Eu asa spun. Chiar daca este vorba de o Doamna mai în vârsta ca mine (da, mai exista!), sau chiar daca este vorba despre prietene ale Andreei (vorbitoare de româna...).
Unei femei îi spun "sarut mâna", daca îi vorbesc în româneste, chiar daca sunt demodat.
Mirându-ma la început (când auzeam "buna ziua, seara, dimineata"), mi-am spus ca este o chestie care tine de alta cultura, vestul, capitalismul, vocabularul lor evident deficitar (se stie doar ca "dor" este intraductibil), ma rog, scuze pentru apropiere... Chestia este ca nici în România nu prea se mai spune "sarut mâna" unei Doamne. De ce? Dintr-o mare prostie, comoditate si da domnilor, ceva nesimtire zic eu, (accept sa ne duelam, dar pe rând).
Am spus vest si capitalism? Cel mai vestic presedinte pe care l-a avut România vreodata spune "sarut mâna" unei femei... Chapeau Klaus!!
Matterhorn
Acum 13 ore
politetea nu poate fi, nu ar trebui sa fie desueta...
RăspundețiȘtergerestrangerea de mana tipic americana si o banala formula de salut mi se pare ca pune distanta intre oameni...probabil ca si eu sunt de moda veche...
as zice ca oamenii se schimba si asta nu doar din cauza vremurilor si da...presedintele cel mai vestic, cum frumos ai spus, pe care il are Romania este cu adevarat, un Domn :)
Când m-am dus la prima "petrecere", copil fiind, bunicul meu mi-a spus: "vezi sa nu scuipi pe jos, nici macar prin colturi", el fiind un mare hâtru. Pentru mine, sa spui "sarut mâna" unei doamne face parte din aceeasi categorie de norme elementare.
Ștergere"Strangerea de mana tipic americana si o banala formula de salut" nu poate fi acuzata pentru ca ei n-au facut niciodata altceva.
La români este altfel, eu îi spuneam "sarut mâna" bunicului meu, îi spun la fel Parintelui Calistrat care ma mai sfatuieste uneori, îi spun "sarut mâna" si Andreei cu anumite ocazii...
Nu-mi cad galoanele. Este foarte româneste si uite c-o mai fac si nemtii!
eu, intre "saru'mana" si "babaciune" as prefer sa mi se spuna "buna ziua"...:)
RăspundețiȘtergereAsa sa fie fetito, saru' mâna, daca nu vrei, nu vrei...
Ștergereeste asa o formula frumoasa de salut si este tipica României. Si eu îmi salut parintii asa si deasemenea toate rudele în vârsta.
RăspundețiȘtergereTipic asa cum spui, traditional si cu mult respect!
ȘtergereAm înţeles că şi în Polonia este un salut asemănător, dar care tot aşa, cam iese din uz. S-ar putea să mai fie în alte ţări slave sau doar mai estice... :D
RăspundețiȘtergerePacat, pentru ca "sarut mâna" la propriu era uneori o atingere placuta si plina de promisiuni...
Ștergere