda de corp care-i sparge nasul profesorului. Pe urma face reclamatie la Ministerul Educatiei si profesorul este dat afara din învatamânt. Bugetul se mai usureaza putin.

36 de comentarii:

  1. @Pandhora
    Zâmbeste, dar numai putin... Am povestit mai demult cum am asistat la o corijenta a unui "copil" de familie buna la un liceu din Bucuresti. Lucram în bransa atunci. La acelasi liceu o profesoara a fost batuta de o eleva, a fost oarece scandal dar musamalizat. Aici am avut surpriza neplacuta (pe atunci înca mai credeam ca francezii sunt "mai superiori") sa vad profesori înjunghiati de elevi la ore samd...

    RăspundețiȘtergere
  2. dovada ca oamenii pot fi urati oriunde ar trai...chiar si in tara elegantei in atitudine....

    nu te pot vedea in postura lui "dom profesor" :)

    RăspundețiȘtergere
  3. @Pandhora
    Si totusi am fost în tinerete trei ani asistent la Politehnica si pe urma la un institut al ministerului de resort. Da, eram "Dom' profesor"!

    RăspundețiȘtergere
  4. ce inseamna acest "in tinerete"? :))
    bine bine...te cred :)

    RăspundețiȘtergere
  5. @Pandhora
    Povestea cu corijenta:
    http://danvaideanu.blogspot.com/2011/03/o-poveste-reala.html

    RăspundețiȘtergere
  6. acesta e principalul motiv pentru care nu se mai face educatie in "lumea civilizata"; educatie nu se poate face decat cu zaharel intr-o mana si nuielusa in cealalta; sunt de acord ca nu este neaparat necesara violenta fizica, dar "metodele de corectie" trebuie aplicate progresiv pana dau roade...
    este inimaginabil ce se intampla in scolile din romania in ceea ce priveste raportul elev-profesor

    RăspundețiȘtergere
  7. Asta este societatea in care traim. Eu mereu am spus ca am intrat intr-un porces de autodistrugere, paradoxal o data cu evolutia stiintei si tehnologiei!

    RăspundețiȘtergere
  8. mda, eu nu sunt de acord cu ideea de metode de corectie. Poate pt ca imi aduce aminte de conceptele comuniste: reeducare, reintegrare etc.
    Solutia dpdv. al meu e simpla: parintii dar si elevii la inceput de scoala(de fapt dupa 12-14 ani zic ca e cazul) - sa semneze un regulament care se respecta ad literam, in care sa fie explicat si aplicat totul:
    -nu iti faci temele - 10 ore sumplimentare munca in folosul colectivitatii;
    -nu respecti profesorul/elevul - munca in folosul comunitatii
    -nu respecti regulamentul - munca in folosul comunitatii (matura curtea, spala/duce, totul pana la suspendare/exmatriculare)
    -arma in cadrul scolii -> exmatriculare si amenda /dosar penal
    -agresat verbal/fizic coleg -> maturat de 2 ori pe zi curtea scolii si dosar penal
    ETC.
    In plus, ce lipseste in Ro, sunt scoli/ore de meserii. Daca nu imi place matematica/geografia/franceza atunci sa invat sa pun parchet, zugravit, bricolaj, croitorie,muls vaca, prasit etc. Contactul cu munca fizica trezeste.

    Si asta pt toate scolile. Nu convine? Scoala nu e obligatorie pt toti - exista scoli de corectie/scoli profesionale. Plus, o informare clara la parinti: dosar penal este pt restul vietii.

    Libertatea exagerata nu face bine. Vezi cazul Romaniei... Dar pt ca de acasa respectul nu este invatat, sa il completam cu informarea si constienta consecintelor.

    Ca adolescent, aveam pretentia sa fiu tratata ca om matur. Atunci maturitate sa fie, maica :), ca nu mai este mama sa ma scuze, mamaia sa stranga cioburile dupa mine, si Tanti Mitza sa o carpeasca cu un "Lasa, ma, ca merge si asa".

    RăspundețiȘtergere
  9. ...ai o mica greseala...nu consola ci una bucata autoturism!

