vineri, 12 iulie 2013

Inca unul

… pe care îl înfieram cu mânie proletara. Este intolerabil!

Orasul Iasi a devenit un cuib de nebuni si de hoti. In restul tarii este cu totul alta situatie. Un doctor îsi tinea banii de buzunar în sertar. Niste zeci de mii de lei, euro si dolari, nu se stie niciodata, ai de facut cumparaturi si ti s-a terminat maruntisul. Vigilent cum îl stim de-un timp încoace, statul l-a umflat. Si cu asta s-au rezolvat toate problemele, n-ar mai fi decât niste miliarde câstigate de oameni saraci si cinstiti.

Daca nici acum nu intram în Schengen chiar ca au aia de la Bruxelles ceva cu noi.

Acuma eu, daca as fi doctor, ciubucar si tâmpit, mi-as tine banii tot în sertar. Daca as fi foarte tâmpit, i-as prinde într-un elastic si i-as lasa chiar pe birou, acolo lânga telefon, sa-i vada toata lumea. Dar nu sunt. Si cred ca nici el nu era…

Deci atentie marita doctorasilor, mai ales voi astia mai tineri! Stati toata ziulica, uneori si noaptea cu mâinile bagate pân-la cot prin burtile oamenilor sau chiar creiere ca sa traiasca ei dupa aia si nu faceti nimic altceva. Ba mai mult, la sfârsitul lunii mai si primiti doua, trei sute de euro de pomana! Nu va convine? La revedere, si asa sunteti cam multi!

Stand Up Guy


These days miracles
Don't come falling from the sky
Raise your glasses to the doctor
To a stand up guy

22 de comentarii:

  1. faina muzica...thanks
    acum doua saptamani, cand nora'mea m-a fericit cu cel de-al doilea nepot, am mers cu tata la spital, sa ducem flori si sa vedem "minunea"....
    tata, inca din parcare (si nu e un om care n-a umblat in viata lui prin lume) nu s-a putut opri din mirare...oh Sorina...oh , vai...asta nu e spital, e hotel...si cand a venit nursa sa vada daca totul este ok...zambind (arata superb)a stat de vorba cu fiecare (in stilul american, nimeni sa nu se supere ca nu-i bagat in seama :))...in drum spre casa tata m-a-ntrebat de cheltuieli si de cat a dat la doctor si la asistente...am ras...a ras si fiul meu, cand i-am povestit...
    si de asta-mi place mie aici...totul e normal...curge simplu si frumos...iar mintea ta e "libera"...
    neimpovarata de tampenii...gen :cat sa dau..cat sa iau..o fi bine...dau mai mult ??!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta nu face parte din ultimul album. Imi place pentru ca si el ridica paharul pentru doctori...
      Sa nu se înteleaga ca ce povestesti tu nu costa nimic. Daca esti asigurat este asa cum spui. Daca nu, nu ajungi la "hotelul" ala, sau ajungi si platesti de nu mai poti când ai bani, platesti pretul pe care si l-au fixat cei din hotel, doar ca iei o chitanta pentru ca asa-i legea.
      Daca asa-i în America, imagineaza-ti cum e în Franta care cica are cel mai bun sistem de sanatate din lume. Se chinuiesc astia sa-l distruga si o s-o faca pâna la urma, dar înca merge.
      Totul este de fapt o mare gaura învelita-n staniol frumos ca sa straluceasca.

      Ștergere
  2. adevarat înfiorator! tot ce se intâmpla! fara cuvinte!...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici pe vremea lui Ceasca nu era prigoana asta împotriva doctorilor!

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Eu cred ca pleaca toti Mihaela, unii însa se întorc pentru ca nu rezista. Nu rezista la sistem, nu profesional. De buni sunt mai buni toti sau aproape toti decât cei de aici. Nu mai stiu cum e scoala de medicina româneasca, dar odata era buna. Mai ales cea din Iasi

      Ștergere
    2. Tu zici că Toți pleacă: talentați, supradotați - domină Occidentul putred !

      Ștergere
    3. Pleaca sau ar vrea sa plece. Stii cam ce gândesc eu despre "occidentul putred" si poti sa afli chiar si din alte surse în care ai încredere. Nu ca îi domina pe cei de aici, da nu ar trebui sa fie dominati de ei.

      Ștergere
    4. Unii așa, alții altminteri .

      Ștergere
    5. Cred ca mai mult asa... :)

      Ștergere
  4. Treaba cu spaga e la fel de condamnabilă pentru oricare altul, de la cel care stă cu mâna în "burta" sau "creierul" maşinii tale până la cel care-ţi goleşte tomberonul de gunoi. Că fiecare şi-a ales meseria pe care o face.
    Dacă fiecare categorie profesională ar primi salarii decente, în acord cu importanţa socială a muncii şi i-ai găsi umblând cu şpăgi sau măgării, ar trebui să înfunde pârnaia.
    Cel mai aiurea e că există unii ce condiţionează calitatea actului profesional de "atenţiile" pe care le primesc. Ba mai mult, stabilesc ei "preţul". Şi asta mă supără grav, mai ales că sistemul se "serveşte" lunar din salariul meu cu sumele corespunzătoare taxelor pentru serviciile de sănătate publică.


