marți, 28 decembrie 2010

Revelioane în general

Sunt multe petreceri într-un an. Dar ca revelionul nu este sau n-ar trebui sa fie niciuna. Pentru noi românii mai ales. Spun asta pentru ca aici verisorii nostri latini nici macar nu asteapta miezul noptii, manânca rapid ceva comandat la un ”traiteur” si eventual beau o cupa de sampanie. Pe urma, obositi dupa excesele de Craciun se baga-n cârpe. Traiteurul asta este un fel de catering. Importante sunt aranjamentul si culorile. Gustul conteaza mai putin si asta se regleaza din sare si mirodenii exotice. Doamnele nu gatesc* pentru ocazii deosebite, în general doamnele adevarate nu gatesc deloc pentru ca sughit.

Cei mai rafinati ies pe strazi cu sticla-n mâna ca sa aiba cu ce-si da în cap dupa ce o golesc. Iar dupa focul de artificii se baga-ntr-o bomba si continua sa bea. In orasele mari exista obiceiuri frumoase si emotionante la cumpana dintre ani, despre care lumea-si aduce aminte cu placere tot anul care urmeaza. Iubitorii de traditii îsi revin cu greu, unii chiar mai emotivi nu-si mai revin deloc.

Expansivitatea nativa a urmasilor lui Clovis Merovingianul amestecati cu turistii aflati în trecere pe durate mai lungi sau mai scurte se manifesta în cele mai surprinzatoare feluri. Pe cel mai frumos buleverd din lume, în dimineata primei zile din an patronii de magazine si restaurante înlocuiesc vitrinele sparte iar salubritatea cara zeci de tone de resturi, activitate care dureaza mai multe zile. Resturile umane sunt ridicate de ambulante si dirijate, în functie de starea continutului, la urgente sau direct la morga. La Strasbourg atmosfera este mult mai calda pentru ca acolo traditionalistii dau foc sistematic la câteva zeci de masini pentru a celebra intrarea în noul an. Datul focului la masini este un adevarat sport national, iar orasul Strasbourg este campion detasat de ani buni, mai ales la ocazii deosebite cum ar fi 14 Iulie si Anul Nou. Echipele adverse formate din sute de jandarmi si trupe speciale sunt sistematic puse în dificultate de ingeniozitatea iubitorilor acestor jocuri de societate.

Astfel la sfârsitul lunii ianuarie ministerul muncii raporteaza optimist o scadere brusca a somajului mai ales în meseriile ”penibile”, adica maturatori, gunoieri sau autopsieri, iar personalul de la urgente face greva reclamând anagajari masive si marirea lefurilor. Urmeaza de obicei sosirea unui val de medici tineri si straini în specialitatile deficitare. La sfârsitul lunii urmatoare este rândul politiei sa anunte reducerea spectaculoasa a violentei urbane în februarie fata de ianuarie iar companiile de asigurari îsi echilibreaza balanta intrari / iesiri spre marea satisfactie a populatiei careia nu i se fura / strica / arde la nivelul primelor pe care le plateste.

* Exista totusi o Doamna, Sylvie, care gateste minunat, nu pentru ca o face din obligatie, ci pentru ca-i place. Despre ea trebuie vorbit separat si cu mult respect.

Am sa ma retrag pentru un timp sa cuget la lucruri serioase. Sau sa sed pur si simplu. Daca voi constata ca gluma se îngroasa am sa va tin la curent. Deocamdata un An Nou fericit, plin de bucurii simple si marunte, de succese si împliniri. Petrecere frumoasa, nu dati foc la masini si nu va bateti cu sticle. Nu cu ele pline, în niciun caz !

24 de comentarii:

  1. La Multi Ani !
    Pentru ambele sărbătoriri :)aniversări:).

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa-i, la chestia asta intr-adevar ne pricepem! La petreceri. Si o spun fara ironie. Am mai prins si eu revelioane prin tari straine de-a venit administratoru dupa 12 sa ne spuna ca daca nu ne potolim cheama politia, ca oamenii s-au saturat de scandal si vor sa doarma... Chestie de gusturi...
    La multi ani, sanatate, bucurii si un an mai bun! Mmmm... si are dreptate Mihaela, parca mai amintisi de-un motiv. La multi ani, inca o data... :)

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani, Dan!!!!
    Din tot sufletul:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Moshule, sa gatesti dumneata ceva lecker, iar noi o ne gandim la tine si o dezghetam cu drag ceva din rezerve. La multi ani! :*

    RăspundețiȘtergere
  5. Un An Nou cu bine! îţi doresc din inimioară şi La Mulţi Ani sănătoşi! dragă Dan-Om Bun, născut chiar de ziua ta.;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc Mihaela, La Multi Ani si voua si multe bucurii de la fete si nu numai în 2011.
    Dupa vacanta am sa trag o fuga la Saarbrücken sa vad daca totul este bine acolo.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ne pricepem si la asta, adica ne pricepem noi la mai multe. Tot fara ironie. Iar ei, s-or pricepe la multe, dar tot la multe nu. Nici macar la asta...

