miercuri, 25 septembrie 2013

MFC (82) – Ca tot omul dupa ciolan, ce sa fac si eu...

Am avut niste treburi, înca mai am dar trebuie sa mâncam ceva. Ceva usor, ciolan afumat facut în bere neagra.



Dupa ce va puneti burta la cale, mergeti la o plimbare în Défense cu Carmen.

26 de comentarii:

  1. ma gandeam eu ca-i ciolan...
    stiam ca berea-i ptr gaina si vinul ptr porc/vita...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i inventia mea, l-am mâncat în Romania si l-am facut si eu aici, vreau sa spun cu carne locala infecta cu gust de vier si soricul ca talpa. Arata însa bine...

      Ștergere
  2. Coane, am bagat de curind un eisbein cu shukruta de-a zbirniit toata fibra anti-bosch din mine:) Plus spätburgunder, hmmm..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai beam eu pe vremuri si alte vinuri, mai un Pinot cum zisesi, mai un Merlot, dar aici e cam riscant sa le potrivesti cu casuletul, shukruta si alte chestii rafinate cu salam prajit si niste cârnati acolo. Cu o sticla de Bordeaux te scoti mai usor...

      Ștergere
  3. moamă, cât de bine arată!
    Vreau şi eu! Măcar reţeta... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai am fiert ciolanul mai bine de o ora "la foc mic" cu sare si niste foi de dafin. Dupe aia l-am pus la cuptor cu mirodeniile obisnuite si mai ales "dupa gust", cu câteva polonice din zeama în care a fiert si bere neagra. Inainte de asta i-am crestat soricul în patratele ca sa nu crape unde vrea el. La cuptor tre' sa stea vreo doua ore molcom, mai adaugi bere (pâna la vreun litru în total) si pui din când în când sos din tava peste osul ala sa-l mai racoresti. Asta-i tot... Pofta buna!

      Ștergere
    2. :) Mulţumesc.
      N-o să-ncerc şi eu, deşi mă tentează. Că-s pofticioasă şi gurmandă şi sigur nu mi-ar prinde bine.
      :)))))
      Da' cre'că deja mă hrănesc cu imaginile de aici.

      Ștergere
    3. Da' nu tre' sa-l manânci tu pe tot. Se pune pe masa si îsi taie fiecare câte o felie, cât îl tine colesterolul...

      Ștergere
  4. Gustos ciolan. Să-ți fie de bine !
    O priveliște foarte frumoasă.
    Să ai o noapte liniștită.

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesant mod de preparare, pentru cei carora le place ciolanul afumat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am înteles ca se poate face si cu ciolan normal. Mie-mi place mult afumatura!

      Ștergere
  6. Răspunsuri
    1. N-a mai ramas nimic de aseara?
      Azi am mâncat niste coaste de porc. Dupa cum vezi, tot oase...

      Ștergere
  7. Arata foarte frumos ciolanul. Apetisant. Insa treaba cu berea mi-e putin mai greu de inteles ;) Eu nu pot nici s-o beau deci mi-ar fi tare teama ca stric carnea cu ea... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se strica, o face mai frageda. Alte carnuri doar se fac cu vin...

      Ștergere
  8. Ah, de cand nu am mai vazut o friptura...
    In alta ordine de idei, te invit la o leapsa cu sfaturi pt burlaci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai, fa si tu ceva, eu stiu? Si te simti bine asa, fara carne?
      Ce sfaturi as putea da eu burlacilor, însurat fiind de 34 de ani?

      Ștergere
    2. Pai gandeste-te ce experienta ai dori sa aiba, cf intrebarii lepsei, viitorul sot al fiicei tale de ex. Incearca desigur sa nu ii pretinzi sa fie de nivel de castigtor de premiu Nobel si medalii olimpice si de onoare, ceva asa de nivel mai minim necesar cat de cat realist. Sau, ca sa nu fie prea greu, nu te gandi la sotul fiicei, ci poate la un viitor consort teoretic al unei nepoate sau nepot de care nu-ti pasa chiar asa de mult !

