... se merge cu cosurile pline cu toata pregateala la biserica, la sfintit. Câte putin din fiecare si câteva sticle, stergare frumos brodate si lumea îmbracata frumos, mai ales copiii.
Niste oameni foarte destepti de la Luxemburg si fara îndoiala complet dezinteresati au decis sa scoata de pe lista alimentelor cu virtuti terapeutice mierea de albine (si derivatele...), prunele (tot am vorbit despre ele, nu le-am gasit niciun rost pe lumea asta, magiun, gem, galuste, glicemie...) si iaurtul.
Probabil a aparut o pastila minune dupa care mori sanatos...
Cel mai frumos a fost la Ministerul Culturii unde doi oameni destepti si-au vorbit frumos. “Mme Filippetti“, noua ministra, i-a oferit lui Frédéric Mitterrand, cel care pleca, o carte cu o dedicatie – citat din Carlos Fuentes, scriitor mexican decedat marti la Mexico :
"Literatura este o rana pe unde iese la iveala indispensabilul divort între vorbe si fapte. Prin aceasta rana ne putem pierde tot sângele".
Altfel este bine. Au aparut cel putin trei ministere absolut necesare în ziua de azi : Ministerul redresarii productive, Ministerul economiei numerice si Ministerul succesului scolar.
Astept în continuare Ministerul caderii productive, al economiei analogice, al esecului scolar si se mai pot face o multime de combinatii.
Profit de sfârsitul vacantei mele, pe care înca n-am “digerat-o“ complet, ca sa mai scriu o comparatie :
1969 :
Dupa ce au petrecut doua saptamâni de vacanta în familie, undeva în Bretagne, într-o rulota trasa de un vechi Peugeot 403 (masina comisarului Colombo), toata lumea se întoarce la treaba. Asa ca luni te duci la lucru, proaspat si bine dispus.
2012 :
Dupa doua saptamâni petrecute în Seychelles cu un bilet mai ieftin luat prin programul “Vacanta placuta !“ organizat de Comitetul sindical pe întreprindere, te întorci rupt de oboseala si nervi dupa o zi de asteptat pe aeroportul de acolo din cauza unei greve a manipulatorilor de bagaje plus înca 12 ore de zbor. La serviciu îti trebuie o saptamâna pâna te reobisnuiesti cu decalajul orar.
Tinerii sau cei care lucreaza îi întreaba frecvent pe cei mai “copti” ce fac pentru ca viata lor sa fie cât de cât interesanta.
De exemplu ieri m-am dus cu Nana la cumparaturi. Când am iesit am vazut un politist lânga masina parcata în fata magazinului scriind un proces-verbal.
- Haideti domnule politist, doar n-o sa-mi dati amenda pentru atâta lucru. In plus dvs. ar trebui sa protejati “seniorii“.
Ne-a ignorat total si a continuat sa scrie. Atunci l-am facut “tdc“, sau cum ar veni la moldoveni “bai, borta c…lui“. S-a uitat la noi, a pus procesul-verbal sub stergator si a început sa scrie altul.
- Ce faci bai rahat cu ochi ? Cu tine vorbim ! a încercat si Nana sa schimbe vorba si sa-l ia mai pe departe.
El tot nimic, scria înainte, l-a terminat pe al doilea si începuse deja sa-l scrie pe al treilea.
Treaba a durat cam juma’ de ora timp în care noi i-am spus sincer tot ce credeam despre el iar sub stergator se adunasera vreo zece amenzi.
Pe urma a venit autobuzul, ne-am urcat în el si am plecat acasa. Evident nu era masina noastra... Asa încercam sa avem câte o mica distractie în fiecare zi.
La vârsta noastra e foarte important.
* Nu ni s-a întâmplat noua, e o poveste pe care am primit-o, dar ar fi interesant, nu ?
Ca tot vin alegerile... acolo... Ia uitati ce-am primit, nu uitati, uitati-va si tineti minte!
"E un cantec al lui Johnny Hallyday, din 1970, pe care nu-l stiam. E atât de romanesc… Cum o fi aparut cantecul asta? De ce n-am auzit de el niciodata? Sunt 42 de ani de cand se pare ca l-a cantat Johnny Hallyday…
Era la moda pe atunci folclorul romanesc, mai ales in Franta. Marile noastre ansambluri folclorice din Vrancea, Maramures, Oas, Bistrita, Teleorman, Craiova, Constanta, Suceava si Bucuresti cucerisera toate Festivalurile folclorice din Europa si din alte lumi mai departate. Iile romanesti se purtau pe tot globul (power-flower obliga…). Vezi si Marie Laforet la "Cerbul de aur"… si alte vedete… Maria Tanase luase prestigiosul premiu “Charles Cross” in Elvetia, cu un disc bilingv cu cantece populare romanesti. In Olanda se declansase o adevarata
nebunie, ca si in Elvetia: cluburi cu dansuri si cantece în costume populare romanesti, cum sunt cele de dansuri latino la noi, acum. Cooperatia
mestesugareasca inregistra castiguri enorme exportand costume populare: ilice, ii din borangic, traistute… Pamantenii Nordului sau Alpilor alcatuiau ansambluri folclorice cu profil musical coregrafic, dupa model romanesc.
Mi-aduc aminte ca in Albumul duminical a aparut o asemenea formatie din Elvetia. Se numea “Frunza verde” si umbla in turneu prin lume cu un program de cantece si dansuri populare romanesti, fara nici un picior de roman in distributie.
Ridicau salile in picioare pretutindeni. Si in Romania. La TVR au fost fantastici. Ne-au luat graiul. Naiul nostru se invata la o scoala speciala la Amsterdam. Zamfir zapacise lumea intelectuala si cinematografica a Apusului. Chinezii cantau in limba romana de te cruceai…
Ce s-o fi-ntamplat cu noi intre timp?"
Cred ca e un cântec scris de un român plecat, cântec pe care l-a preluat Johnny.