Când era Andreea mica tin minte ca ne dadeam de ceasul mortii pe la usile farmaciilor, care cum avea pile, ca sa luam celebrul lapte praf "Similac" cu îmbunatatiri. Laptele asta facea minuni. Copiii cresteau ca-n poveste, ca sa nu mai spun ca nu mai faceau nicio boala neam de neamul lor, asa deveneau de imuni. Iar mamele îsi vedeau de viata, doar erau tinere.
Cum pe vremuri nu eram suficient de descurcareti n-am gasit niciodata "Similac", prin urmare copilul s-a alimentat "natural" pâna pe la 8 luni dupa care am întarcat-o direct cu "Rarau”. Lapte praf vreau sa spun, ca era si o bere tot "Rarau", cu care însa se întarca taxu. Ne-am expus asadar oprobiului public al unor june duamne independente, cu vederi novatoare si la curent cu noile tendinte occidentale care desi dotate corespunzator aveau si alte posibilitati si îsi hraneau progeniturile cu vitamine si aditivi imposibil de gasit la un sân mioritic demodat. Bineînteles ca în ochii lor augusti noi eram niste primitivi barbari abia coborâti din copac, la fel cum eram priviti si de cercetatorii anglo-americani si alti propovaduitori ai ruperii copilului cât mai devreme de la pieptul mamei, blocând în fasa ca sa zic asa aparitia unor complexe froidiene daunatoare si dând odraslei deplina libertate de a mânca din borcanase saruri si minerale de sinteza cu lingurita.
Iata însa ca aceiasi cercetatori au descoperit mai nou, dupa zeci de ani de studiu aprofundat al sursei laptelui matern, ca lucrurile stau exact invers. Se pot întâlni astfel în salile de asteptare de la cabinetele private (evident!) ale unor neonatologi vestiti, cupluri de mamici cu baietei de 4 anisori, sugari bineînteles conform trendului, care fiindu-le foame vor sa-si largeasca orizontul si întreaba nevinovat: "mami, pot sa vad cum e si la tanti ? ". Care tanti are poate si ea de raspuns acelorasi întrebari.
Asta în timp ce în ochii "vestitului apus" noi suntem în continuare niste primitivi... Niciodata n-o sa fim normali, în pas cu vremea.
Dorinta de Craciun
Acum 4 ore
Normalitatea e o convenție, așa că...
RăspundețiȘtergereDespre normalitate s-au scris carti, se fac congrese si tot nu-i clar.
ȘtergereProblema cu cercetatorii este ca ei sunt foarte destepti. Ei decid cursul de urmat. Mai rau e ca se gaseste lume sa-i asculte. Prin anii '50 a fost un medicament minune, Talidomida. Ce ravagii a facut stie toata lumea.
Poate am scris eu mai în gluma, dar totul este adevarat, inclusiv faza din sala de asteptare.
si eu..tot de moda veche...am ascultat-o pe mama si bine am facut...laptele de mama nu poate fi inlocuit de nimic..iar afectiunea, dragostea pe care o simte puiul in timpul alaptatului, n-o va mai simti de la nimeni, iar dupa intarcare..lapte de vaca cumparat in sticlele acelea cu gatul larg :))..
RăspundețiȘtergereeu cred ca nu trebuie ca noile generatii sa fie "abrutizate"...egoiste, robotizate..
americanii au luptat din greu ptr a implementa stilul acesta de viata, crestere, familie...transformand totul in "comercial"..hraniti cu prafuri dizolvate in apa, ambalate in culori atractive..
o surprind pe nora mea, de multe ori, privindu-ma cum fac una sau alta...cum pregatesc intalnirile cu familia de sarbatori, sau de duminica...cum ma comport cu fiul, nepotul ..cu ea...si nu intelege (cu toate ca-i place enorm ce vede) ..se straduieste sa fie o familie, dar constata repede c-o oboseste "stradania" asta..
vb despre "normalitate" Zina, cum ca-i o conventie..vezi, nu mai avem la ce sa ne raportam..
am devenit o masa foarte usor de manipulat...
