Se pare ca educatia este si ea cu doua viteze. Am auzit ca 30% din studentii din ”marile scoli” sunt copii de profesori, de milionari si de politicieni. N-am nimic contra educatiei ”elitelor”, Japonia face de câteva zeci de ani treaba asta, cu ce rezultate se vede, problema este ca nu întotdeauna copiii profesorilor, oamenilor de afaceri si politicienilor sunt elite. Si nici nu devin, unii ajung chiar clienti în ”cabinete si clinici private de mare lux …”, cum spuneam data trecuta.
Altfel cum se face educatia ? Superficial, dupa principiul sanatos care spune ca ”nu este nevoie de multi oameni destepti, prostii pot fi mai usor manipulati”.
Exista un adevarat cult pentru medie. Dar nu pentru medie mare la sfârsitul unui an scolar (nu stiu ce era rau în asta când am facut eu scoala, învatam de ne sareau capacele), ci pentru ”moyenne”, sa ai ”macar” media ca sa poti trece mai departe. Si nici macar media pe fiecare materie, ci media generala, ceea ce înseamna ca poti avea media de 2 sau 3 la matematica (notele fiind pâna la 20), dar daca ai 18 la alt obiect ”te-ai scos”, ai mult visatul 10, moaiena, sfânta mediocritate !
Lucrurile se complica pentru ca mai sunt si coeficientii care pondereaza mediile calculate la unele obiecte, ceea ce-i baga în cap amicului nostru care va fi mâine ”în capu’ trebii” cum spunea Sorescu ideea fixa ca o limba e mai putin importanta ca alta si ca toate sunt mai putin importante decât filozofia sau matematica sa zicem (n-am nimic nici cu unii nici cu altii, dimpotriva). Asa am ajuns eu sa fiu consultat nu doar ca sa le spun unor colegi cum se spune ”salutari” în engleza ci chiar daca ”supprimer” se scrie cu unul sau doi p pe limba lor. Si asta nu e totul : rusinoasa repetentie se numeste ”dublare” si este o ocazie rara pentru elev de a aprofunda anumite lucruri, exact cum ne bateam noi joc la vremea noastra. Si nici asta nu e totul : baremurile pentru diferite tipuri de mentiuni sunt ridicole : 12 – 14 înseamna ”destul de bine”, 14 – 16 ”bine” samd. Si mentiunea ramâne înscrisa în patalama si pe urma în CV si te urmareste ”fericit” toata cariera. Deci cu un amarât de 6 (la noi) se spune ca ai pornit bine în viata. M-am mirat foarte tare când Andreea a luat 19 la bac la Germana iar profesoara ei era în extaz pentru ca era primul 19 pe care-l luase un elev la bac în toata cariera ei de profesoara. Si avea vreo 50 de ani. Nu o laud pe Andreea, de fapt este limba pe care o vorbeste cel mai prost si ne-a scos destui peri albi când vroia sa fie si ea cu turma (între timp i-a trecut), dar cultul mediocritatii are efecte catastrofale si se întoarce împotriva lor dupa doar câtiva ani, adica dupa ce-si gasesc de lucru si se confrunta cu incompetenta altora. Si despre asta o sa mai vina vorba.
Rezolvam ceva daca încercam sa gasim un vinovat ? Sistemul (este cel mai usor de înjurat, auzi, un sistem !!), lipsa de bani (este unul din ”bugetarii” devoratori de bani), profesorii (cea de bio…, are si ea rolul ei în sanatatea scolii !), familia (care familie ?). Vina cea mai mica o au copiii / elevii / studentii, ei sunt produsul si mai apoi victimele educatiei. Unii dintre ei, victime fiind fara sa-si dea seama, devin mai târziu calaii ei.
PS1 Bataile administrate de elevi profesorilor si uneori (rar dar din ce în ce mai des) crimele care se întâmpla în scoli nu sunt treaba noastra. Ca n-o fi a familiei ! Sper totusi sa fie a cuiva, cândva...
PS2 Textul a fost scris mai demult. Referirea la Japonia nu este malitioasa si ramâne valabila. Mai ales acum.
În seara de Ajun
Acum 4 ore
Interesante puncte de vedere,Dane!O seara cum iti doresti! :))
RăspundețiȘtergereŞi aici lucrurile merg cam tot aşa...
RăspundețiȘtergerePentru nota 7 eşti invidiat, pentru un 9 ţi se fac temenele.
Uraaaa, pentru paşaportul de liberă trecere!
Să curgă gârlă comentariile:)
Educatia este mama civilizatiei umane... sau nu?!
RăspundețiȘtergereIn fine, cert este ca in Romania de 20 de ani nu se mai face educatie, ci se "scoleste". O diferenta mica cu un impact mare in societate.
