duminică, 30 ianuarie 2011

Patru

In seara asta Franta a câstigat (a patra oara) campionatul mondial de handbal. Este în acelasi timp a patra competitie internationala succesiva pe care o câstiga. Sunt neînvinsi de la olimpiada din China si sunt buni, foarte buni. Chiar daca dupa prelungiri n-am avut nicio clipa vreo îndoiala. Am tresarit neplacut surprins doar o data. Unul din comentatori spunea: "Suntem sovini, dar nu trebuie sa ne bucuram daca un adversar se accidenteaza!".

Definitia din dictionar:
"Atitudine politică constând în afirmarea superiorității unei națiuni asupra altora, în manifestarea exclusivismului și intoleranței naționale; naționalism extremist. – Din fr. chauvinisme".

10 comentarii:

  1. m-am uitat si eu la meci, si am ramas surprins sa vad ca danezii au fost si ei foarte buni:) Chiar daca toti jucatorii sint 150% danezi cu pedigree de la harald blåtand. Asta apropo de sovinism.

    din cind in cind mai aratau loja familiei regale daneze. Printul consort e frantuz dar a locuit 40 de ani in dk.

    Ma intreb totusi cu cine-o fi tinut.

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. Chez nous, le patriotisme se rapportant à des souvenirs militaires était ridiculisé sous le nom de chauvinisme; là-bas en Allemagne, tous sont ce que nous appelons des chauvins et s'en font gloire.
    Renan, La Réforme intellectuelle et morale, 1871, p. 52.
    2. Le sentiment national, en devenant populaire, est devenu surtout l'orgueil national, la susceptibilité nationale. Combien il est devenu par là plus purement passionnel, plus parfaitement irrationnel et donc plus fort, il suffit pour le mesurer de songer au chauvinisme, forme du patriotisme proprement inventée par les démocraties.
    Benda, La Trahison des clercs, 1927, p. 26.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nicolas Chauvin is a legendary, possibly apocryphal French soldier and patriot who is supposed to have served in the First Army of the French Republic and subsequently in La Grande Armée of Napoleon. His name is the eponym of chauvinism, a term for excessive nationalistic fervor.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Nicolas_Chauvin

    Cristina Neagu, Oltchim-cea mai buna jucatoare de handbal din lume, in anul 2010. Onorata chiar inainte de finala. Asa stiu.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Lektor
    Au fost într-adevar foarte buni, mai ales portarul. Dar francezilor, atunci când a trebuit, nu le-a tremurat mâna!

    RăspundețiȘtergere
  5. @Mihaela
    A trecut multa vreme de atunci si între timp termenul a capatat o conotatie negativa incontestabila. Dovada definitiile actuale din dictionare din care am ales-o, am vrut s-o aleg pe cea mai blânda.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Sophie
    Nu vreau acum sa alimentez eu si xenofobia cuiva, dar se pare ca la baieti cel mai bun a iesit Nikola Karabatic.

    RăspundețiȘtergere
  7. Am incercat si eu si Ake sa vadem ceva din campionatul asta, dar n-am reusit. Aici n-au auzit de handbal!

    RăspundețiȘtergere
  8. @Costel
    Daca joaca din ce în ce mai mult fotbal o sa faca din ce în ce mai multe hands-uri. Iar de aici la handbal mai e un pas mic pentru american, imens pentru omenire. Nici la aselenizari nu se pricepeau pe vremuri.

    RăspundețiȘtergere
  9. multi handbalisti romania evolueaza in campionatul frantuzesc

    RăspundețiȘtergere
  10. Sunt si ceva antrenori în adidasi pe-aici, buni si la echipe de top, dar Onesta e de neînlocuit.

    RăspundețiȘtergere

Scrieti baieti, numai scrieti!