marți, 8 noiembrie 2011

Saptamâna lui Dinescu, daca tot am început, sa si termin

Iata un articol, eseu, text, parere, amintire, toate astea publicate de Mircea Dinescu acum mai multa vreme. Ii sta mai bine scriitor decât orice alta palarie, chiar cu boruri largi.

Femei de carieră - Mircea Dinescu

Femeile s-au opintit câteva secole să ajungă egale cu bărbaţii, iar acum nu mai ştiu cum să scape de acest groaznic privilegiu.

Muncesc ca nişte tâmpite, îi mulţumesc patronului că le dă şansa extraordinară de a lucra şi-n weekend, ca să se afirme şi să se ţina de deadline. Şefii pleacă de vineri la prânz şi-i mai vezi luni după-masă, când se deşteaptă din mahmureli de cinci stele. Timp în care ai deosebita onoare de a le ţine locul, că de-aia ai dat atât din coate şi-ai făcut ulcer de când mănânci numai kebab în chiflă,
la serviciu, ca să ajungi femeie de nădejde. Firma te-a răsplătit cu două dioptrii suplimentare, dar miopia asta e semnul triumfului tău personal. Noaptea visezi color Acrobat reader, Outlook şi Power Point, coşmarul ţi-e împicăţit de guguloaie de foldere galbene pe care scrie "urgent", "campanie", "scheme", "rapoarte". În somn, butonul Delete nu merge, nu scapi de pătrăţici şi te trezeşti ţipând.
Nu pentru că te înnebunesc folderele, ci pentru că e deja 7,30 şi la 8 trebuie să fii la firmă şi-ai dormit strâmb şi-ţi stă bretonul ca o bidinea. Scuză-mă, te las puţin pe fir, că mă cere unul de nevastă...

Munca e bună numai când ţi-aduce un franc cinstit în buzunar şi mai ales, îţi dă şi răgazul să-l cheltuieşti. Sistemul suedez prevede că trebuie să ameţeşti muncind cinci zile pe săptămână şi să ameţeşti în bar două zile pe săptămână. Ăsta e raportul minim rezonabil. Carierismul e plăsmuirea bolnavă a unor filme imbecile de la Hollywood care insinuează că o femeie poate face orice, dacă vrea ea: ajunge imediat director executiv, naşte trei pui vii pe care îi hrăneşte cu lapte praf, soţul o iubeşte leşinant, deşi o vede cam şase ore pe săptămână (sau poate tocmai de-aia), iar el, deşi e neurochirurg şef la Memorial Hospital, nu e stresat deloc, face mâncare la copii, spală vase şi-o aşteaptă pe ea cu maşina la firmă, seara.Pardon, noaptea. Nu se ştie când operează el pe creier şi mai face şi lecţii cu ăia mici, dar ea, nevasta, are de predat patru rapoarte zilnic, de zbierat la trei brokeri şi de convins opt clienţi să investească.

Femeile care au văzut-o pe Diane Keaton în "Baby Boom" se lasă drogate de gândul inept al unui perpetuum mobile. Au senzaţia că se poate orice. Că soţul, copilul, ciobănescul german şi siameza aşteaptă oricât; ei latră la unison cu mândrie că au o directoare în familie. Când ambii soţi muncesc deopotrivă, ajungi să le înţelegi masochismul, până la urmă. Pericolul dospeşte abia când femeia de carieră are acasă un inginer care scapă la 4,00 de la uzină, apoi vrea mâncare cu sos, maieuri cât de cât curate şi puţin sex. Muncind ca o disperată ca să nu cumva să fie promovată alta în locul ei, la o adică, femeia se înscrie deja la divorţul part-time şi facilitează hârjoana extraconjugală a bărbatului constrâns de hormoni.

Când constaţi că fetiţa ta îi spune "mamă" soacră-tii (care nici nu te-a vrut de noră, fiindcă nu păreai gospodină şi uite că ştia ea ce ştia) şi bâzâie că pe bona o iubeşte cel mai mult de pe lume, e cam târziu să-ţi dai demisia. Copilul nu înţelege că tu crăpi muncind ca să aibă el garsonieră-n Bucureşti când termină liceul (dacă l-o termina, că tu n-ai timp să-i verifici lecţiile). Copilul vrea să stai lângă el, caldă, pufoasă, atentă, să simtă dragostea ca pe o pernă de pluş. Dar tu, care-ai răspuns la celular şi-n clipa când te cerea ăla de nevastă şi i-ai spus lui "da", acoperind o secundă telefonul cu palma , apoi
te-ai scuzat din gene şi ai continuat să vorbeşti cu şeful de secţie la telefon, nu prea înţelegi cum vine chestia asta cu renunţatul la carieră de dragul familiei.

