sâmbătă, 8 august 2009

I tried to leave you

Câteodata în pauza unui concert vine câte unul si spune bancuri. Jumatate de sala este la un suc sau la o tigara, ceilalti stau si discuta. Eu fac invers : între doua scrisuri vin cu o muzica. Tot Cohen, ultima melodie din spectacol, m-am gândit ca trebuie s-o auziti. Fiecare are un mic solo. Dupa trei ore de desfatare eram toti, spectatori si artisti, cuprinsi de o dulce toropeala, ca întotdeauna dupa ceva placut. Si înainte de plecare l-am mai auzit o data pe poet prezentându-si muzicienii si multumindu-le. A fost Bob Metzger cu un delicat solo de ghitara, temperamentalul Dino Soldo, maestrul “instrumentelor de vânt”, “impecabilul“ Neil Larsen la orga, neasteptat de sensibil pentru un nordic, vocea profunda a lui Sharon Robinson, vechea lui colaboratoare, Javier Mas, pasionatul barcelonez la banduria si alte instrumente cu coarde, Hattie si Charley Webb, sublimele “Webb sisters“ cu o secventa tulburatoare, Roscoe Beck si un solo de bas, lucru mai rar întâlnit si în sfârsit “printul preciziei“ Rafael Bernardo Gayol la tobe, “our time-keeper“, foarte discret. Si pe urma “Good night my darling, I hope you are satisfied …“. Da, chiar foarte mult.

23 de comentarii:

  1. Aceasta melodie este o dedicatie pentru Costel
    (nu Costache) si pentru tine.

    http://www.trilulilu.ro/ovyd/9dddbcfecad036

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, chiar multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Aneta
    Inseamna ca Maître a fost pe la vreo petrecere în LA si n-a apucat sa vada si sa spuna ceva. E frumos oricum, secventa este memorabila, dar la ce semnificatie (sau semnificatii) ar trebui sa ne oprim mai mult?

    RăspundețiȘtergere
  4. În secvenţa finală, catastrofa şi dansul, Zorba atinge într-adevăr pierduta monumentalitate. Valoare, culoare locală, atmosferă, psihologie de grup şi individuală, partitu­ră muzicală (Mikis Theodorakis), umor, ironie şi autoironie, toate acestea se regăsesc .

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa ne mai oprim si la aceasta semnificatie.

    Nikos Kazantzakis gives us these two men in a story demonstrating this contrast and develops a dialog between the characters to which we as readers can respond. His narrative asks big questions such as: what is liberty to a man; how can you be true to your nature as a human being; and, what is the relationship of the real to the ideal? In its pages you find references to Buddha, Nietzsche, Marcus Aurelius and others -- but most of all you encounter a good story full of life and love and the adventure that results from two men who challenge each other in their pursuit of the spirit of living.

    RăspundețiȘtergere
  6. COMPLETÁRE,

    http://www.youtube.com/watch?v=EUGlSfV3xJs&feature=related

    RăspundețiȘtergere
  7. Buda, Nice si Aurelian Marcu. O combinatie ciudata!? Asta e vreun citat important? Oricum multumesc pentru melodie.

    RăspundețiȘtergere
  8. Este uimitor cum un scriitor cu harul d-lui Costel comenteaza citate rescriind Buddha,Nietzsche cum se poate vedea.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Aneta
    Fara suparare: daca ai ceva de împartit cu Costel, de ce n-o faci pe blogul lui (cum vad ca face Costache), sau si mai bine, pe al tau? Asta nu înseamna ca daca ai face asta as fi de acord cu marunta ironie din ultimul comentariu. Poate ar fi trebuit sa te întrebi (si Costache la fel) oare de ce-o fi stâlcit Maître niste nume pe care putea usor sa le copy / paste, mult mai usor decât ai copy / paste tu de aici:

    http://74.125.155.132/search?q=cache:cDtXYvOevogJ:br.librarything.com/work/90319+Kazantzakis+Nietzsche+Marcus+Aurelius&cd=2&hl=en&ct=clnk&gl=us

    unde se afla textul din care ai citat aseara în engleza si FARA GHILIMELE. Textul original a fost publicat pe un forum pe 3 decembrie 2006 de:

    http://br.librarything.com/profile/jwhenderson

    Si înca ceva: link-ul forumului a fost gasit chiar de Costel, care a avut delicatetea sa mi-l trimita doar mie. Eu n-o am.

