sâmbătă, 21 aprilie 2012

Obiceiuri (1)

In lunea de dupa Pasti barbatii si baietii din Maramu' merg cu "stropitul" sau cu "udatul", cum spun ei. Adica merg pe la fetele de diferite varste cu sticluta de colonie, "fetele" isi desfac pieptul (putin, nu va ganditi la cine stie ce!!) si barbatii le parfumeaza, mai nou cu "atomizorul", e mai simplu, le pupa, stau la masa, mananca, beau, vorbesc, fac "apropouri", depinde de "scopul si durata vizitei". Chestia asta dureaza cam toata ziua. Va imaginati ce mirosuri imbatatoare plutesc in jurul "fetelor" si cam in ce stare sunt "baietii". Cu ocazia asta se recita la "sosire" urmatoarea strofa: "Eu mi-s neam de gradinar / Cu parfumu-n buzunar, / N-am venit ca sa va tuc / Am venit ca sa va ud!" Verbele "va tuc" si "va ud" se pot schimba in functie de varsta participantilor si scopul urmarit...

16 comentarii:

  1. :)) Acum inteleg ce vroia sa zica bloggerul la care am citit ca se duce la niste doamne sa le ude. :)) si eu care ma gandeam ca se refera la gradina.

    RăspundețiȘtergere
  2. anul asta am aflat mai multe amanunte despre acest obicei de la unul din colegii nostrii din Brasov...el ne-a spus ca a doua zi de Pasti e indisponibil pentru ca pleaca la...udat...
    udat ce?udat fete...ne-a zis el...
    e un obicei la care nu are cum sa nu partcipe...acum imi este si mai clar de ce :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exista poezele si mai licentioase la care fetele raspund cu inima deschisa!!

      Ștergere
  3. Of! Eu am vrut sau n-am vrut, n-a contat, acasa eram udata, dar numai la birou (obiceiul fiind la catoloci)...imploram sa stropeasca numai putin. La sfarsitul programului nu stiam cum sa ajung mai repede acasa, la dus.
    Imi amintec de cand eram mica, mama nu ne lasa afara in ziua de stropit, fiind pline strazile cu `tulburei`. Pe la ora pranzului `semnele` pe barbati sunt mai mult decat evidente. Ca nimeni nu mai vrea oua rosii in schimb, baietii stropesc pe dinafara, fetele ii uda pe dinauntru. Echilibru.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu doar la catolici, eu am fost acolo la ortodocsi. Sunt influente puternice e adevarat, ungurii sunt la doi pasi, biserica ortodoxa de exemplu are banci ca la catolici (ceea ce nu este rau, sa stai în picioare sau genunchi ore întregi mi se pare chinuitor) dar este pictata, iar slujba si cântarile sunt ortodoxe.
      Iti dai seama cum sunt baietii seara când termina cu udaturile reciproce. Ti-o spun din experienta... Acolo nu bei bere sau suc.

      Ștergere
  4. Dar macar pe acolo pe unde se practica acest obicei se foloseste apa de colonie calitativa, sau e din aia de tip imitatie ieftina care miroase ingrozitor de-ti vine sa vomiti ? Si ce se folosea pt stropit in secolele anterioare importului de parfumuri si accesibilitatii apei de colonie in Romania ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Crezi ca mai conteaza cand se amesteca pe tine 25 de parfumuri diferite? Mirosul este puternic, capul te doareor oricum.

      Parerea mea este ca inainte se folosea ...apa.

      Ștergere
    2. Eu am stropit cu ce aveam la mine: D&G The One. Chiar am fugarit o fata si am ajuns-o în grajd. S-a lasat prinsa ca-si pierduse suflul saraca, avea vreo 70 de ani.

      Ștergere
  5. acelasi obicei era si-n Timisoara...numai ca, pe vremea aceea, baietii cumparau apa de colonie in sticlute avand forma de masina, costa 75 de bani, iar noi, fetele, fugeam din calea lor..era ca povestea aia cu gaina si cocosu'...si daca reuseau sa te stropeasca cu parfum, atunci trebuia sa-i inviti la masa, sau sa le oferi ceva dulce...si se faceau la dulciuri de numa...de tot felul...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pâna la urma mai bine te împiedicai! Ceva dulce si cu beutura... trotil curat!

      Ștergere
  6. Acum vreo saptamana am vazut pe Facebook o domnita in mijlocul a 4 handralai care aruncau fiecare cu cate o galeata plina pe ea. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, aici am fost finuti, îi dadeam doua tzâfuri pe piept, exact între sâni, asa este obiceiul, în timp ce recitam poezia.

      Ștergere
  7. Romanii au printre cele mai ciudate obiceiuri din lume si le pastreaza cu sfintenie de sute si sute de ani:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unele sunt foarte pitoresti, e adevarat, ar fi pacat sa se piarda.

      Ștergere
  8. Este o tradiție...
    Se udă florile ca să crească frumoase.
    Atâta tot...

    RăspundețiȘtergere

Scrieti baieti, numai scrieti!