    RăspundețiȘtergere
  10. @Arakelian
    Spunea cineva aici pe un blog, ca "bataia e rupta din rai" nu înseamna de fapt ca e recomandata, ci dimpotriva ca e "scoasa din cele ale raiului", ma rog, putem interpreta.
    Eu am crescut cu pedepse si câte-o palma ici si colo si se pare ca nu mi-au stricat. Ai dreptate si se pot semna tot felul de contracte dupa ce începe scoala. Aici de exemplu daca "amicul" nu-si vede de treaba, adio alocatie, ori cu alocatia parintii, care nu prea fac nimic, "se scoteau". Problema e ce faci pâna la scoala, aici e atunci, cu "cei sapte ani de-acasa", chestie care aici nu prea exista.
    Problema "ce facem cu golanasii" esista peste tot, spun mereu asta ca sa se stie ca nu doar în România sunt "anumite probleme". Sunt scoli închise, cu regim de aproape puscarie, cu program strict unde sunt "internati" junii cu probleme. Asta nu e pe placul socialistilor pentru ca ei sunt în campanie...
    In rest ai perfecta dreptate: "Libertatea exagerata nu face bine. Vezi cazul Frantei...".
    AM de gând sa va povestesc niste chestii cutremuratoare, dar nu am înca "starea" sa o fac...

    RăspundețiȘtergere
  11. @Florentin
    Dupa posibilitati, Coane Florentine, nu toti îsi permite!!

    RăspundețiȘtergere
  12. @Minoki
    Ai dreptate, pâna la "paradoxal".
    Suntem prea multi, de ce sa ne distruga altii si sa aiba remuscari (vax!!), ne distrugem noi singuri!

    RăspundețiȘtergere
  13. @Mosu
    Nu prea mult zaharel, ca ai mei nu cred ca aveau destul, sau asa stiam eu... Dar metodele de corectie dau roade, asta asa este.
    Este inimaginabil ce se întâmpla peste tot, familia îsi reduce rolul pentru ca nu prea mai exista, deci copilul ajunge la scoala cu ce stie de la "bona"...

    RăspundețiȘtergere
  14. Ma bag si eu, cu nitel optimism: din cat m-am plans parintilor de copiii lor la sedintele cu parintii (multi au venit cu copiii), nici unul nu a "tinut" cu odrasla, ba dimpotriva. Si m-am plans, nu gluma: m-au ascultat, m-au asigurat ca stau dupa ei acasa si ca ii pedepsesc cand e cazul.

    Si acum pesimismul: problema e, cred, ca nu exista o "pedeapsa" care sa se simta: daca exmatriculeaza f-un elev, sunt obligati sa ii caute o alta scoala pana la 16 ani (asta in cazurile cele mai grave), daca nu, le da cate un blam sau mai stiu eu ce, o hartie care ajunge in fundul vreunui sertar in cel mai bun caz.

    Orice prostie ar face la scoala, ramane intrebarea "si ce daca", si raspunsul e "mai nimic".

    RăspundețiȘtergere
  15. @Ioana
    Baga-te mai des!
    Tu cred ca stii cel mai bine care si câta e diferenta între ce se spune pe canale, mai ales acum, si ce se întâmpla. Culmea, asta se vede tot pe canale. Nu te-ai saturat de marsuri albe sau silentioase? Eu da!

    RăspundețiȘtergere
  16. @Pandhora
    Am fost unul din personaje, ma miram, dar nu trebuia sa se vada!

    RăspundețiȘtergere
  17. Sunt de acord cu Arakelian ! Bataia dresează, dar nu educa !
    Cred ca deja avem o problema in plus, prea putin adusa in discutie: lipsa de educatie a educatorilor, atât a celor de acasa, cât şi a celor din şcoli.

    RăspundețiȘtergere
  18. Sunt de parere ca educatia se face acasa, nu sunt de acord cu corectia fizica (desi mie nu mi-a prins rau), dar daca il izolezi o saptamana in casa fara pc si televizor cred ca ii este de ajuns ca sa se gandeasca cand mai vrea sa faca vreo prostie

    RăspundețiȘtergere
  19. Dan, faptul ca la tine bataia a functionat, asta nu inseamna ca va functiona la marea majoritate. Ba mai mult, primul semn care pe mine ma intriga, este cand cel batut spune "a fost spre binele meu". Dar asta e parerea mea, ca agresivitatea poate avea efecte pe termen scurt, dar pe termen lung toate efectele negative ies.

    Lipsa de respect, si anii de acasa lipsesc din multe familii. Din f. multe locuri. Nu cred ca are legatura cu Fr, Ro: asta este peste tot, iar efectele se vad in presa: barfa, capra vecinului e evidenta. Acu, nu stiu daca mass media e cauza, sau mass- media e efectul lipsei de respect.

    Dar pot sa zic ca am cunoscut si familii unde respectul e bine educat si cultivat - deci speranta exista.

