S-au împlinit zilele trecute 20 de ani de la moartea lui Serge Gainsbourg. Trec peste laudele pe care geniul lui le merita, pe care le-a avut din plin si toata lumea le cunoaste. Imi aduc doar aminte de el si prin el le revad pe Juliette Greco, Brigitte, Catherine, Jane, Vanessa, Bamboo si câte or mai fi fost. "La orizontala nimeni nu s-a plâns de serviciile mele…" obisnuia sa spuna.
A ramas celebra "La Marseillaise" cântata pe ritm reggae cu si mai celebrul refren "Aux armes et caetera". Devenise deja Gainsbarre, mai provocator decât fusese vreodata.
Gainsbourg si Gainsbarre, un fel de Mister Hyde si Doctor Jekyll, artistul cu dublura lui malefica, neras, cu pachetul de Gitanes în mâna si vesnica tigara în coltul gurii, dând foc la o bancnota de 500 de franci sau spunându-i lui Whitney Houston zâmbind si privind-o în ochi, cu accentul teribil al unui francez (evreu ucrainian de fapt) care totusi vorbeste bine engleza, "I uant tu foc iu". Se întâmpla într-o emisiune în direct a lui Michel Drucker, tot evreu si el dar de origine româna.
In contextul politic din anii ’70 aceasta reinterpretare a imnului national a fost considerata odioasa. Ce sa mai spunem atunci de Imnul american cântat de Hendrix la Woodstock ?
Ba am auzit ca de un An Nou, pe un canal românesc s-ar fi cântat si "Desteapta-te române" pe ritm de manele. Ei si ? Fiecare asculta ce-i place.
Mie-mi place Gainsbourg.
Dorinta de Craciun
Acum 12 ore
Cu ala romanesc s-a intamplat ba chiar de 1 Decembrie, ziua suprema! :)
RăspundețiȘtergereIn rest, iti multumesc pentru vorbele despre S.G. Nu stiam atatea despre el. Ignorant. Dar gata, nu mai sunt.
Si Whitney Houston ce-a facut? Ca ai uitat sa zici. :)
eu nu stiam deloc de el, da-s mititica, se iarta. cei mari imi arata cu degetul si-mi place.
RăspundețiȘtergereDoctore, eu am spus doar doua-trei vorbe despre el. Dar s-au scris carti si s-au facut filme. Unul din ele este "Gainsbourg - (vie héroïque)", poate-l gasesti si pe asta.
RăspundețiȘtergereWhitney? Era uda toata! Iti dai seama ca-i cunostea faima de "alergator dupa jupoane" cum se zice aici. Si uita-te la lista, ce jupoane!! Alea nu-s doar niste prenume, au si nume de familie: Bardot, Deneuve, Birkin, Paradis... Nu mai stiu ce s-a întâmplat dupa emisiune. Cel mai delicat a fost pentru Drucker, prezentatorul. Nu stia cum s-o dea la întors sa nu se supere Whitney care râdea de jur-împrejur!
Impardonabil Sophie! Pentru francezi este un reper la fel de important ca Delon, Aznavour sau Johnny Hallyday. A fost provocator, controversat si adulat în final. Trebuia sa faca ceva ca fizicul lui sa treaca în planul doi. A si scris un cântec "Urâtul urâtilor". Nu stiu cum o fi facut, dar se pare ca a reusit, daca te uiti la lista lunga a cuceririlor. Când i-am raspuns Doctorului am uitat sa spun ca si pe France Gall "a ajutat-o": a câstigat Euroviziunea cu un cântec de-al lui.
RăspundețiȘtergeream postat cateva din melodiile lui pe blogul meu...
RăspundețiȘtergereil iubesc pur si simplu...
''OMUL L-A CREAT PE DUMNEZEU...INVERSUL RAMANE SA FIE DOVEDIT''a spus el si de multe ori ma gandesc la asta...
Am vazut si eu acum citeva zile Gainsbourg viata eroica si mi-a placut, desi nu-s fana Serge, filmul e foarte bine facut.
RăspundețiȘtergereNu stiu cate piese mai orgasmice decat "Je T'aime Moi Non Plus" s-au facut in lume pana acum... Serge si Jane trebuie sa fi trait piesa aia la maxim. Noi doar o ascultam si ni se zbarleste parul peste tot.
RăspundețiȘtergerezice muzica faina tipul!
RăspundețiȘtergeresi familie cantatoare serioasa: Charlotte Gainsbourg, Jane Birkin...
@Dan (asa, pentru ca ti-ai inchinat viata statisticii). Dupa parerea mea:
RăspundețiȘtergereAtit informatiile despre SG, cit si deciziile de business medical, cit si miscarile de tip game-over sunt explicate de legea sociala empirica 80/20: 20% (sau mai putin) dintre oameni hotarasc asupra 80% din viata celorlalti (si legea statistica e valabila nu numai pentru grupurile sociale). In cazul de fata, 80% (sau mai mult) din ceea ce este de fapt SG este redus la anecdotica boema a geniului sau (iar Mincaciosul e dintre cei 20% avizati). Gresesc ?
@Mosu
RăspundețiȘtergereProbabil când traiesti lânga cineva ca el îti vine sa cânti mai sprinten. Ce mi se pare într-adevar o mare performanta este ca a reusit sa le faca mari cântarete pe unele Doamne si Domnisoare complet fara ”instrument”. Care cântau sa zicem ”corect”, dar cu o voce subtire si plapânda ca un fir. Exceptie face doar Juliette Greco, dar BB, France Gall, Anna Karina, Mireille Darc si cele doua din familie, sa ma ierte Dumnezeu ! Si totusi… Vorbesc de cântat, ca altfel jucau bine !
@Dr. Stoica
RăspundețiȘtergereAr mai fi niste detalii minore Doc'. Cântecul asta de care zici împreuna cu ”Bonnie and Clyde” se spune ca le-a compus într-o noapte pentru BB care dormea obosita pe o canapea. A doua zi pachetul de Gitanes zacea mototolit si sticla de Jack Daniels goala. Doar Serge era OK la pian în camera aia. Primul cântec l-au înregistrat dar n-a aparut niciodata. Casele de discuri au refuzat scandalizate si s-a mai opus si omul de afaceri Sachs, sotul Doamnei la epoca respectiva. Asta era în ’67. In ’69 l-a înregistrat si scos pe piata cu Jane, la începuturile lor. Intre timp în Franta fusese anul ’68 cu tot ce a adus el bun, ma-ntelegi… Umbla vorba ca a fost înregistrat în pat, dar Jane a dezmintit categoric : ”Daca ar fi fost într-adevar în pat nu iesea un 45 de ture, iesea un LP…”.
@pandhora
RăspundețiȘtergereA compus numai pentru femei, eu asa stiu. Baietii (unii mai cânta si azi) doar s-au inspirat. Ma rog, fiecare dupa posibilitati.
@Suzi
RăspundețiȘtergere... si foarte bine jucat. Personajul principal. Restul sunt anexe. Dar el, mai ales în perioada Gainsbarre, o placere sa-l vad! Mi se pare ca a luat si un César de curând, sau ma însel?
@Cronin
RăspundețiȘtergere... si 80% din "anecdotica" este totusi autentica, le-am vazut (auzit) în direct la o ora de maxima audienta. Functioneaza recurenta si aici, nu? Asta despre SG. La celelalte cred ca trebuie inventata o noua lege, deloc empirica: 95 / 5, daca nu chiar mai dezechilibrata.