Ca tot vin alegerile... acolo... Ia uitati ce-am primit, nu uitati, uitati-va si tineti minte!
"E un cantec al lui Johnny Hallyday, din 1970, pe care nu-l stiam. E atât de romanesc… Cum o fi aparut cantecul asta? De ce n-am auzit de el niciodata? Sunt 42 de ani de cand se pare ca l-a cantat Johnny Hallyday…
Era la moda pe atunci folclorul romanesc, mai ales in Franta. Marile noastre ansambluri folclorice din Vrancea, Maramures, Oas, Bistrita, Teleorman, Craiova, Constanta, Suceava si Bucuresti cucerisera toate Festivalurile folclorice din Europa si din alte lumi mai departate. Iile romanesti se purtau pe tot globul (power-flower obliga…). Vezi si Marie Laforet la "Cerbul de aur"… si alte vedete… Maria Tanase luase prestigiosul premiu “Charles Cross” in Elvetia, cu un disc bilingv cu cantece populare romanesti. In Olanda se declansase o adevarata
nebunie, ca si in Elvetia: cluburi cu dansuri si cantece în costume populare romanesti, cum sunt cele de dansuri latino la noi, acum. Cooperatia
mestesugareasca inregistra castiguri enorme exportand costume populare: ilice, ii din borangic, traistute… Pamantenii Nordului sau Alpilor alcatuiau ansambluri folclorice cu profil musical coregrafic, dupa model romanesc.
Mi-aduc aminte ca in Albumul duminical a aparut o asemenea formatie din Elvetia. Se numea “Frunza verde” si umbla in turneu prin lume cu un program de cantece si dansuri populare romanesti, fara nici un picior de roman in distributie.
Ridicau salile in picioare pretutindeni. Si in Romania. La TVR au fost fantastici. Ne-au luat graiul. Naiul nostru se invata la o scoala speciala la Amsterdam. Zamfir zapacise lumea intelectuala si cinematografica a Apusului. Chinezii cantau in limba romana de te cruceai…
Ce s-o fi-ntamplat cu noi intre timp?"
Cred ca e un cântec scris de un român plecat, cântec pe care l-a preluat Johnny.
Viața la peste 4000 de m...
Acum 6 ore
Era o vorba, cam asa ceva, degeaba faci o suta de lucruri bune, daca o data ai facut un lucru rau, esti porc.
RăspundețiȘtergereCred ca asta e cauza principala.
Alt lucru ce s-a intamplat este `corcirea`, graba de a fi ca ceilalti fara a mai pretui ceea ce esti. si alte `corciri`...
Si la asta ma gândeam odata:
Ștergerehttp://danvaideanu.blogspot.com/2009/03/o-singura-greseala.html
Corcirea si capul plecat le-au fost injectate românilor timp de foarte multi ani, asa era politic corect. Se pare ca am ramas cu obiceiul asta. O sa treaca si el, dar nu mai prindem noi momentul...
Circul din Franta ma întristeaza, circul de-aici ma face sa râd...
:)
RăspundețiȘtergereAcest cântec mi se pare un hibrid grotesc. E ca un pui de găină cu două capete.
Brrrrr!
Ai dreptate Blue. Nu valoarea artistica a melodiei conteaza, din contra, pe atunci preluau tot si numele lui Johnny (de exemplu) era o "garantie".
ȘtergereIntre timp frantujii au devenit foarte selectivi, a se citi xenofobi, rasisti, mediocri, nationalisti si extraordinar de prostuti, adica o turma inerta de asistati, la limita patologicului. Exceptiile sunt putine...
Îmi aminteşte vag de un cântec interpretat de Margareta Pâslaru, numai că nu-mi dau seama care e acela. Pe atunci eram doar un plod atomic, aşa că e de înţeles de ce nu-mi amintesc.
RăspundețiȘtergereTotuşi, atunci când aud cum începe, parcă o văd pe Margareta îmbrăcată-n costum popular, cu mânile-n şold şi accentuând ritmul cu o bătaie de picior. Da' cine ştie, poate e doar o iluzie de memorie...