    RăspundețiȘtergere
  10. Cu marunta ironie esti in dezacord ,dar nu si cu aluzia
    LICENȚIÓS, -OASĂ a lui Costel

    RăspundețiȘtergere
  11. Vai, vai,…da-nu !

    1. Lipsa de delicatete, pe care ti-o asumi drept curaj (in numele unei proprietati
    intelectuale dubioase: blogul meu, blogul lui, blogul tau) se bazeaza pe o simpla
    cautare Google ( la care Aneta evident ca se astepta).

    2. Comentariile lui Costel sunt virusate clar de experienta neonoranta DS (Flacara Iasului) si
    sigur sunt trecatoare (e o diferenta de calitate umana intre cei doi).

    3. Secventa din Zorba are o semnificatie simpla: dansul de dupa caderea stilpilor , este ceea ce facem toti
    dupa o anumita virsta – pe blog sau nu.

    4. In final, un copy-paste (zi-i lui Costel ca nu are rost sa guguleasca): “Good night my darling, I hope you are satisfied …“

    RăspundețiȘtergere
  12. Toata gâlceava a pornit de la o chestie minora în care te-ai bagat si m-am bagat si eu ca deh, eram pe proprietatea “mea” intelectuala, ma-ntelegi? Si am încercat s-o explic, asa cum m-am priceput si eu care va sa zica. Vrei sa-ti fac si un desen? Acuma, sa faci jocuri fortate de cuvinte cu numele celor pe care-i combati nu-i frumos. Eu am multumit pentru dedicatie si am pus o întrebare. Dar tu, tu ce vrei exact? Sa gasesti cheile împaratiei, sau macar ale citadelei ? Asa n-o sa poti, crede-ma, “avem loc toti sub soare“, dar vad ca tu vrei sa ramâi sub stele în întuneric, e treaba ta.
    1. Daca a spune pe sleau ceva înseamna pentru tine curaj, nu ma mir ca te ascunzi în spatele unui nume mare (macar esti onest si-l scrii cu minuscula) si de acolo, cu mult curaj, arunci cu zoaie. Nici o proprietate intelectuala asumata nu e dubioasa amice, dimpotriva trebuie respectata si (re)cunoscuta, blogul meu e clar al meu, al lui la fel, al tau nu-i la vedere, dar oricum ar fi, proprietatea asta tu nu o ai, de unde un al patrulea fel de blog: al Nimanui, observi majuscula, te respect. N-am spus ca e complicat sa cauti pe Google (dovada ca stii si tu), doar ca trebuie sa mentionezi.
    3. Secventa are mai multe semnificatii, iar eu am vrut sa aflu la care se referea Aneta, dar de la ea. Dai dovada din nou de mult curaj si încerci sa-ti diluezi parerea împartind-o cu altii (??). Din pacate nu toti sunt în stare sa faca, “dupa o anumita vârsta” ceea ce face Zorba, deci evident vorbesti în nume propriu când faci aluzii îndoielnice (à propos de LICENTIOS-OASE), te rog nu folosi pluralul.
    4. O mare neîmplinire sau suferinta te face de multe ori rau. Si atunci dai în tot ce misca. Un Nu permanent spus de Nimeni. Poate esti chiar doctor si pricepi ce vreau sa zic. Si cu toate ca nu-ti face mai bine continui sa dai si suferinta ta creste… Imi pare rau de tine, pari tânar. Cu Cohen ce mai ai ? Intr-un anumit fel este si el ca Zorba.

    Daca nu poti sa rapunzi “mumos“, atunci scrie pe proprietatea “ta” intelectuala. Ne vedem acolo!

    RăspundețiȘtergere
  13. 1. Semnificatia dedicatiei este primar asociata varstei.Adica dansul de dupa caderi.

