In Africa se manânca ce se întâmpla sa fie în sacii aruncati din avioane în vremuri de restriste. Si acolo sunt mereu vremuri grele pe undeva. In China noroc cu orezul, daca se mai gaseste si câte-o zburatoare, cu atât mai bine, mai ales rata. In Japonia se rezolva cu pestele, nici nu se mai obosesc sa-l gateasca. Sake-ul însa e cam slabut. La noi în România, fiind la rascruce de drumuri, se manânca de toate si nu s-ar spune ca nu se manânca bine. Poate estetica farfuriei lasa de dorit pentru unii mai pretentiosi, dar eu nu manânc farfuria. Iar o fasole care s-a chinuit câteva ceasuri împreuna cu afumatura si costita la foc mic n-are nimic de-a face cu cea fiarta separat la care adaugi o felie de salam si doi cârnati fripti alaturi.
In Franta însa bucataria este o adevarata religie. Farfuriile marilor maestri cu trei stele Michelin (Alain Ducasse sau Paul Bocuse printre altii, cu meniuri care merg pâna la 280 de euro) au monograme aurite si sunt proiectate de specialisti. Un "Maître" care si-a pierdut o stea într-un an s-a sinucis câteva zile dupa aceea. Chiar aranjamentul în farfurie al unui nou fel de mâncare este discutat cu designeri înainte de "lansare", iar temperatura se ia cu termometrul, aproximatia fiind de un singur grad. Se cheltuieste mult timp, energie si nu numai chiar înainte de a începe gatitul propriu zis. Chiar si banala "friptura" de vita se poate face din carne cu fibra lunga, taiata curmezis, oblic sau mai stiu eu cum. Numele este si el în consecinta, avem "filet", "faux filet", banalul antricot pe care credem ca-l stim toti dar nu-i asa, "contre filet", "rumsteack", "bavette", "noix de bœuf", "tournedos" (printre care la loc de cinste este « tournedos Rossini » creat se spune chiar de marele compozitor, cu foie gras si truffe), "aloyau" si câte altele. Fiecare are alta prezentare, se "marita" cu alt soi de vin recomandat de un "sommelier" cu studii si este însotit de alte garnituri si sosuri. Gatitul este si el de mai multe feluri : "bleu", "saignant", "à point" si "bien fait". Pandhora a facut si poze graitoare. Cred ca este singura meserie care nu va disparea nicicând.
De aceea în 2011 aproximativ 200 000 de tineri au facut scoli cu profil gastronomic fiind convinsi ca au un viitor asigurat iar din 2010 bucataria franceza face parte din Patrimoniul Mondial al Umanitatii.
Mi se pare deci cât se poate de normal ca primele trei preferinte culinare ale francezilor sa fie în ordine:
1. Couscous
2. Pizza
3. Sandwich
Flori de decembrie
Acum 3 ore
statistica e facuta pe francezi-francezi? sau la abia a 2a generatie? sau wanna-be?
RăspundețiȘtergereAcolo unde am citit eu scria exact asa: "primele trei preferinte culinare ale francezilor sunt".
ȘtergereCând spui "francez" te gândesti vreo 85% la francezi si restul la "altii", nu cred ca au facut statistica numai printre "altii". Acuma, la banii astia, nu toti îsi permit sa manânce la Ducasse, la el merg mai mult turistii cu bani, de curiozitate. Iar couscous-ul e chiar foarte bun, ca toata mâncarea arabeasca. Cât despre pizza, e mai consistenta ca în Italia.
Ha, ha, ai naibii italieni cu pizza lor ! Si in Norvegia mancarurile preferate includ pizza, alaturi de crenvursti si pateu de ficat industrial (ca astea ultimele sunt cele mai ieftine produse de carne, pana si parizerul e considerat aici o adevarata delicatesa, se vinde ambalat la gramaj mic de max 200 de grame, nici nu il vezi in magazine asa intreg sa-ti taie felii din el in fata ta, nu mai vorbesc de salam mai autentic, ca se serveste doar la ocazii de mare importanta). Macar de s-ar gasi o varietate mai mare de pizza, dar nu, e tot numai majoritar cu mozarella si cu pepperoni, alelalte sunt mai rare, iar aluatul pizzei specifice norvegiene care e cea mai ieftina seamana destul de bine cu carton + ketchup pe el. Adevarul e ca pizza ca acasa la ea nu am mancat nicaieri niciodata nicaieri in lume, nici macar la New York nu are acelasi gust, chiar daca se straduie cineva sa o faca dupa retete italiene. La Paris nu am fost niciodata, acolo se gaseste pizza ca aia din Italia ?
RăspundețiȘtergereSurprinzator, am spus si mai sus, pizzele sunt bune, mai bune ca în Italia. Oi fi nimerit eu acolo într-un moment nepotrivit.
Ștergeredan, nu stiu cum e clasificata populatia frantei, dar in Romania 50% sunt in patura de saracie. Hai ca francezii nu or fi asa, sa presupunem ca 33% saraci, 33% medii, 33% bogati. No, pai astia 33% saraci, nu o sa zica niciodata ca adora biftec si noix de beuf. Ca nu au mancat NICIODATAAA!!! si nici nu o sa manance, la ce preturi au. (Sincer, nici eu nu imi permit asa ceva suficient de des, ca sa zi ca e mancarea mea favorita). Dar din cei medii si cei bogati, sigur au mancat si couscous, si pizza. Asa ca nu ma mira rezultatul, e de asteptat ca mancarea favorita sa fie una ieftina si accesibila ( usor de gatit, usor de gasit de cumparat).