    RăspundețiȘtergere
  8. Sa dea Domnul Dana sa ne fie bine asa cum dorim si meritam (!!), ma gândeam la toti ai nostri si la noi evident!

    RăspundețiȘtergere
  9. Fata Moshului, când o sa aiba voie mostenitorul vostru sa manânce adevarat, ca un pui de dac, nu dezgheti nimic. Luam o bucata proaspata si i-o fac eu asa cum stiu. Da-mi de stire.

    RăspundețiȘtergere
  10. E o chestie rara sa te nasti de ziua ta, cu conditia sa stii care-i ziua ta.:))) Multumesc Sophie, petrecere frumoasa si voua! Nu mai trebuie sa spun, uraaa!!!!, am terminat bagajele, sunt în masina si mâine când toata lumea doarme, noi plecam. Frumos!

    RăspundețiȘtergere
  11. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  12. La multi ani, Domnule, sa fii sanatos si sa ai mereu aproape oameni cu care "sa te razi" din plin.

    (facusem o cacofonie de mai mare rasu, acum arata mai bine :) )

    RăspundețiȘtergere
  13. La mulți ani cu bucurie și gânduri luminoase!

    RăspundețiȘtergere
  14. Ia uite, comentez la un post de-al tau de-acum un an! :)
    La multi ani franco-romanesti, sanatate pentru toata familia si fericire in exces! Sa bem in cinstea lu' 2011, ca sa-ti fie un an atat de bun, incat sa-l bagi in Cartea Recordurilor! :)

    RăspundețiȘtergere
  15. La multi ani! Un 2011 plin de impliniri, sanatate, fericire, dragoste si dorinte transformate in realitate!

    RăspundețiȘtergere
  16. Sa nu intarzii prea mult, sa nu mai stim nimic de tine! :)

    RăspundețiȘtergere
  17. La Multi Ani!

    In aproape aceeasi ordine de idei, sa stii ca mama soacra a gatit (!!!) si ca la Vanves se da foc cu predilectie la cauciucuri de masini (orasul e mai mic, dupa posibilitati). Ne-am pupat in grup la 10 minute dupa ora 12, cand m-am gandit eu ca ar fi cazul sa iesim din semicercul din jurul semineului, nu am baut sampanie de loc, ca de, trecuse momentul culminant, si la 1 trecute fix toti eram la caldura in pat. Mirific.

    RăspundețiȘtergere
  18. dat foc la masini???? wow, mega periculos. La multi ani si un 2011 plin de bucurii si realizari!

    RăspundețiȘtergere
  19. @Cora
    Dupa cum vezi nu renunt la obiceiurile mele bune. Si distractia este unul dintre ele.

    RăspundețiȘtergere
  20. Multumesc Tora, la fel, raspund si eu dupa un an!

    RăspundețiȘtergere
  21. Zece chefuri românesti în doua saptamâni este un mic record. M-am întors si parca as fi fost în America, asa de mare-i decalajul orar!

    RăspundețiȘtergere
  22. Multumesc pentru urari, la fel si tie Lorenee. Ai ajuns la timp pâna la urma?

    RăspundețiȘtergere
  23. Inseamna ca e si mama soacra un fel de Sylvie. N-aveam de unde sa stiu. Inseamna c-ai ales-o bine!
    Deci la voi se da foc la cauciucuri? Sper ca le scot de pe masini înainte.
    Constat ca ai nevoie de un Revelion ïn România, cu soacra cu tot. Niciodata nu-i târziu sa înveti ceva nou.

    RăspundețiȘtergere
  24. @RCA ieftin
    In seara asta la stiri ministrul de interne a anuntat ca anul asta au ars mai putine. Astept sa vad ce spune cel al sanatatii.

    RăspundețiȘtergere

Scrieti baieti, numai scrieti!