    2. Cele 2 postari cu semnificatii copiate erau GLUME.

    3.Ai schimbat LICENȚIÓS, -OASĂ ,scris de mine in LICENTIOS-OASE cu ..interpretari neonorante.

    RăspundețiȘtergere
  14. 1. E frumoasa secventa, dar daca asta era dedicatia, nici n-am cazut, nici nu dansez. Totusi multumesc din nou.
    3. Scuze pentru "oase", nu schimba mare lucru, neonorant este ce a scris "cronin" acu' vreo doua zile, ma mir ca n-ai vazut chestia cu "stâlpii", mult mai "stravezie" deci si mai "neonoranta".

    Asocierea asta nu te "onoreaza".

    RăspundețiȘtergere
  15. 1. „Materia primă a lumii este inadecvarea“ (A. Plesu), un bun exemplu fiind citirea
    comentariului meu cu o intenţie total diferita de aceea cu care a fost scris.
    A trece pe lungimea de unda „ Dai in mine ? Dai in tine, Dai in fabrici si uzine……“
    este inexplicabil pentru cineva care asculta Cohen.

    2. Imi pare rau, eu nu-mi pot permite un blog pentru ca nu am detasarea psihologica
    de a risca sa ofer cititorului senzaţia vidului prin seriozităţile solemne, banale si semidocte sau prin glumitele ieftine postate.

    RăspundețiȘtergere
  16. Inseamna ca ori n-am înteles eu, ori n-a fost scris clar.
    Din cele doua "lungimi de unda" o prefer pe aceea unde cânta Cohen.
    Nu esti "solemn, banal sau semidoct" daca scrii, o faci "în limita bunului tau simt", astea sunt paravane. Asa esti, azi istet "ca un proverb", mâine nu-ti cade fisa. Crezi ca DACA NU SCRII ESTI ALTFEL? Imi pare bine ca ne putem întelege si asa.

    RăspundețiȘtergere
  17. @nenea Cronin. Vrem si noi sa vedem profilul omului care ne sfatuieste!
    Apasa butonasul. Nu trebuie poza.
    Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  18. "Give me some light"
    In" COMPLETARE " stalpii sunt cat se poate de reali
    -Unde vezi tu ( chestia cu "stâlpii", mult mai "stravezie" )
    Eu nu vad decat un esec.

    RăspundețiȘtergere
  19. Eu asociez dansului lui Zorba ,cat si blogging-ului acelasi sens
    de restructurare a eului, de regasire a unui elan tineresc; chiar daca nu gandesti asa , nu cred ca te poti exprima:
    -(“,… arunci cu zoaie. “).

    RăspundețiȘtergere
  20. Pipa pacii 1:
    http://www.youtube.com/watch?v=tlNWZ8JYWQ4&feature=related

    RăspundețiȘtergere
  21. @cronin
    Nici baiatul asta nu vrea sa îmbatrâneasca! M-ai atins rau de tot cu Vintila... Am scris ieri ceva despre sport: meciul s-a terminat, rezultatul nu conteaza, a fost "amical". Calculatorul meu "ala mare" este momental în pana, am ceva acolo cu "fabrici si uzine", ghici de cine? Pâna atunci merge si asta:

    http://www.youtube.com/watch?v=ou01TQe1_nE&NR=1

    RăspundețiȘtergere
  22. @Aneta
    Ba da, chiar asa gândesc, citeste ultimul text de ieri si altele mai vechi legate de adolescenta si cele care vor veni si ai sa vezi cât este de adevarat. Doar ca elanul nu este regasit, nu l-am pierdut niciodata. Celelalte probleme le-am rezolvat cu Cronin direct si frumos. Despre dansul dupa caderi, ti-am spus, probabil o sa-mi vina si mie rândul sa dansez, dar înca nu-i cazul.

    RăspundețiȘtergere
  23. @Ariadna
    Cum îi spuneam si Anetei, problema este rezolvata, am tras amândoi azi dimineata câte un foc în aer. Era vorba de stâlpi cazuti, aluzii neonorante, propouri licentioase. Kanietz!

    RăspundețiȘtergere

Scrieti baieti, numai scrieti!