RăspundețiȘtergeretu ce crezi ca o sa raspunda romanii? eu pun in top 3: cartofi :D. Unu nu o sa zica ceva de praz!!! sau de ciorba de legumme :)
Pai cartoful nu este echivalent cu saracia. Mai am înca gustul cartofilor mâncati în Germania care nu s-ar spune ca o duce rau... Lumea trebuie sa manânce la prânz repede si convenabil.
ȘtergereIar o tocanita de cartofi facuta la cazan în armata, cu slanina si zgârciuri si mâncata la 5 dimineata este un adevarat regal!!
E adevarat ca nu merg la Ducasse în fiecare zi, pâna acum n-am fost niciodata. Bucataria este un frumos exercitiu de imaginatie, chiar o arta. Poate si putin snobism, sa manânci la Ducasse în Turnul Eiffel, oho!! Si Brâncusi este mare, dar nu-l are oricine în casa.
Înclin către Franţa...
RăspundețiȘtergereTotusi homarul nu îl fac la fel ca la Sabres, iar caviarul l-au adus rusii, e adevarat, cu vodca. Neavând vodca, îl manânca si ei cum pot, cu sampanie.
ȘtergereE bine sa fim pregatiti; se pot ivi mese de protocol, invitatii,..., adica gratis !
RăspundețiȘtergereSi ne invita si pe noi la de astia cu staif? O fac si ei mai ieftin... Chiar azi am aflat, se întâmpla si la casele foarte mari sa se aprovizioneze cu "materie prima" la conserva sau congelata. Daca nu-i vorba de cunoscatori, merge!
Ștergereador felul in care stii tu sa fii ironic :))
RăspundețiȘtergerenu mai porti parul lung?
Nu pot sa le-o spun chiar drept în fata!
ȘtergereBa da, poza e ceva mai veche!
m-am linistit :)
ȘtergereAm pus-o mai mult pentru creier...
ȘtergereFrumoasa recunoastere a activitatii creative a maestrilor artei culinare franceze. pana la urma, trebuie sa te adaptezi pietei, nu ai ce face. Daca publicul vrea couscous, pizza si sandwich...asta trebuie sa primeasca.
RăspundețiȘtergereBucataria lor este mult legata si de estetica, un fel de "arta pentru arta" a lui Maiorescu la Junimea.
Ștergeresteak-ul pandhorei este americanesc...
RăspundețiȘtergerein nordul americii se taie perpendicular pe fibra muschiului, iar grosimea trebuie sa fie de vreo doua, trei degete...
cand mergi intr-o carciuma cu renume...din aceea, in care esti servit de veritabile cowgirls-uri..superbe, de altfel..si te intreaba cum sa fie carnea..cruda in interior ? cat de cruda ? crunchy in exterior ? cat de crunchy ?..ehei...o intreaga poveste, unde "finetea" frantuzeasca nu are ce cauta...ca-n mai toate cele (vezi imbracaminte, comportament, accesorii, etc etc)..mananci de te lingi pe degete, pe saturate si mai ai ptr acasa inca de mancat toata saptamana :)))))
dupa ce toata viata am preferat sofismele si prosteala..acum, ma-ntorc la "primitivismul" american...(ies sa-mi iau corespondenta in pijama..si mananc cu mana un steak rumen tare... :))
Alta viata ce povestesti tu, cred ca renunt la Ducasse. Si mai cred ca vitele alea se hranesc mai sanatos în stepa americana decât aici cu concentrate.
ȘtergereDespre "finete" mai vorbim, bine ca ai pus ghilimele!
Patronii firmei unde eu lucrez sunt francezi ,au 15 ani de cand sunt in Romania si au declarat ca adora bucataria romaneasca indeosebi sarmalele si pestele gatit in mai multe feluri !
RăspundețiȘtergereO zi buna iti doresc!
Si aici manânca la noi pâna nu mai pot. Multi se duc anual în România, prin locuri recomandate de noi sau la mare la diverse tratamente, normal, sunt mai ieftine ca aici. S-au îndragostit de România, de mâncare, unii si-au luat case acolo si au cerut si cetatenie. Le plac la nebunie ciorbele, "borsurile", cum zic ei. Nu pot decât sa ma bucur.
ȘtergereDe unde ai luat topul cu preferintele francezilor? Mie nu mi se pare a fi relevant.Couscous poate e preferat pentru ca in Franta sunt multi algerieni si marocani. Pizza e ceva "universal"... dar de sandwich nu stiu ce sa zic. Cat am stat in Franta(destul)nu am auzit pe nimeni spunand ca mancarea lui preferata ar fi sandwich-ul.
RăspundețiȘtergereIulisa, francezilor le place foarte mult mamaliga din cate am observat... atat de mult incat au mancat-o cu dulceata....
Au spus-o ei la TV.
ȘtergereDupa cum stii ei manânca la prânz fix la 12:00. Unii chiar la restaurante din apropiere. Nu au nici timp nici bani toti sa ia chestii sofisticate în fiecare zi. Probabil statisticile sunt facute dupa ce vad ei ca se cumpara mai mult. Nu m-as mira sa vad ca pe locul 4 este kebap-ul.
Bucataria franceza e ceva care tine si de estetica si de imagine. Dar de mâncat manânca obisnuit, chiar modest si economic atunci când nu-i vede nimeni la ei acasa, o salata, o tarta, niste brânza si gata!