Mircea, fă-te că trăiesti! Apropo, când ţi-ai închis ultima dată telefonul, ca să vezi un film fără să te deranjeze nimeni? Nu e cazul, că pe vremea când ai văzut tu ultimul film încă nu se inventaseră telefoanele cu On şi Off, erau numai fixe cu roată şi fir cârlionţat. Am chiulit şi-am să chiulesc cu voluptate de la muncă, întotdeauna... Chiuleşte şi tu, salvează-ţi viaţa, femeie! Atât cât se poate. Ia bunul simţ, în doze homeopatice. Să ştii numai tu.

Cele mai frumoase petice de viaţă le-am căpătat fugind de răspundere. Cea mai bună bere pe care am băut-o în viaţa mea n-a fost la Praga, ca lumea bună, ci în Herăstrău, când o tăiasem de la şedinţa de redacţie, lăsând vorbă că mi s-a spart ţeava de calorifer şi m-au chemat vecinii să strâng apa.

Mi-a rămas în cap (şi mie, ca atâtor altora) gafa de la TVR, de la Revoluţie, când habar n-aveau că intraseră deja în direct şi cineva i-a zis lui Dinescu: "Mircea, fă-te că lucrezi!"... Şi Mircea a ascultat. Şi a ajuns departe. Până când vom pricepe omeneşte tâlcul acestui îndemn vital, vom continua să ne prefacem că trăim.

10 comentarii:

 1. Păi, femeile s-au opintit pentru că au crezut că aşa, pe această cale ocolită, îşi vor recăpăta respectul şi stima în societate.

  Dar, în general, Dinescu are dreptate. Orice schimb forţat de roluri duce la dezechilibru. Pentru că perturbă ceea ce natura a trasat, în linii mari, iar societatea a copiat pentru o vreme, până ce s-a gândit să forţeze lucrurile din motive care s-au pierdut în istorie.

  RăspundețiȘtergere
 2. @Blue
  Au oare nevoie femeile de egalitatea "asta" ca sa fie cineva în societate?

  RăspundețiȘtergere
 3. Au. Cele mai multe din ele, da.
  Mmmmnuuu... mă ispiti să deşert sacul cu mârâieli feministe, că e sărbătoare şi...ar fi nepotrivit.
  :))

  RăspundețiȘtergere
 4. @Blue
  Gata, pace! Dinescu se alinta si el cum facea si... Cioran când vorbea despre "voluptatea de a fi lenes" si probabil crede ca-i suficient.

  RăspundețiȘtergere
 5. Criza a rezolvat si problema asta. Acum lucreaza doar cine are unde.

  RăspundețiȘtergere
 6. Stiam textul asta de multa vreme, dar habar n-aveam ca e al lui Dinescu. Acum imi place si mai mult. Are perfecta dreptate.

  RăspundețiȘtergere
 7. @Neuroanchiloza
  Si cine are ce. O idee auzita în seara asta: bancile din toata tara se pare ca vor da afara cam 100 000 de oameni. O sa aiba depunerile noastre de suferit? NU! Deci aia nu fac nimic.

  RăspundețiȘtergere
 8. @Zina
  Cu femeia-sef n-am nimic împotriva. Dar când vad una care face box...

  RăspundețiȘtergere
 9. Mai toate femeile sef stiu box, doar ca unele sar la bataie prea des, mai ales cand nu e cazul. Complexul inferioritati le impinge la agresivitate. Fac box cu oricine pentru ca ele insele au probleme, mania puterii si paranoia este a celor care au inceput in fabrica de filatura, au o carenta in educatie, iar cand capul iti este gol, domini prin forta. Dar asta e exemplul meu. Eu nu sunt suparata, sunt oripilata si ma spal des ca sa nu se ia ceva pe mine, fara sa-mi dau seama.
  Pe Vladi il invat ca el nu poate schimba lumea, schimbarea vine numai din interior. Al fiecaruia. Nu avem putere numai asupra noastra.

  RăspundețiȘtergere
 10. Nu prea putem sa ne facem ca muncim pe criza asta.

  RăspundețiȘtergere

Scrieti baieti, numai scrieti!