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Când vorbim despre doctori sunt fatalmente subiectiv, e de înteles.
      In tara celui mai bun sistem de sanatate de exemplu, un medic lucreaza dimineata ca bugetar într-un spital public si dupa-masa ca privat în acelasi cabinet din acelasi spital si folosind dotarile respective. Pretul si-l fixeaza el si statul îti ramburseaza pentru o consultatie banala parca 21 de euro. Dar unii (nu putini), constienti de valoarea pe care o au, pot fixa onorarii spre suta de euro. Esti rambursat tot cu 21 si restul dai din buzunar. Si dau multi, dovada ca astfel de doctori exista si nu-s deloc faliti. Tot în exemplul pe care l-am dat, o programare (gratuita) dimineata o poti avea doar peste câteva luni, daca însa vrei mai repede o poti avea dupa-amiaza (pe bani) în câteva zile. Diferenta este ca totul este "prins" si stabilit prin niste legi. Care si aici se mai calca.
      Si mai este o diferenta, chiar bugetar fiind, un medic are un salariu care face absolut neinteresanta orice alta "contributie".

      Ștergere
  5. Dane, nu stiu ce să zic. Nu prea sunt de acord cu ideea de șpagă. Indiferent ce motivații se aduc. Nu aceasta e soluția. Să îți spun ceva. Toate breslele profesionale au sindicate care se luptă pentru drepturile lor. De ce medicii nu au iesit niciodată în stradă sa protesteze? Au iesit doar asistentele si personalul de întreținere. Fondul problemei e altul. Exista o legilsație care trebuie respectată iar medicii nu pot face excepție pentru că tratează oameni și salveaza vieți. Am vazut de atatea ori și am auzit ca medicii intervin doar atunci cand le umpli buzunarul ba chiar iși lasa pacientii sa moară când nu vin cu plicul. Dacă nu le place sistemul de stat, atunci să se orienteze spre cel privat, unde primesc bani în alt mod. Cu ce sunt eu vinovat, ca si contribuabil ca statul nu il platește pe medic corespunzator? Eu cotizez de ani de zile, lunar, pentru ”Sanatate” si am pretentia ca, în urma acestor cotizații sa fiu tratată fără o alta plată suplimentară. Spitalele din România nu seamană deloc a hoteluri, condițiile sunt uneori de inimaginat, nu există medicamente suficiente și primești retetă să le cumperi, deși ar trebui să le primești gratuit. Uneori aceste medicamente sunt în spital dar medicii fac din asta încă o afacere. Asistentele asteapta și ele șpaga lor, și cum sunt in ture, ești nevoit să plătești fiecarei asistente. E un fel de piața urâtă su durerea, suferintele și sufletele oamenilor. Mai mult de jumatate dintre români traiesc sub pragul de sărăcie. De unde să de șăpgi doctorului când ei se îmbolnăvesc din cauza lipsurilor. Nu cred ca vreun student la medicină, in România, nu cunoaste perfect situatia din spitale și pe cea din tară. Cred ca din start se porneste cu ideea de șpaga. Pe doctori nu îi intereseaza măriri de salarii pentru ca ele nici măcar nu contează. Cat de importante sunt cateva sute de euro când medicul câștigă mii și zeci de mii de euro pe lună din șpagi? Și în România se plătește scump spitalizarea dacă nu ești asigurat, la tarife de hotel de lux cu tratatie de lumea a doua. Sincer, dupa mine, toti cei care iau șpaga, indiferent din ce domeniu, trebuie arestati. Cand comiți o infractiune poti cel mult sa ai circumstante atentuante, dacă sunt iar in fața legii toti suntem egali. Teoretic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu un sunt de acord cu ideea de spaga, nu rezulta de nicaieri asta. Si totusi am dat, de câte ori “a fost nevoie”, nu doar la doctori, dupa cum se poate vedea chiar în postul de azi. Si au dat toti cei care nu sunt de acord cu ideea asta. Inclusiv doctori la alti doctori. Aici am dat “onorariul” cerut de un doctor coleg cu Doamna mea si nu mi-a cerut cardul, deci eu n-am fost rambursat iar el i-a bagat în buzunar. E drept ca toti ceilalti la care s-a întâmplat sa ajung m-au consultat “deontologic”, adica gratis…
      Iar despre greve, au încercat si ei sa faca si au iesit în strada. Numai ca nu toti, unii au ramas cu pacientii. Ajuns aici continui sa spun ca a salva o viata sau a repara o masina (doar un exemplu) nu înseamna acelasi lucru. Eu am vrut doar sa spun ca si în alte tari se dau bani la doctori, poate chiar mai multi decât spaga româneasca, numai ca acolo exista o lege care numeste asta “onorariu”, onorariu pe care si-l stabileste medicul, în functie de specialitate, aparatura pe care o foloseste si experienta. Aparent, divanul unui psihiatru este mai ieftin decât un scaun stomatologic. Deci, cum bine spui, este o problema de sistem.
      Uite ce am gasit pe net:
      “Dupa absolvirea liceului, a lucrat ca tehnolog la Complexul de Hoteluri si Restaurante Athenee Palace din ITHR București (1976). Isi satisface stagiul militar cu termen redus (1976-1977), apoi revine ca lucrator comercial la Complexul de Hoteluri si Restaurante Athenee Palace din ITHR București (1977-1978). Incepând din anul 1976 urmeaza cursurile ASE București, la "fara frecventa". Este transferat apoi la Complexul de Hoteluri si Restaurante Flora din ITHR Bucuresti, lucrând ca merceolog economist (1978-1982) si economist (1982-1985).”
      Ei bine, un sistem de sanatate nu se gestioneaza la fel ca un restaurant. A propos, de ce nu se supara nimeni ca da bacsis la restaurant?
      Inainte de ’89 diriguitorii, în frunte cu Ceausescu însusi, si-au dat seama ca un chirurg de exemplu nu poate fi performant daca opereaza dupa ce a stat o noapte la coada la lapte. Legenda povesteste ca celebrul Arseni ar fi spus unor mari stabi din partid, când i s-a reprosat ca a primit de la ei un plic gros cu bani “nu v-am cerut eu banii, puteti sa-i luati. Dar luati si pacientul…”. Cu banii din spagi si cu “pile, cunostinte, relatii”, faimosul PCR, se pare ca a dotat clinica de neurochirurgie de la nr. 9 care este în top si în ziua de azi.
      Revenind la cazul despre care discutam, se pare ca s-au facut perchezitii si nu s-a gasit nimic, nici acasa si nici prin banci. Mai sunt si invidii, facaturi si multa minciuna. Daca vrei sa ascunzi niste bani, nu-i ascunzi acolo unde ancheta cauta întâi si-ntâi: în cabinet…
      Mi se pare disproportionat ca o tara întreaga sa-i plânga de mila unuia care a dat milioane (furate) la biserici si sa-l înjure pe un doctor, presupus spagar. Nu înteleg prigoana asta batatoare la ochi împotriva unor nume mari din sanatate (directorul de la maternitate, Bogdan Marinescu, amendat si destituit pentru o siguranta sarita, directorul de la Curie ca n-a dat în functie o clinica super-utilata pentru ca de fapt n-are oameni care sa lucreze acolo…) în timp ce altii fura de rup si stau linistiti în scaune mari. Cariera primilor este compromisa definitiv si ma întreb cine si ce câstiga din asta. Sa nu-mi spuneti ca cinstea…

