luni, 17 decembrie 2012

Knockando

"Whisky învechit încet – 18 ani.
Aceasta versiune de Knockando este învechita în mare parte în butoaie în care s-a pastrat înainte vinul de Xerex (Sherry în engleza), apreciate de distilerii pentru nota de fructe pe care o confera whisky-ului de malt.

Culoare : Ambrat
Nas : Aroma de fructe si de lemn, de migdale si vanilie
Corp : Suplu si putin dulce
Palat : Aroma de fructe si de Xerex. Note de fructe uscate (caise, stafide), de ciocolata, de migdale si alune de padure.
Final : Lung si cremos, note de stejar.

Se recomanda cu felii fine de jambon Serrano sau bucatele de parmezan.
"

Ca sa explic. Am început sa cumpar pentru Sarbatori, ma rog, ce ma pricep si eu. Sticla are un cartonas pe care se povesteste ce este înauntru. Acum am înteles si eu ce este înauntru.

Pe lânga prezentarea asta, ceea ce scrie pe etichetele de vinuri frantuzesti mi se pare foarte decent si inteligibil : "vin rotund si de caracter"…

35 de comentarii:

  1. hai ca ma autoinvit la voi de sarbatori..suna bine ..cu arome..culoare...fain..
    de doua zile zac in casa, racita cobza (ce expresie ?! :)) si aseara simteam nevoia de-o finete din familia descrisa de tine, mai sus...ma uit in frigider...bere..camara...apa si atat...nasol..si cand ma gandesc ca acasa (ro)aveam vin de peste 20 de ani...cognac de 5 stele si ceea ce-mi lipsea era pofta..acum am pofta si atat...hmmm...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici nu stii cum sa mai faci! Eu de exemplu cumpar mereu si tot n-am... si nici macar nu-s racit!

      Ștergere
  2. ai inceput cu bauturile....
    Si ce mancaruri preparezi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Traditional, problema este ca traditional si pentru aici si pentru acolo, deci o sa le cam emestecam. O sa revin cu detalii si poze, cu orice risc...

      Ștergere
  3. gata. acu imi apar comentariile. Am schimbat browserul :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca am raspuns la toate. Tre' sa ma mai uit în urma...

      Ștergere
  4. Îmi plouă-n gură. La propriu. Vreau şi io! :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu prea este pe gustul meu, as fi vrut sa fie mai "turbat". Mai este un nume "Caol Ila", cu gust foarte pronuntat, dar nu l-am gasit. Dau eu de el pâna la urma! Fac cinste... cu o poza!

      Ștergere
    2. :)
      Poza s-o bei domnia ta, eu vreau licoarea!

      Ștergere
  5. Hm interesant. As vrea si eu putin, mai ales ca vinul de Xeres e renumit in privinta armei si calitatii. :) ''Vin rotund si de caracter''. Suna bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Xerex-ul e si cam tarisor, ajunge si la 24-25°. La Chisinau am baut un Xerex foarte bun, moldovenii sunt renumiti pentru vinuri. Ei spun "Xerox"!
      Sub Chisinau sunt zeci de km de hrube cu vin.

      Ștergere
  6. Eu pt sarbatori mi-am cumparat parizer feliat subtire la pachete de 250 de g, ca asta se baga in magazine aici doar pt sarbatori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De obicei se gaseste doar la 100 sau 150 g si feliat mai mediu, nu asa de fin. Intreg + sa ti-l felieze cum vrei si cat vrei nu am mai vazut de cand am plecat din Romania.

      Ștergere
    2. Am gasit si oua mari ne-ecologice, ca de obicei se gasesc numai mici, fie ele ecologice sau ne-ecologice !

      Ștergere
    3. Cand am fost la Londra recent era sa ametesc de ce era acolo in jurul meu prin magazine, ba chiar si pe strada...asa de tare ma dezobisnuisem cu abundenta si varietatea de de toate, inclusiv de haine, oameni, mirosuri, zgomote, culori, etc.