Si asa cum gândesti tu, ti se pare totusi normal sa-l alaptezi pâna la 3-4 ani? Pai îmi aduc aminte ca mie la vârsta asta îmi umblau ochii peste tot (pe unde nu trebuia!). Si tu sa-i dai sa suga...
ȘtergereAici nu doar copilul, ci toata familia traieste aiurea. Se întâlnesc seara acasa ca sa se culce si stau ceva mai mult împreuna în weekend.
nu, pana la max 6 luni...cand incepe sa manance mancare, ce rost mai are sa morfoleasca mamelonul...cand are deja dinti si musca din paine...
Ștergeresi aici e cam la fel..dar nu stiu daca ei sau noi suntem "altfel"...
Napoleon s-a nascut cu un dinte... Acolo distractie!
ȘtergereDa, laptele de mama este cu adevarat superior + deosebit de ieftin relativ la eficacitate, mai ales in primele 3 luni de viata, insa, dupa parerea mea, nu trebuie sa exageram cu asta pt ca exista destul de multe mamaici care nu pot alapta din diverse motive, (majoritatea chiar real nerezolvabile, adica nu simple "mofturi"), si nu e cazul sa le facem sa se simta vinovate, ca mamicile noi au si asa o predispozitie de a fi ingrijorate despre competenta lor de mama.
RăspundețiȘtergereSorry de typo, "mamici", nu "mamaici" ! Plus, sa nu uitam ca si in trecut se prefera o doica experimentata, nu sa se chinuie chiar mama copilului cu probleme legate de mameloane si alte chestii, cand abia scapase cu viata de la nastere, (cf statistici istorice). Adica nu numai in SUA, dar si in alte tari din UE de vest, exista un fel de tiranie a celor care insista pro-alaptatul natural cu orice pret, care efectiv nu tin cont de anumite nuante individuale legate de starea fiecarei mame + uneori nici de cea a bebelusului ei, (pt ca nu toti bebelusii sunt automat si experti la supt, mai ales cei prematuri).
ȘtergerePe mine personal de altfel efectv ma ingrozeste miscarea asta catre "natural" = primitiv, inclusiv nasteri acasa, asa cum se face promo masiv in Olanda, dar si prin alte parti. Adica inteleg ca poate in Romania curenta conditiile dintr-o maternitate de stat pot fi in anumite cazuri chiar mai periculoase decat nascutul acasa de una singura sau cu o vecina, dar totusi sa nu exageram. Plus daca nici la nasterea propriului copil cu care au impregnat o femeie, tatii nu vor sa se simta obligati sa cotizeze masiv fie oficial pt o maternitate privata, fie neoficial prin spagi masive (eventual, la nevoie, si santaj asupra personalului sanitar, daca nu e voie spaga), in maternitatile de stat, atunci eu nu vad la ce naiba mai foloseste sistemul sanitar din orice tara, ca de restul de boli degenerative cronice nerezolvabile imediat, (adica cu exceptia unor inflamatii acute, sau ceva de operat de urgenta, de exemplu), tot nu scapa nimeni pana la urma, plus se pot trata si alternativ, ca tot aia e.
ȘtergereN-am zis chiar asta. Ai dezvoltat cam mult... Daca ne-am întoarce asa la natura cum zici tu, si-ar face lumea veceuri ca pe vremuri, sapate în fundul curtii.
ȘtergereEra vorba doar de teorii care trec de la o extrema la alta, la fel de nesanatoase. A mai fost si moda cezarienelor, moda zic, nu indicatie terapeutica. Ca sa nu-si piarda mama silueta...
Ai dreptate, insa eu intru automat in panica atunci si numai cand vine vorba de fiinte care mie mi se par, fragile ca noii nascuti sau mamele aflate in peri-partum, si de aia mi s-a invalmasit totul in cap si am dezvoltat total haotic. Pai si eu sunt total anti-extreme, insa in legatura cu cezarienele, dar si alte interventii chirurgicale obstetrice, pot sa remarc statistica ca 1/3 din femeile contemporane noua din Norvegia de varste de numai 45 de ani sufera de diverse grade de incontinenta urinara, (si vor suferi inca 45 de ani, speranta de viata aici la femei fiind cca 90 de ani), in Norvegia indicatia pt cezariana fiind data ff extraordinar de rar, aproape in extremis, si maj nasterilor fiind asistate de moase desigur super-autorizate, care insa nu practica sau incurajeaza nici macar epiziotomia.
