Alexandru Andries - Ma Doare Maseaua
Lupta contra durerii provocate de o boala a ajuns un obiectiv mai important decât vindecarea bolii în sine. In spitale exista "Comitete de lupta contra durerii". Se fac rapoarte anuale, chestionare si statistici nationale care arata toate ca durerea scade mereu. Pacientii sunt întrebati cam ce "nota" ar da durerii lor, pe o scara de la 0 la 10. Aparent niciun specialist în "durere" nu si-a pus problema câta durere poate suporta fiecare om si ca nimeni nu se stie daca o fi ajuns la acel "10" al lui ca sa spuna cum este. Si-atunci cum sa spui cât de tare te doare daca-ti lipseste unul din repere, cel mai important ? Ca sa nu mai vorbim de pragul durerii care este diferit la fiecare individ. S-a uitat un lucru elementar : durerea este un semn al bolii si evolutia durerii ofera informatii despre evolutia bolii.
Am auzit un dialog halucinant. Dupa operatie o pacienta este întrebata:
- Cât de tare va doare?
- 9.
Asistenta îi pune o perfuzie cu un analgezic pe baza de morfina.
- Daca vedeti ca durerea nu se calmeaza apasati singura pe butonul asta si cresteti doza pâna va trece.
Unei alte paciente cu dureri mari fara sa fie cunoscute si cauzele i s-au dat calmante puternice. Durerea a trecut, toata lumea era linistita ca evolutia era multumitoare si dupa putin timp bolnava a murit. E drept, fara dureri.
Si durerea provoaca o stare de disconfort. De cele mai multe ori femeile o suporta mai greu decât barbatii. De altfel femeile care iau calmante si antidepresive sunt de trei ori mai multe decât barbatii. De aceea reprezinta un grup tinta ideal.
Dorinta de Craciun
Acum 12 ore
Tocmai pentru ca pragul durerii e diferit de la individ la individ, pacientul e ala care isi puncteaza durerea pe scala, nu zice doctorul ca-l doare "cam atatica".
RăspundețiȘtergereDurerea e un semn al bolii, dar poti boli si fara sa te doara.
Nu stiu cum lucreaza medicii de la "unitatea de durere" (cum se numeste aici), dar stiu ce pacienti le sunt trimisi: cu diagnosticul pus si cu tratament in curs. Adica nu se incearca tratarea doar a simptomului, nu si a bolii. Si nu sunt trimisi pacienti fara diagnostic cunoscut.
"Pompa de morfina" are o doza limita, nu se drogheaza pacientul pana adoarme sau mai rau.
Femeile suporta durerea mai greu? :) Uite nu-s de acord, lesinati de durere am vazut doar barbati (in garzi de traumatologie). Femeile cu aceleasi fracturi suporta mai usor.
Acum e drept ca fibromialgia s-a descris mai ales la femei (vreo 90% cred). Si e drept si ce zici tu despre abuzul de calmante de antidepresive. Dar cauza abuzului nu e durerea, ci anxietatea (tot asa cum "alcoolismul de tip A" - adica bautul singura in casa pentru "calmat" - e specific femeilor, barbatii beau mai mult cu prietenii - alcoolismul social).
Eu stiam ca femile rezista mai bine la durere decat barbatii.
RăspundețiȘtergereCât nu mă doare nimic, admit că durerea e folositoare la casa omului, în caz contrar e mai dificil să-mi aduc aminte.
RăspundețiȘtergerePS. trebuie neaparat să-ţi povestesc cum se scot cuvintele astea de verificare, că-mi muşc, de fiecare dată, jumate de buză când să-ţi las un comentariu:)
Mi s-a intamplat si mie faza cu morfina dupa operatie, dar fara sa ma intrebe la cat e durerea...ei stiau deja :)
RăspundețiȘtergereAm un var si e mare militar, vanator de munte...ai zice ca e calit. Intr-o zi l-a durut maseaua. L-a cocolosit vara-mea pana s-a plictisit. Si doamne, ce se mai vaita...galagios de tare. Ne-a surprisn razand pe infundate si suparat ne-a aruncat cu naduf 'habar n-aveti ce e o durere de masea, nasterea e nimic pe langa asta'. Acu', e drept, nu el a nascut.
as inghiti orice fel de pastile ca sa nu simt durerea...si chiar asta fac...recunosc...
RăspundețiȘtergeresi cu toate astea sunt stoica in privinta durerii...dar asta doar cand nu am de ales...
Multumesc...
RăspundețiȘtergerece te faci cu celelalte ''dureri''? cunosc (cunoastem) dureri fara nume!
RăspundețiȘtergeresaptamana viitoare vine si poza promisa!
durerea mea in seara asta este ca n'am masina de spalat vasele! vasele nu intra singure acolo unde e le locu'!
la mine 'durerea' inseamna sa'i vad pe cei din jur ca sufera....de durere...!
una peste alta, chiar vrem sa ne ''ducem'' sanatosi???!!!
Iulica, pâna sa raspund la obiect, spune-i Getei La Multi Ani de la noi. Poti s-o si pupi daca te lasa. I-am mai scris astazi dar o mai fac o data. Mâine raspundem la dureri.
RăspundețiȘtergere"unei alte paciente cu dureri mari fara sa fie cunoscute si cauzele i s-au dat calmante puternice. Durerea a trecut, toata lumea era linistita ca evolutia era multumitoare si dupa putin timp bolnava a murit. E drept, fara dureri" Misto de tot asta! Si tare actuala.
RăspundețiȘtergereSi atunci stai sa te gandesti, in viata de zi cat e morfina si cat realitate cruda?!
@Nume
RăspundețiȘtergereEu n-as putea sa punctez durerea atâta timp cât, din fericire, nu stiu cât este la mine acel 10. Cred ca este o evaluare complet eronata, mai ales când esti si naucit de boala / durere.
Sa calmezi durerea ca s-o faci suportabila, de acord, dar sa nu ignori boala. Ori ce-am povestit eu este un caz real.
Poate ar fi trebuit sa spun ca pragul durerii este mai coborât la femei decât la barbati, în general. Nu-i o slabiciune, sunteti mai delicate voi, asta este !
@Minoki
RăspundețiȘtergereUite ce spune Nume, depinde de durere si cred ca si de durata. Daca dupa durere ai un bot de aur în brate e mai usor…
@Tina
RăspundețiȘtergere… Si atunci iei o pastila. De durut sau de memorie ?
Când îti musti buza nu te doare ?
@Sophie
RăspundețiȘtergereSe spune ca durerea de dinti te poate duce în prgul nebuniei. E drept ca nu se pot compara anumite dureri foarte specifice.
@Pandhora
RăspundețiȘtergereZenon spunea ca stoicismul este apanajul înteleptilor.
@Mesterul de vitralii
RăspundețiȘtergereCu mâna Iulica, un burete, niste lichid pentru vase si merge.
Asta-i vorba lui Florin, de ceva trebuie sa moara fiecare !
@Mosu
RăspundețiȘtergereCe întrebi tu e mai complicat. N-are rost sa te anesteziezi, ca pe urma zici ca e bine si nu mai vrei sa schimbi realitatea.