joi, 25 noiembrie 2010

Amiralul

Asa i se spunea. A fost la 5 olimpiade si doar la una n-a luat nicio medalie, în 1976 la Montreal. In anul acela se însurase… A mai fost si la 11 Campionate Mondiale unde a câstigat 22 medalii, dintre care 8 de aur. In total, la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale şi Europene a câstigat 30 medalii (13 de aur, 7 de argint şi 10 de bronz). In plus are 120 medalii obtinute ca antrenor la loturile nationale.

O poveste spusa într-o seara la Sulina…

… în fata unei farfurii de avat cu legume si-a unui pahar de… Cabernet cu Pepsi.

"La o Olimpiada eram în calificari si dupa start, la primele trei batai mi s-a rupt pagaia. Am ridicat mâna si conform regulamentului cursa trebuia întrerupta si reluata. In juriu era un rus pe care-l batusem de nu stiu câte ori. Cursa a continuat. Am vâslit cu ciotul care-mi ramasese si am ajuns la trei minute dupa ultimul sosit. Spectatorii credeau ca sunt unul slab si ma încurajau. Am facut contestatie si m-au primit în recalificari. Am câstigat tot si am luat aurul".

Si si-a mai amintit cava: "Marina Voica si Margareta Pâslaru, fir-ati voi sa fiti de simpatice! Acuma îmi spuneti ca va placea de mine! De ce n-ati spus nimic atunci?".

Ma uit din nou la privirea si zâmbetul lui stânjenit si bucuros în acelasi timp de toata dragostea pe care o vedea în jur: de unde atâta modestie, aproape anormala pentru cineva ca el?

Acum aici este trecut de 11 noaptea, înseamna ca acasa e deja mâine. Si mai înseamna ca astazi suntem în 26 noiembrie si este aniversarea lui si am sa-i dau un telefon ca sa-i spun…

La Multi Ani, Ivan Patzaichin!

17 comentarii:

  1. LA MULTI ANI!ii urez si eu cu mare placere.
    Cu adevarat un Om. L-am urmarit in multe concursuri, cu emotii pentru el, pentru Romania. Problema se punea doar in ceea ce priveste culoarea medaliei.
    Un om de aur, intr-adevar!
    Multa sanatate, cu bucurii si liniste in viata !

    RăspundețiȘtergere
  2. Dan, astazi este si ziua mea... Cu cativa ani in urma, aflasem de la televizor ca sunt nascuta in aceeasi zi cu Ivan Pataichin. Nu pot sa iti spun cat am fost de incantata si de mandra... Si acum vad articolul tau... si mi se pare totul atat de aproape ... e inca o surpriza foarte placuta a zilei de azi:) Iti multumesc mult!
    Si, nu in ultimul rand, din tot sufletul, LA MULTI ANI Ivan Pataichin!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Sophie
    Multumesc, saru'mâna pentru el. A avut si are o viata frumoasa si împlinita. Acum e si linistita, dupa sute de mii de km stând în genunchi într-o barcuta instabila. Cred ca e printre putinii care-si merita casa de pe malul Snagovului, câstigata cu-adevarat cu multa sudoare.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Dana
    La Multi Ani, sanatate si tot ce ne dorim toti, liniste si putina bucurie. Daca as fi stiut, scriam si despre tine. Nu-i nimic, pâna anul viitor ma informez, fac niste poze si gata! Am aflat tot azi ca e si ziua lui Feri Vastag, fost mare boxeur român si nici ziua Nadiei nu e prea departe, a fost acum doua saptamâni! Numai bine tuturor!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Am vorbit cu Ivan. Mi-a multumit si a multumit tuturor celor care s-au gândit la el. Ne-am adus aminte de anul în care ne-am cunoscut: 1980. "Ce vremuri!!", a zis. El tocmai venise de la Moscova, plin de aur.

