sâmbătă, 5 martie 2011

Da, sanatatea e dirijata. De ce boli mai suferim ?

Schimbarea de optica despre care vorbeam se traduce simplu : nu se cauta medicamente care sa vindece bolile ci boli pentru medicamentele noi care se fac. Pentru asta trebuie schimbata si pozitia oamenilor fata de afectiunile banale, "usoarele disconforturi" devenind probleme serioase. Iata alte câteva noi boli "aparute" dupa redefinirea bolnavului :

- regurgitarea la sugari a devenit "reflux esofagian patologic"
- pierderea normala a memoriei o data cu vârsta este "insuficienţă circulatorie cerebrală"
- chiar si stresul de la loterie are un nume : "traumatismul biletului necâştigător"

Dar cresterea numarului de bolnavi se face si prin modificarea unor parametri ai bolilor deja existente. Acum câtiva ani OMS a decis scaderea peste noapte a nivelului maxim admis al colesterolului de la 300 la 200. Astfel au aparut brusc 36 de milioane de bolnavi noi si 4,3 de miliarde de dolari profit. Dar scaderea colesterolului prin medicamente are efecte secundare : depresie, comportament violent, sinucidere, infarct miocardic şi slabirea sistemului imunitar, adica riscuri si boli reale care si ele trebuie tratate. Cu alte medicamente evident.

Aceleasi tehnici au dus la cresterea de şapte ori a numărului de depresii între 1970 si 1996. Supararile marunte de fiecare zi se trateaza cu anxiolitice, somnifere si antidepresive care creaza dependenta. Frica de "nebunie" se transforma în boala si doare mai rau decât nebunia însasi. Este frica de durerea "nebuniei".

6 comentarii:

  1. Bine bun, dar nu e posibil ca, in ultimul timp, cercetashii sa fi constatat ca cineva cu colesterolul mai mare de 200 este predispus la anumite boli, si acum 50 de ani doctorii au fost prea ingaduitori cu valoarea ”normala”, deci era nevoie de rectificare?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ete! Am aflat de ce sufar: "insuficienţă circulatorie cerebrală"!
    Cred ca mi se trage de la aia periferica, doar era normal sa ajunga si-n periferia creierului..
    Ma duc repede la farmacie:))

    RăspundețiȘtergere
  3. @Suzi
    Poate o fi predispus, dar medicamentele anticolesterol (unele) s-a constatat (deci este cert) ca au provocat infarcturi.
    Colesterolul se regleaza si din regim. In România, se spune ca cea mai scazuta rata de boli cardiovaszculare este prin Oas: pita, slana si palinca!

    RăspundețiȘtergere
  4. @Tina
    Perfect, sa iei TANAKAN, asta se face dintr-un copac chinezesc, cica cel mai vechi copac care înca mai exista - Ginkgo Biloba. Ajuta la circulatia cerebrala.
    Sau mai bine îti pui agenda electronica sa tiuie când ai vreun eveniment. Si eu uit si totusi suntem tineri amândoi, nu se pune problema de Alzheimer. Tanakanul nici nu trebuie luat la Alzheimer. Inca nu e cazul, da' când o fi macar stiu. Dar n-o sa mai decid eu!

    RăspundețiȘtergere
  5. Scaietina, si eu tot de-aia sufar. Tu ce pastile iei? :)

    Suzi a punctat bine.
    La cat de acuta a devenit problema obezitatii(cu problemele aferente), personal cred ca ar trebui ca semnalul de alarma cu colesterolul sa fie tras cat mai devreme.
    Partea proasta e dupa, insa, cand pacientului incep sa i se prescrie pastile cu pumnul. E drept ca de multe ori nici el nu colaboreaza, exista multi oameni care cred ca daca iau pastile de colesterol, nu au nevoie nici sa tine regim, nici sa faca mai multa miscare. Ca se va regla de la sine...
    Oricum problema e delicata, dar sunt perfect de acord ca companiile farmaceutice se comporta neortodox.

    RăspundețiȘtergere
  6. Alimentatia e proasta Cora. Chiar mai rau, noi ne-o facem singuri cu mâna noastra. Ce mâncam, când, cum... Avem migrena si luam o aspirina de la care ne arde la stomac si luam un Primperan si tot asa o dam dintr-una într-alta. Si totusi durata vietii creste peste tot.

    RăspundețiȘtergere

Scrieti baieti, numai scrieti!