    RăspundețiȘtergere
  20. Mda, excelenta sinteza, un fel de instantaneu perfect focusat pe realitatea imediata... Pacat.

    RăspundețiȘtergere
  21. Dane, asta-i lumea noastra...copiii nu mai prea sunt crescuti de parinti, ci de "altii", si stau mai mult la scoala decat acasa. Scoala nu are voie, sau nu poate sa faca mare lucru pentru ei, ca nu e timp de "educatie" clasica pe langa gramada de subiecte teoretice pe care tre' sa o acopere.

    La mine la scoala sunt dintre aia micii care nu isi vad mai deloc parintii seara, poate doar in weekend. Cine naiba sa le spuna ca nu-i bine ca la 12 ani (sau 14, cat avea nebunul ala de acum o saptamana) sa violezi o persoana, sau sa o omori, sau sa o torturezi?

    Sper ca tanarul ala sa fi fost un caz (foarte) izolat si ca gestul lui o sa rezulte totusi in ceva mai mult decat marsuri albe...

    RăspundețiȘtergere
  22. :(
    Şi eu sunt bulversată de astea.
    Am mers pe principiul că nu există un model general de a educa/corecta şi că educatorul trebuie să se adapteze continuu şi să adopte metoda potrivită de la caz la caz.
    Nu achiesez de niciun fel la astfel de generalizări, de tipul modelului care spune că "bătaia e ruptă din rai". După părerea mea e ultima dintr-un şir foarte lung de posibilităţi de a disciplina.

    RăspundețiȘtergere
  23. eu stiu una si buna, n-am nevoie sa dau palme, ajunge sa ma scarpin in cap si copiii stiu, se feresc din calea mea; brusc stiu toti ce trebuie sa faca. Si nici sa urlu nu trebuie, e drept ca nici nu pot, la stres imi pierd vocea...
    Acu'Vladi e in perioada flower-power, il las mai mult singur sa se manifeste...eu am obosit.
    Bine ca n-am facut 3 copii.

    La cat sunt de cuminte as zice ca mi-am luat-o tare pe cocoasa. Da' nu cred totusi ca de la aia mi se trage. Deci, nu toate palmele te fac sa fii mai bun, mai responsabil, mai politicos. Agresiunea naste agresiune. Parerea mea!
    Adultii de azi sunt copiii aia de ieri, si-atunci?
    Sincer, vad multe colege in jurul meu care nu se descurca singure deloc, nu functioneaza independent, au in permanenta nevoie de 'carje'.
    Ca si finlandezii fac copii si norvegienii si nemtii, ei toti au scoli unde invata acesti copii, au profesori care ii invata. Unde nu se potriveste cu modelul romanesc?

    RăspundețiȘtergere
  24. @Zina
    Sunt profesori care pica examenul de titularizare. Ca sa fie clar, nu ca nu-l iau din cauza concurentei, NU AU NOTA DE TRECERE!

    RăspundețiȘtergere
  25. @Mircea
    Ai dreptate, acasa trebuie sa cunoasca primele limite. Cu mai multa sau mai putina duritate, asta depinde de firea copilului si a parintilor.

    RăspundețiȘtergere
  26. @Arakelian
    Nu trebuie sa crezi acuma ca am fost batut zilnic, stiu ca parintii au fost foarte fermi.
    Am pornit de la o poveste simpla. In '69 se rezolva într-un fel, acuma, altfel. Asta e cert. Iar faptele nu difera. Cum am ajuns aici? Pai parinti îmbogatiti dar fara valori morale, profesori putini si slab pregatiti, TV-ul care-ti arata cum sa violezi si sa omori, sinucideri în direct pe internet, jocuri video violente, droguri, etnobotanice, cred ca ajunge...

    RăspundețiȘtergere
  27. @Teo
    Mai am câteva comparatii, poate chiar mai uimitoare. Nu este nicio exagerare, pur si simplu asa sunt vremurile.

    RăspundețiȘtergere
  28. @Ioana
    Cu o saptamâna în urma fusese Océane, alt mars alb, pe urma Agnes, saptamâna asta vad un idiot de tata care-si pedepseste copilul bagându-l în masina de spalat (evident îl omoara), mai este familia cu el spânzurat dupa ce-i omorâse pe ceilalti, nevasta si doi copii... Spune-mi, se întâmpla asa ceva acum câteva zeci de ani?