    RăspundețiȘtergere
  6. La multi ani si de la mine d-lui Patzaichin , la multi ani digodana, sa fiti sanatosi si sa-i aveti aproape pe cei dragi!
    Sagetatori, sagatatori??? Si eu tot sagatator...
    Uite, mi-am pus "costumul" adecvat pentru urari. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. @Cora
    Daca te-ai si îmbracat înseamna ca-i pe-aproape! Cu toate ca acuma cred ca-i miezul noptii acolo, aproximativ.
    Atunci La Multi Ani Cora! Zâmbete multe sa fie în jurul tau si râs în hohote! Pentru mine râsul este terapia cea mai buna pentru orice! Saptamâna asta a fost a aniversarilor! L-am uitat pe Costel, pescarul, gazda noastra la Sulina, cel cu avatul, l-am uitat vorba vine, ca este la noi în vizita si l-am serbat pe 20 noiembrie aici. Acuma e la bucatarie, gateste "*** cu legume" si o sa ma uit care-i secretul, n-am gasit noi avat la ... Cora, ci dorada, merge si-asa!

    RăspundețiȘtergere
  8. Pai m-am "imbracat" cu caiacul, special. :)
    Merci de urari, da' eu abia in decembrie, 8. Sesiunea de urari se declara insa oficial deschisa.

    RăspundețiȘtergere
  9. Revenim pe 8 pentru subiectul respectiv, pâna atunci mai vorbim una, alta...

    RăspundețiȘtergere
  10. mare sportiv ! sa traiasca , sa ne amintim cum ne-a inspirat , !
    http://windwhisperer.wordpress.com/2008/05/26/fun-sport-kayaking/
    facusem inainte * schiff academic* ..pana am ajuns carmaci la 8....de slabanoaga ce eram !!!
    la multi ani sanatosi ! de aici de departe cu mii de amintiri!

    RăspundețiȘtergere
  11. mare sportiv ! sa traiasca , sa ne amintim cum ne-a inspirat , !
    http://windwhisperer.wordpress.com/2008/05/26/fun-sport-kayaking/
    facusem inainte * schiff academic* ..pana am ajuns carmaci la 8....de slabanoaga ce eram !!!
    la multi ani sanatosi ! de aici de departe cu mii de amintiri!

    RăspundețiȘtergere
  12. eiii... da ce prieteni uriasi ai! om cu adevarat mare Patzaichin!

    RăspundețiȘtergere
  13. Performante de neegalat. La Multi Ani!

    RăspundețiȘtergere
  14. @Windy
    Eu nu cred ca v-a inspirat Ivan sa faceti ce povestesti tu acolo! Dar probabil asa o fi început si el. Nu l-am întrebat de câte ori a cazut în apa la începuturi

    RăspundețiȘtergere
  15. @Mosu
    Ivan este prietenul urias al tuturor românilor. Mai am si alti uriasi dar Ivan e cel mai mare, iar eu nu am niciun merit. Doar profit ca tot românul impartial: am trait pe vremea lui Ivan (si este prietenul, exemplul de dat la copii, idolul, omul cu care am stat de vorba, am facut poze, am râs, am stat la masa, a doua mare pasiune a sotiei mele - prima fiind eu, evident, cel care m-a învatat cum se omoara cârtitele), a lui Cornel Penu (gradinar absolut, sfatuitorul Nanei într-ale trandafirilor, singurul om cu care îndraznesc sa beau spritzuri aici în Franta) si a altor uriasi, mai mari sau mai mici. Notiunea de "urias" e relativa si subiectiva. Am prieteni "uriasi" si pe blog Mosule, adica ma bucur ca exista si ca putem vorbi împreuna.

    RăspundețiȘtergere
  16. @Costel
    La voi, ACOLO, au mai fost, un Carl Lewis, Mark Spitz si sute de alti uriasi, mai o "aspirina", o "vitamina C" etc. Nu vreau sa fiu rautacios, chiar ca la noi, într-un sport care nu e asa simplu, nu vad pe nimeni sa faca ce a facut el.

    RăspundețiȘtergere

Scrieti baieti, numai scrieti!