Zici că e exces de circ? Dacă ai (şi) "pâine", atunci n-ar trebui să te plângi.
(am glumit!)
... si cu mâinile în solduri, rotindu-si umerii usor.
ȘtergereAm pâine, înca-i bine, când o s-o dea toti pe cozonac am încurcat-o, ca nu-mi place!
:)
RăspundețiȘtergereDa, cam aşa ceva. Deci şi tu îţi aminteşti de Margareta!
În fine, poate omenirea o să sară peste etapa cozonacului şi va trece direct la pogace. Aşa ar fi mai bine?
Că de circ e cam greu să se lase.
Circul face pofta de mâncare, câta vreme sunt mici pe lumea asta, nu-i totul pierdut!
Ștergeretare !!!!
RăspundețiȘtergereMie acest cantec, mai sus numit de cineva hibrid grotesc, mi-a placut ff mult. Eu sunt in general afon, nu am efectiv apreciere muzicala rafinata, imi e indiferent daca aud un ritm de manea vs unul de rock & roll, insa acest cantec mi s-a parut usor de inteles, si mi-a placut. M-a intrigat si descrierea Romaniei ca o tara albastra si alba. Nu cred ca am auzit niciodata nicaieri aceste culori asociate cu Romania in mod principal esential niciodata. Albastrul este culoarea mea preferata, in diverse nuante, poate ca si de aia am fost sensibilizat favorabil inca de la inceput catre acest cantec.
RăspundețiȘtergereRe intrebarea "ce s-a intamplat cu noi sau intre timp ?", eu nu cred in explicatii sociobiologice ff complicate pt acest lucru, mai ales ca e vorba doar de o generatie intre 1970 si 2010, ci e vorba de ceva mult mai simplu, e vorba de cine e curent director + echipa de colaboratori de la Inst Cultural Roman, acel institut care are sarcina de serviciu relativ serioasa si finantata bugetar de a face cunoscuta cultura romaneasca peste hotare.
In '70 nu exista ICR (institutul ala...), iar Pata se muncea în chinurile facerii. Acuma a promovat o vaca roz cu zvastica pe c*r.
ȘtergereEu zic emotionat ca "mai sus cineva" a avut dreptate. Pe atunci altii luau de la noi nemestecat, azi facem noi asa si e mai periculos.
Imi place "în general afon" sau cum ar veni "putin afon". Imi aduce aminte de o tipa care era "putin gravida"...
@ Blue Iris (oarecu off-topic + nu neaparat esential corect fata de tine, doar asa ca un comentariu scris la nivel general): eu mi-am dat seama ca daca incep sa am tendinta sa vad "omenirea", sau mediul meu direct inconjurator la nivel de circ sau de altceva care poate fi descris chiar asa figurativ destul de concret ca un tablou anume, de ex o clasa de scoala generala, sau o coasta de tarm care trebuie explorata, etc, cel putin o parte din aceasta viziune, (in procente diferite), NU are nimic de a face cu realitatea acelui mediu inconjurator sau "omeniri" din jurul meu, ci vine din mine, din amintirile si experientele mele personale trecute, (si probabil, la nivel speciulativ, chiar si prezente, intr-un anumit grad) despre circ sau scoala sau turism de coasta, si acest circ, clasa, sau voiaj expolorator se afla in mine, si eu sunt angajat in el la nivel functional chiar in clipa aia, deci pt a descrie corect acel mediu din jur, acea "omenire" ca sa fie cat de cat mai apropae de realitate, (caci eu personal CRED intr-o realitate externa obiectiva), eu chiar trebuie sa fiu atent sa elimnin in mod corectiv propriile mele proiectii de ganduri si emotii care izvorasc din mine asupra acelei realitati, ba chiar sa accept ca e posibil ca ele sa fie total, dar total neconforme cu realitatea in anumite cazuri, oricat de "sanatos" si echilibrat-rational la cap as fi eu personal, ca altfel daca tind sa fac erori de apreciere prea grosolane poate fi caz de eroare mare si concluzii gresite, poate uneori care pot duce la decizii gresite rau de tot pt mine personal, daca e vorba de decizii care trebuie sa tina cont de conditii obiective concrete geografice, incl climatice ale acestui mediu, (desi eu personal nu sunt prea interesat/motivat niciodata de a observa fie corect fie incorect acest mediu al meu inconjurator, iar intreaga omenire nici atata, iar in mod realist cand e vorba de luat vreo decizie la mine, care am si ADHD, tendinta mea personala a fost intotdeauna sa tergiversez cat pot, pt ca sunt cam risk-adverse din fire, iar apoi, in final, daca chiar sunt presat sa iau o decizie, sa o formulez si sa actionez in urma ei, daca e ceva de actionat, in mod total impulsiv si fara nici un mare efort posibil recomandabil de informare si analiza de nivel rational, oricum !).