    RăspundețiȘtergere
  29. @Blue
    Evident, nu exista retete si metode. De asta exista totusi si puscarii pe lume, pentru ca unii trebuie sa treaca pe acolo. Cu ce efecte, asta-i alta treaba. Pâna sa vorbim de rolul educatorului, trebuie ca educatorul asta sa existe, ori în realitate el cam dispare. Profesorul transmite niste cunostinte, iar parintii îsi vad copiii o data pe saptamâna.

    RăspundețiȘtergere
  30. @Cleo
    Si mai este ceva: ce vezi în casa si cum e "soiul" copchilului. Daca vezi frumos si bine, asta faci si tu. Se mai poate sa vezi, tu copil, violenta, si sa vrei sa o eviti când devii la rândul tau adult.

    RăspundețiȘtergere
  31. Dan, eu cred ca totul porneste de la ce vede acasa, in familie (si de acolo incrancenarea mea pe agresivitate,inclusiv la palme). 'Soiul copilului' se modeleaza, se educa, copie parintii. (In afara de asa numitele cazuri patologice, si nici de astea nu sunt sigura,doar ce am citit un articol unde criminalii aratau unele lovituri in anumite zone a capului etc ). Adica, inclusiv un copil coleric, agitat, sau depresiv, aflat intr-un mediu calm, echilibrat, personalitatea i se va modela, si isi va canaliza energia 'exagerata' spre lucruri constructive, si nu distructive.

    TV-ul, vecinii, prietenii, internetul, mediu, profesorii - astea sunt doar o variabila care apare pe traseu, dar nu este cauza, ci doar un catalizator, sa zicem.

    Sa dau un exemplu: parintele care ajunge acasa nervos, si bombane seful, si il va balacari etc. si apoi se consoleaza cu o bere, va influenta copilul in sensul ca si copilul va critica si bombani profesorul. Pt ca asa i se pare copilului normal.
    La fel putem sa vorbim de abuzul emotional, de cel financiar etc.

    Asta se invata de la parinti, si se preda copiilor. Atat ca acest lant trebuie undeva oprit - si cel ce face schimbarea, ACEL COPIL care incearca iesitul din negura, trebuie sa faca un efort colosal sa identifice, opreasca, si sa repare 'cutumele' din subconstient.
    Nu stiu daca e mai grav acum decat acum 100 de ani, sau acum 1000 de ani,mai usor in Romania comunista sau in Franta actuala. E usor sa analizam ceea ce vedem, pt noi care mergem acasa si ne zambeste calm sotia, e f. greu sa inteleaga acel care nu a trecut prin o trauma de genul asta.

    As da un singur exemplu: Michael Jackson. A fost fortat sa devina bun, a devenit cel mai bun, dar sufletul lui ... si ceea ce a declarat in presa despre copilaria nefericita a fost doar varful iceberg-ului.

    RăspundețiȘtergere
  32. @Arakelian
    Eu vorbesc din amintiri. Amintiri de copil si amintiri de parinte. Andreea noastra a plecat de acasa acum 10 ani si a luat viata în piept departe de noi. Si slava Domnului, e bine. Azi copiii nu prea mai vad nimic acasa pentru ca-si petrec toata ziua la scoala. Rolul familiei e din ce în ce mai mic. Normalul nostru nu e si normalul lor. Pentru ca ai adus vorba, nu stiu de ce, dar în România comunista nu vedeai asa ceva.
    Crmiminalii de 15 ani spun ca au facut ce au vazut la TV sau în jocurile video.
    Cât despre Michael Jackson, asta e soarta lor. Nadia mânca pasta de dinti de foame pe ascuns în baie, ei nu au viata lor, copilarie, libertate, nimic. Au glorie. O fi bine, o fi rau...

    RăspundețiȘtergere
  33. Ce spui tu ca se intampla in 1969 se intampla cu mine prin 2000, eram la liceu si chiuleam, ca asa era la moda, asa faceau baietii "smecheri", ma bazam pe mama care lucra in liceu. Langa scoala un club de biliard, pe unde ne faceam veacul. Afla mama de la profesoru de informatica despre lipsa mea la cele 4 ore de info. Cred ca Dumnezeu a vrut sa vina in acel club. Imagineaza-ti cum a inceput maicamea sa imi care la palme, sa ma scoata in bataie din clubul de biliard. Ii multumesc si azi si ii voi multumi toata viata mea. A facut din mine un om caruia nu ii este rusine sa iasa pe strada.

    RăspundețiȘtergere

Scrieti baieti, numai scrieti!