ȘtergerePai o treime nici nu-i mult. Si o parte din ele înteleg ca nici nu au cezariene la activ. Ce, barbatii nu fac pe ei si n-au nascut niciodata, nici cu cezariana. Doamne fereste, nu-i de râs, stiu pe cineva careia nu mai reuseau sa-i închida uterul, se rupea ca hârtia! Mai bine nu mai vorbim!
ȘtergereCand la noi e dimineata la celalalt capat al lumii e seara sau chiar "maine"! Deci cum "înghesui" toata lumea într-o zi?
RăspundețiȘtergerePai o sa fie cam ca la revelion...
ȘtergereCred ca trebuia sa pui comentariul dincolo, la sfârsitul lumii. Lasa-l sa treaca si îl pui pe urma...
si acu, ca am prins secretul sa comentez, ma dezlantui. I'm in the mood, baby!!!
RăspundețiȘtergere1. despre alaptat. Medicul ginecolog, prietena mea medic m-au batut la cap cu asta. la san, la san, la san. Si apoi am inteles de ce. Corpul dupa nastere foloseste hormonii pt as reveni. Aceeasi hormoni care declanseaza alaptatul. Si invers: alaptatul declanseaza reactii in organism care ajuta la recuperare. Mecanismul este atat de bine pus la punct de milionul de ani de evolutie, incat nicio firma producatoare nu poate completa si acoperi acestea. Este singurul lapte pt copii care nu da reactii alergice, intoleranta, anticorpi, hidtratare, tandretze, hormoni etc . Toate intr-o singura inghititura.
In anii 70-80,in romania ( nu stiu de occident) a fost un curent: sa nasti ca o doamna. Adicalea: cezariana, biberon, bona, la 2 luni la serviciu. Totul accentuat pe faptul ca astazi media de varsta la care mamele nasc este 30, presiunea societatii, presiunea mass-mediei, presiunea publicitatii+vanzarilor, indoielile interioare au dus la diminuarea alaptarii.
si raspuns lui Rudolph Aspirant: 1/3 cezariene nu mi se pare mult. In Romania e 50%. La spitalele private in Bucuresti e 90% . A inceput sa scada cu aparitia curentului in privat: nastere in apa.
RăspundețiȘtergereNasterea acasa: mie mi se pare o idee fantastica. Avantajele: ma simt confortabil in mediul meu, fac ce vreau. Conditiile sunt stricte, putine cazuri pot naste acasa, acolo unde sarcina a decurs impecabil, mama e anxioasa in camere reci,albe, la halate, in caz de probleme moasa + pacienta ajung in 5min la spital ( acelasi timp fiind necesar sa pregateasca o sala de cezariana) etc.
si tot pt Rudolph Aspirant: incontinenta urinara are mai multe cauze. In primul rand e sarcina, apare la unele pers. din luna a6-7a, in special la pers. cu musculatura nedezvoltata, sedentare, si cu munca de birou, dar si la sarcinile solicitante ( gemeni, copil mare). Nasterea naturala e si ea un factor, dar in conditiile sus numite e neglijabila - pt ca acum in spitalele (occidentale) moasa sta si face exercitii de recuperare cu proaspetele mamici de..a2a zi de la nastere.
RăspundețiȘtergerecu alaptatul pana la 3-4 ani, mie mi se pare exagerat si cazuri extrem de rare. Deja tre sa dea piept la al 2lea copil nascut, daca tot suntem fan primitivitate, apai sa fie si 15 copii unul dupa altul. Anul si copilul.
RăspundețiȘtergerePai din câte îmi aduc aminte, ar merge si doi deodata...
ȘtergereEra o maxima: "sa nu te joci cu inima unei femei, ca-i doar una...". Continuarea n-o mai stiu.