      Ștergere
    3. In legatura cu friptura, zau, nu sunt vegetarian, dar, zau, nu am de gand sacfac eu friptura la tava cand trebuie sa curat tot eu aragazul ! E vorba ca nu am mai fost de mult la un restaurant, si nici nu am vazut bucati de carne de genul asta asa nici macar la supermarket in stare cruda nici la restaurant de fapt, adica pur si si simplu traiesc intr-un alt fel de cultura, in care portiile si felurile de mancare nu sunt de loc similare cu cea din care provine aceasta friptura. Adica asa ceva ar fi de nivel de ospat asa pt niste boieri mari de tot din aia feudalii, asa de ex a fost un rege in Scndinavia in sec 11, numit Olaf 2 cel Gras, si zau, am vazut o statuie si uite ca nu er agras de loc, http://en.wikipedia.org/wiki/File:Olav_fra_Austevold_kirke.jpg dar zau, fat ade popor se zice aca asta chiar manca asa probabil fripturi din astea asa o dat ape saptamana, pee cand poporul, chiar si crestinat, nu avea asa ceva ! Zau, in Norvegia, masa traditionala de ajun de Craciun consta intr-un castron de orez cu lapte, (FARA zahar, doar cu putin ascortisoara), iar masa traditionala de Craciun consta in 2 bucatele de carne de 2x 1x 4 cm luate de pe o coasta de oaie + 1 bucata de carnat cilindric de diametru de 2,5 cm si lungime de cca 4,5 cm + 2 linguri de piureu de gulie, iar la cei ff bogati era voie ca in loc de carnea de pe coasta de oaie sa se serveasca o felie de sunca de porc.

      Ștergere
    4. In Danemarca aproape intreag productie de carne de porc local, (ca au o indstrie de porci destul de insemnata fata de Norvegia, care nu are asa ceva), este destinata pt export. Exisa un magazin mai de lux local in Copenhaga in care ma mai duc sa ma uit asa ca la muzeu, care are bucati de carne de porc asa mai marisoare tot timpul anului, (ca in Norvegia baga porc asa teoretic varsat in supermarket doar de Craciun), dar e de obicei dezosata si ambalata, adica nu e asa cu ciolan, si e deja cantarit asa nu fie mai mult de cateva sute de grame, adica zau, branza varsata am mai vazut, dar carne asa la discretie nu prea, nici macar la magazinul special de macelarie, ca exista 1 macelarie in fiecare din cele 4 mari orase principale din Norvegia, si cred ca exista vreo 2 macelarii in Copehanga, si asa mai vezi poate asa niste carne de porc varsata cu ciolan, desi zau, e ff scumpa, plus macelariile sunt tocmai in centrul turistic, ca sunt mai mult asa pt turistii straini, pe valuta, (ca vinde si pe Euro acolo), nu e pt cei care locuim aicea...

      Ștergere
    5. Eu cand am fost recent in Franta, dupa vreo 3 ani de Scandinavia, ca nu mai fusesem de mult acolo, si zau, am fost si la tara, nici nu zic de Paris, era sa am un soc cand am fost la supermarket acolo...nu vazisem atata mancare in atata varietate de nustiu cand. Pai chiar si cand vii de la Oslo la Copenhaga, asa parca simti ce lux si bogatie este in legatura cu mancarea intr-un oras care chiar a fost totusi port comercial, (desi norvegienii sunt mult mai bogati decat danezii asa in bani si proprietati), dar nu se poate compara cu Germania, cu Franta nici nu mai zic, ca in Franta, zau, si o cafea neagra simpla neindulcita de la oriare cafenea, cand o gusti simti ca are 1000 de calorii fata de apa chioara din cafenele din Scandinavia, sau iaurtul e apa totala aicea, zau, cand a fost mama in vizita la mine in Norvegia era sa faca soc, a zis ca era ca pe vremea RSR cu mancarea acolo !.Desi se mai gasea pui, nu doar gheare adica, la vreo 5 de Euro un pui sau un piept de pui de fapt, sau ceva de genul asta. Dar mie nu-mi place pui asa tot timpul. Mai mancam salam de ren din cand in cand, ala imi placea, ca ala de oaie era cam procesat industrial si cam plin de Euri. In Danemarca nu am salam de ren, mananc mai mult halibut din Groenlanda, desi e pe lista de animale in pericol de la Greenpeace, zau, e bun totusi, chiar daca va fi curand extinct.

      Ștergere
    6. Cu sfaturile pentru burlaci Rodolfo nu vreau sa-mi asum nicio responsabilitate nici fata de Andreea, nici fata de neamuri. De altfel finul meu de botez vad ca nici nu m-a invitat la nunta, ce sa mai zic sa-i fiu nas... Mi-a trimis însa un film cu nunta...
      Cât despre carnuri, îi plâng pe cei care au excedent bugetar dar nu stiu sa manânce. Ramân la parerea ca la noi se manânca mai bine chiar decât în Franta, repet, mai bine, mai gustos, nu neaparat estetic si... rafinat. Este chiar si parerea lor, dupa ce au început sa mearga în România.

      Ștergere
  9. Nu-i chiar asa mare... si am mâncat mai multi din el. Muraturile sunt în România, aici nu se prea fac...

    RăspundețiȘtergere
  10. Share-uiește și tu să putem mușca și noi.

    RăspundețiȘtergere

Scrieti baieti, numai scrieti!