vineri, 21 iunie 2013

Banciule !

Nu-mi pot permite sa-ti spun “Draga lumea lui Banciu“ ca Moni, îmi pare rau dar nu avem aceleasi relatii…
Urmaresc în fiecare seara cu interes emisiunea ta bla, bla, bla, stiu ca nu-ti place sa te laude lumea, de aia o sa te critic, desi stiu ca nici asta nu-ti place, ca nimanui dealtfel. E si asta un fel de pamflet…
- Prea ne-nveti tu pe toti cum se vorbeste, mai ales frantuzeste, dar si în alte limbi. E adevarat, pe tine te ajuta o “fabuloasa“ rârâiala data de natura si-ti iese mai bine ca altora. Da’ mai lasa-ne cu “h“-ul care nu se pronunta în spaniola si alte chestii de astea ! Indragostit cum esti pâna peste cap de francezi ar trebui sa stii ca dânsii pronunta cu sârg “şorizo“ în loc de faimosul cârnat (tot) spaniol “chorizo“ si mai ales Maastrişt, stii tu, ala cu tratatul.
- “In limba româna nu exista niciun verb care se scrie cu doi (de !!) i“. Zau ? Sa stii ca totusi exista, cred ca daca scriam “sa sti“ cum ne-ai sfatuit zilele trecute era vai de mama mea ! Altfel, avocatii aia or fi asa cum zici, de acord.
- Mai spuneai alaltaieri ceva despre “surle şi trâmbiţe“. Ia uite-aici : “DEX online - Greseli frecvente in limba romana - Cu surle şi tobe în loc de Cu surle şi trâmbiţe, surla şi trâmbiţa sunt amândouă instrumente de suflat“.
- “Promettre c'est noble tenir c'est bourgeois“ – frumoasa vorba are frantzuzul ! Iar matale esti cam burghez. Ai promis ca-l toci pe Becali si o faci în fiecare seara. Ca si pe Adelu’. Lasa-i în… durerea lor, ca era sa zic vorba aia ! Voi, cei din media l-ati facut mare. Daca-l plesnea cineva peste bot la prima magarie spusa sau daca-l dadea afara din studio nu s-ar fi ajuns aici. Vrei sa-l faci martir si sa-l astepte iar toti rapanosii în fata palatului când o iesi?
- Spui foarte des ca “toti românii sunt idioti“. Ei, nu chiar toti, da-o dreacu’, nu cred ca-i cazul meu si daca nu ma crezi, nici al tau. Si mai stiu eu câtiva.
- Hai sa-ti spun o istorioara. O fetita foarte draga mie, sa spunem ca o cheama Andreea, lucreaza la o companie din cartierul de afaceri Défense si printre altele organizeaza de vreo cinci ani Salonul National de profil. Standuri, receptia oficiala, primirea personalitatilor, asta însemnând prim ministru, ministra de resort si alti ministri care umbla cu bani… Anul asta, acum trei zile, vine la sfârsitul banchetului patronul ei si-i spune “Andreea, am impresia ca nu s-au servit toate sticlele de sampanie pe care le-ai comandat“. Era vorba de câteva sute de invitati, deci multe zeci de sticle… Intreaba Andreea un chelner, ala zice “S-au servit toate“, îi zice Andreea sefului “S-au servit toate“, sefu’ se duce personal sa se intereseze si vine victorios cu doua sticle în mâna : “Nu s-au servit toate“, dupa care le baga în geanta proprie. Ce-ai spune tu daca ar fi facut un român asa ceva ? Hai sa încerc eu : “Pai cât poti fi ba de bou si de marunt ca sa numeri toate sticlele de pe mese ba ? Nu va mai saturati îmbuibatilor ! Ti-a dat ma-ta sa sugi sampanie când erai mic ? Si cum îti permiti ba sa le bagi în geanta si sa le duci acasa ba nesimtitule ? Le-ai platit tu ? Si de ce ba ? Sa le bei cu toanta de nevasta-ta ? Si aia de ce nu ti-a spus « ba tâmpitule, potoleste-te ca te faci de c***t si-ai sa ajungi ca Becali ala ! ». Ce zici ? Nu mai e Franta aia din ’95 când ai plecat tu si am venit eu…

In rest sa stii ca “La mama“ poti sa manânci o rata cu varza calita foarte buna. E si aproape de B1.

12 comentarii:

  1. :)
    Domnule, plecăciune!! Mi-a plăcut excepţional!!!
    Recunosc că eşti...(e de foarte bine, însă nu găsesc cuvântul potrivit care să-mi descrie admiraţia fără a da naştere la interpretări).
    Eşti strălucit şi pamfletul ţi se potriveşte perfect!
    >:D<

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Saru' mâna, când ai un subiect valoros (si Banciu este, orice s-ar spune despre d-sa, rautati...) e usor sa scrii despre el.
      Cred ca era si mai bine daca pamfletul i se potrivea lui...:)))

      Ștergere
    2. :))))))))))))
      Domnu', mă refer la stilul de-a scrie, nu te mai preface că nu pricepi!! Pe Banciu îl vizează, însă ceea ce voiam eu să subliniez este că textele de genul acesta îţi reuşesc foarte bine. E semn că se potrivesc cu personalitatea domniei tale. Ele scot la rampă cultura, inteligenţa şi umorul de care dispui şi le exprimă la superlativ.
      Îmi place să constat această altă faţetă deşi îmi dă frisoane. E sigur că n-aş vrea să fiu în bătaia tastelor tale când te porneşti!
      Şi nu mă mai lua în balon, că-mi strici zenu'!!
      :))))))))))))))

      Ștergere
    3. ...care Zen e oricum mai fragil decât o petală de iris
      :)

      Ștergere
  2. nu cunosc personajul..dar din ce spui tu aici s-ar parea ca e ..cand un erou negativ cu pretentii de a fi pozitiv..cand invers...
    oricum ai demonstrat ca nu ti-e strain nici vocabularul de maidan... :))))
    fain ai scris..un pamflet de nota 10..sau A (ca la americani) :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am încercat doar sa-l imit. Nu e un erou, se pare ca daca pui titlul "pamflet" ai dreptul sa spui orice. Si Vadim facea asta. Este chiar un baiat istet si cu simtul umorului. Dar ca orice om care are de scris un editorial sau de tinut o emisiune în fiecare zi, când nu-ti iese bati câmpii cât cuprinde...

      Ștergere
  3. Cred ca nu e sanatos mintal individul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O avea si el probleme, prea e înrait contra tuturor. Cred ca în realitate el este un om trist.

      Ștergere
  4. In Romania, din pacate, fiecare ziarist se crede dintr-o data buricul pamantului si are impresia ca, misiunea sa nobila este de a transforma societatea dupa modul sau de gandire. Toti, trebuie sa gandeasca asa ca el si incepe sa emita pareri proprii cu valoarea de litera de lege. Unii si le exprima mai voalat, altii, imbracate in invective si cuvinte murdae pentru a soca lumea si a atrage atentia asupra lor, considerandu-se astfel originali. Nu imi pierd timpul sa ascult astfel de oameni. Exista viata si fara televizor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel mai rau este ca a cam început sa se repete. In lipsa de inspiratie probabil, ca subiecte ar fi. Ori pentru un ziarist, sa devina previzibil înseamna aproape sfârsitul.

      Ștergere

Scrieti baieti, numai scrieti!