Profesorii se prefac ca-si fac datoria, elevii ca nu-i vad pe profesori, iar la mijloc este "ochiul dracului".
Nu am patruns intelesul referirii tale la Japonia. Ce anume vizai?!
(ma informez inainte de a lua drept buna presupunerea mea).
Sa ia parte de o seara faina.
Din păcate, în unele cazuri, notele mari nu reflectă şi cunoştinţele în şcoala actuală...
RăspundețiȘtergereAm gasit un link / blog la obiect:
RăspundețiȘtergerehttp://lacoltulstrazii.wordpress.com/
Sunt multe de spus, dar nu rezolvam nimic.
Eu cred ca fiecare parte are rolul sau, familia , profesorii, sistemul. Familia trebuie sa promoveze un sistem de valori sanatos, scoala trebuie sa promoveze cunoasterea si creativitatea, iar 'sistemul' sa ofere oportunitatea. Si toate cele trei sisteme s-au invatat sa functioneze conditionat, de bani. Dar nu numai pe ei nu-i mai anima pasiunea. Dureros este ca munca profesorilor este cea de a-i invata, deschide minti, a arata alternative, modele si a-i invata pe copiii ca in viata exista optiunea de a alege, de a gandi...nu de a repeta ca niste pupeze lectiile. Insa cei mai multi claseza copiii ca fiind fara sansa, copiii vad din toate cele trei parti dezinteres. Si sa te fereasca sfantul sa nu-ti incapa copilul in 'matricea' lor.
RăspundețiȘtergerePe de alta parte , am prieteni profesori si-mi spun ca pe langa ca au salariile reduse de catre guvernanti, luna trecuta au primit din salariul redus, numai 75% pentru ca nu sunt...bani.
@virusverbalis
RăspundețiȘtergerePoate e mult spus "puncte de vedere". Asta înseamna rationamente, fatalmente subiective. Eu doar am relatat ce-am constatat si-mi aduc aminte cum era scoala altadata. Nu vreau sa dau în boala celor care, având o vârsta, se cred îndreptatiti sa spuna "... tineretul din ziua de azi...!".
@Tina
RăspundețiȘtergereNu povestesc lucruri pe care le-am vazut la o scoala sau doar într-o tara. Daca am vorbit despre asta este pentru ca am observat anumite tipare în mai multe locuri. Conflicte (realitatea îmi da dreptate), sanatate, educatie... Eu i-am zis "conspiratie", mai nou vad ca se cheama "coalitie".
@Andrei Radu
RăspundețiȘtergereAi dreptate, dar de ce s-ar preface profesorii? Un dascal e prost platit. Daca merge la scoala si îsi bate joc de menirea lui, câstiga mai mult? Eu as zice ca sistemul e bolnav, aici intrând si cum sunt formati profesorii acum. Elevii? Ei profita de conjunctura, ca toti elevii. Si noua ni se întâmpla, dar foarte rar.
Despre Japonia ar fi mai multe de spus. Scrisesem textul înainte de a se întâmpla nenorocirea la ei. Cunoscând traditia lor în educatia elitelor, spuneam ca au ajuns departe. Si asa este. Acum vedem în plus si cum reactioneaza si cum gestioneaza o situatie de criza. Imagineaza-ti isteria care ar fi în alta parte.
@Catalin
RăspundețiȘtergereNotele mari reflecta pozitia si situatia parintilor în primul rând, dar si performantele elevilor. Nu cred totusi ca performantele sunt penalizate, n-am ajuns înca aici.
@Sophie
RăspundețiȘtergereCu sistemul, ai dreptate. Profesorii de azi? Sunt produsul sistemului. Ca profesoara de bio. Profesorul meu de matematica despre care am scris aproape un roman, daca ar mai preda azi, nu cred ca ar face asa ceva. Pentru ca este produsul altui sistem. In care se cultiva alte valori. De fapt, fiind "democratie" (cât s-a banalizat cuvântul asta!), se fac teste. "Cum ar fi educatia cu mai putine constrângeri? Ce-ar fi sa renuntam la uniforma? De ce sa-i obligam sa nu fumeze? Hai sa punem automate cu prezervative în scoli!". Imi place sa cred ca profesorii, fiind oricum obligati sa mearga la scoala ca si înainte, nu-i învata prostii pe copii doar pentru ca au salarii mici, ca sa se razbune.
Despre familie vroiam oricum sa vorbesc ceva mai încolo, face parte din "ciclul" pe care l-am început. Ai dreptate, familia are si ea nevoie de bani, deci de timp mai mult. Pe care-l iau din cel dedicat copiilor. Ce mai înseamna familie, o sa vedem...