RăspundețiȘtergereDeci desigur comentariul e mai mult de tipul unuia de "faceti ce zice popa, nu ce face el, ba, zic eu in plus, e chiar si mai bine sa va informati din surse externe credibile si reputabile pt coroborare si confirmare chiar si in legatura cu ce zice popa !"
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereSorry, disregard al 2-lea mesaj, nu are legatura cu primul comentariu, era o completare la alt comentariu care era prea lung deci a intrat la Spam, si care era oricum off-topic.
RăspundețiȘtergereavem si acum ce arata si mai aratam pe ici pe colo; dar atunci eram mai modesti si cu mai mult bun simt, iar oamenii primeau cu mai multa deschidere ce aveam de oferit...
RăspundețiȘtergere"Avem ce arata si mai aratam", vezi Duster unde se bulucesc frantujii si asteapta 6 luni sa le vina rândul. Tot asa ar mai fi multe, de aia zic eu ca nu-i numai vina noastra.
ȘtergereDe ce sa fim modesti? Ce stim, stim, fiecare tara are tâmpitii ei (suna cunoscut, nu?) si geniile ei. In F telefoanele Philips si Nokia sunt românesti, originale sunt doar avioanele facute la Toulouse, cât or mai fi si alea. Restul, China, Vietnam, India etc. Desi este (ar trebui sa fie) prima tara agricola a Ioropei (chestie rusinoasa de altfel), cele cinci verdeturi si fructe pe care trebuie sa le mâncam zilnic vin din Spania si Maroc, mai ieftine.
Iar acum vin socialistii "în forta" si multe generatii dupa noi vor plati promisiunile lor. "Visul de aur al omenirii", socialismul, am 9 (noua!) saptamâni de concediu pe an (date de socialisti) si nu stiu ce sa fac cu ele.
Pe curând!!
Sunt absolut scandalizată de ultimul paragraf din comentariul de mai sus.
ȘtergereCum naiba să ai 9 săptămâni de concediu pe an şi să nu ştii ce să faci cu ele????? Dumnezeule mare!!!
:))
Dă-mi mie jumătate din ele!
Eu am oficial 4 săptămâni de concediu, dar abia fac 2 din ele şi pe acelea chinuite, căci îmi sună telefonul ca la balamuc.
Scuza-ma, exact am noo saptamâni si o zi!
ȘtergereNicio scuză! Aşa ceva e impardonabil!
Ștergere:))))))
Bine, măcar, că nu-s "9 săptămâni şi jumătate", că era mai grav. (am glumit!)
@Mosu: Si mai functiona si un serviciu de cenzura cat de cat profesional, chiar daca nu intotdeauna optim competent, despre care insusi dl Marin Sorescu s-a exprimat, dupa ce situatia oarecum haotica imediat post-1989 ii intarziase aparitia unui volum de poezie, in mod autentic nostalgic, si doar poate secundar usor cvasi-ironic, "Acum ne-am castigat libertatea, deci nu trebuie sa ma plang. O, cenzori, oare unde sunteti oare ?"
RăspundețiȘtergere