      Ștergere
    4. Mi-e si frica sa planific sa ma duc in Italia sau Spania, mi-am ales prudent pt la primavara doar in Normandia poate, ca sa fie mai tolerabil + sa fie ca si pe vremea vikingilor din trecut, mai intai in Normandia, mai apoi in Sicilia, ca mi-am dat seama ca am fost prea avantat in legatura cu Londra, si m-au rapus la Hastings, sau pe undeva tot pe acolo.

      Ștergere
    5. ...ca am vazut intr-un documentar recent ca unii vikingi norvegieni mai independenti si mai modesti se aliasera fortat cu englezii, dupa ce prima oara ii batusera englezii cand au acostat si ei in est mai mult de foame, dar pana la urma i-au masacrat si invins fostii vikingi normanzi majoritar danezi mai smecheri din Normandia la Hastings atat pe englezi cat si pe vikingii astia norvegieni mai amarati si fomisti semi-independenti.

      Ștergere
    6. Ia macar si niste cârnati, îi faci prajiti cu ochiuri! De Craciun îti poti permite unele extravagante...

      Ștergere
    7. Chiar m-am uitat dupa carnati, ca aici chiar era mai de mult obiceiul ca familiile mai instarite sa manance de Craciun uneori o bucatica de cca 4 cm lungime de carnat alaturi de cele 2 bucatele de 4 cm diametru de carne de pe coasta de oaie afumata si sarata si cele 2 linguri de piureu de gulie pe care le mancau traditional mai toti, dar nu am gasit "varsat", numai gata preparat de pus in microwave in portia aia de exact 4 cm, cf traditiei ! (In ajunul Craciunului se manca traditional o farfurie adanca plina de orez cu lapte, fara zahar, ca aici zaharul a fost necunoscut pana ff tarziu, abia doar ultima generatie a cerut sa se prepare si cu zahar.)

      Ștergere
  7. Plus inapoi acum on-topic alcoolic, recunosc ca sunt si eu curios sa gust Calvados, ca akvavit am vazut cum e (e ca un suc aparent total inocent de ginger-ale cu ceva aroma de portocala, care dupa cca 40 de min de la ingestie te izbeste direct ca o ghioaga in cap de cazi lat si nu mai stii de tine pana a doua zi), si acum vad ca in Normandia Calvados-ul nu mai e pazit de urmasii normanzilor de care si acuma mi-e frica, ci e pazit doar de descendentii d-lui Napoleon Bonaparte si ai frumoasei contese Walewska, (care chiar au fost precedentul si curentul guvernator sau cum ii zice, presedinte al consiliului departamental al provinciei respective, sot si sotie, Michel si Anne d'Ornano), si totusi am impresia ca cu Charles Boyer si cu Greta Garbo ma mai pot descurca cat de cat fata de de cum m-am descurcat cu descendentii normanzilor de la Londra...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca ar trebui sa începi cu un cidru putin alcoolizat, cam la 3-4° si daca merge, dupa parizer, poti sa iei si un Calva. Dar te culci imediat...

      Ștergere
  8. De maine intru în vacanta, asa ca vreau sa îti urez tie su familiei tale un Craciun Fericit!
    Multe bucurii si împliniri! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gata, încep felicitarile? Eu intru în vacanta vineri.
      Saru' mâna, salutari la toti si La Multi Ani!

      Ștergere
  9. Ba e foarte inteligibil, mie uneia mi-a făcut o poftăăă... Faină băuturică !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi place mai mult ce-i în sticla decât ce scrie pe eticheta. Am citit-o pentru ca era agatata de cutie!