      Ștergere
  6. Sistemul de spaga din spitale e intretinut de medicii ce primesc, de pacientii ce dau, de spitalul ce cumpara manusi de 10 ori mai scumpe, de ministerul ce nu plateste, de legea ce nu protejeaza pacientul de greseli, de asistentele ce nu respecta procedurile. Cat noi ne dam cu parerea, nu se va rezolva nimic, schimbarea tre s vina din toate componentele.
    Ce facem noi, e o picatura, dar 20 milioane de picaturi pot schimba sistemul.

    Acum, dupa 2 ani la racoare, m-am mai calmat, dar intr-o zi o sa icnerc sa prezitn situatii din perspectiva pacientului fara cunosinte, pile, relatii, picat proaspat in Bucuresti.

    RăspundețiȘtergere
  7. Intre timp, la spitalul de peste garla, e banda rulanta de medici produsi de Univ. Iasi. Modul de lucru este zilnic: ora 7 -> ora 19. Weekendurile pt garzi si un ban in plus ( barfele spun ca sunt platite bine). Salariul lor lunar e aprox. dublul chiriei platite de mine, asa ca unii inchiriaza aprt. cu alte 2-3 pers. si vin la munca cu bicicleta. Sanse sa termine rezidentiatul si specializarile sunt putine... si grele. Asa ca unii aleg sa plece sa munceasca la vecinul de la sud.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Garzile, mai ales de interni, sunt foarte cautate!
      In momentul asta la spitalul de-aici 5 doctori / 20 sunt români!

      Ștergere
    2. cifrele sunt mari si la Saint Luc (un medic spunea de peste 10% ). Partea buna este ca toti au spus ca au invatat meserie aici, avand parte de cazuri grele, complicate etc.

      Ștergere
  8. intre timp, mai ascult inca o data pe MarkKnopfler.

    RăspundețiȘtergere

Scrieti baieti, numai scrieti!