      Ștergere
  10. whisky-ul nu imi place,poate nu l-am gusta eu pe cel potrivit...
    in scimb,am baut de cateva ori Courvoisier...mi-a placut mult pentru aroma tandra si catifelata...
    alcoolul l-am simtit cand deja era prea tarziu :))
    oricum eu nu sunt fan alcool-uri tari dar daca e sa prefer asa ceva ma opresc la cognac...de la noi imi place Brancoveanu...l-ai incercat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai incercat Irish Whiskey vreodata ?...poate daca te gandesti la Scarlett O'Hara din Pe Aripile Vantului in timp ce-l bei o sa-ti placa mai mult ! Ha ! Ha ! Eu chiar ca nu le am cu alcoolul si zau, chiar cand sunt obligat sa-l beau mai mult social, am tot felul de povesti ca sa ma ajute sa fiu tentat sa-l consum ! Ff rar chiar m-am bucurat de o bautura alcoolica asa la nivel de a ma simti autentic satisfacut de ea, si, desi probabil tinea si de calitatea ei, (ca zau ca sunt super-pretentios daca e vorba de a ingera orice, mai ales lichide, de ex nici multe sucuri nu-mi plac, nici laptele nu-mi place, nici dupa ceai nu ma omor, cred ca beau poate de 2 ori pe an), cred ca a tinut mai mult de atmosfera sau contextul locului in care o beam, sau daca o posibila poveste asociata cu ea era ff interesanta, ca altfel, daca akvavit-ul, de ex, nu ar fi avut o poveste super-interesanta, (prima oara atestat documentar cand a fost daruit de un lord danez din Norvegia ultimului arhiepiscop catolic din Norvegia inainte ca acesta sa fie izgonit o data cu catolicismul din Norvegia pt sute de ani + zvonuri ca in afara de sticla de akvavit a mai plecat si cu tezaurul catedralei Nidaros in valize pe la 1500 si ceva + ca secretarul lui era spion aliat tocmai cu Habsburgii, cu ajutorul unor olandezi duplicitari !), nici pana acum nu cred ca as fi gustat din el !

      Ștergere
    2. Plus exista un brand de akvavit care se prepara si acum punandu-l in butoaie de stejar care fac drumul din Norvegia pana in Australia si inapoi, trecand ecuatorul de 2 ori, la bordul unor nave, asfel inca ruliul si tangajul plus orice elemente din jur sa ajute maturarea specifica, sau e altul care se matureaza pe loc, insa numai in niste butoaie in care s-a preparat anterior sherry Amontillado provenite numai dintr-o localitate specifica din Spania...si nu cred ca povestile astea sunt doar pt reclama, ci chiar asa sunt !

      Ștergere
    3. Pandhora, eu nu beau coniac, ca digestiv aici prefer si eu si convivii mei palinca... E garantata!
      Coniacul tau nu e si rotund?

      Ștergere
    4. Rodolfo, prefer whisky-ul irlandez daca e sa beau un whisky normal, dar pentru placerea palatului beau (la ocazii) unul foarte afumat. Irlandezii nu îl fac asa, doar scotienii. Chestie de traditie, afuma maltul cu turba si îl si filtreaza prin turba.
      M-ai facut curios cu akvavitul tau, daca e asa de plimbat în butoaie cu parfum de sherry trebuie sa fie bun...

      Ștergere
    5. Ala plimbat in butoaie pana in Australia si inapoi se cheama Akvavit Linie. Se bea preferabil la temperatura camerei. Eu efectiv nu am simtit nimic cand l-am baut, parca era suc pt copii, chiar mirosea frumos si parea ff bland, nu excesiv de dulce, nici nu simteai iritare pe gat, nici amteala macar, dar dupa 2 paharele de suc din asta, am zis ce mi s-a intamplat, efectiv dupa cca aproape fix 35 de minute, am cazut lat ! Dar NU am avut mahmureala DE LOC a doua zi !

      Ștergere
    6. Dan: o daaa...uitasem,era in primul rand rotund :))

      Rudolph: nu l-am incercat dar...cine stie :D

      Ștergere
    7. Poate o sa facem o sedinta pe undeva la mijlocul distantei toti care dezbatem pe-aici si vine fiecare cu o sticla sa le facem proba: Brâncoveanu, Akvavit, Kaol Ila...

      Ștergere

Scrieti baieti, numai scrieti!