vineri, 29 aprilie 2011

Buricul pamântului

Intr-unul din faimoasele lui "interviuri în pijama" de dupa 1989 Petre Tutea declara ridicând spre luare aminte un deget în aer ca "românii sunt buricul pamântului".

Douazeci de ani mai târziu l-am auzit pe Andrei Plesu spunând "Poti sa-i iubesti pe români chiar daca nu sunt buricul pamântului".

La a doua vedere, credeti ca aceste doua ziceri chiar se contrazic?

marți, 26 aprilie 2011

Miercurea fara cuvinte (3) - Floralies...

… este o expozitie de flori, 14 hectare de lalele mai ales, deschisa în fiecare primavara în aprilie - mai la castelul Grand-Bigard, în zona flamanda a Belgiei, aproape de Bruxelles.

In 1593 flamandul Busbecq, ambasador la Constantinopol, a vazut în gradina palatului o floare care i-a placut. Drept pentru care a trimis câtiva bulbi prietenului sau olandez Carolus Clusius, biolog si botanist, care a cultivat-o în gradina lui. Era laleaua. Astazi, dupa mai bine de 4 secole, vedem unde s-a ajuns : 15 familii, 125 de specii si 5600 de varietati.

duminică, 24 aprilie 2011

Duminica Pastelui

Cu câteva zile înainte de sarbatori am primit un telefon de la persoana din imagine care ne-a anuntat ca vine de Pasti acasa. "Ce sa-ti faca mama special, de ce ti-e pofta, pe lânga oua rosii, miel, drob si celelalte ? ", "Mi-e pofta de ciorba de burta si parca as mânca si o salata de boeuf".
Si uite-asa ciorba de burta si salata au devenit feluri traditionale (omologate deja) de Pasti. Salata ornata cu fâsii de ardei copt si cu noduri eu n-am mai vazut !
Pai atunci gata, vorba lunga saracia omului, hai ca avem treaba. Hristos a Inviat si pofta buna !

PS Leusteanul este bine, bun si parfumat, în ciorba si în salate, ceea ce va doresc si voua!

vineri, 22 aprilie 2011

De Pasti...

... sau de Paste, aici Vania poate da o sugestie. Ce stiu eu, si asta e sigur, e ca bunica mea m-a învatat ca de Pasti lumea se împaca, se pupa pe toti patru obrajii si se bucura crestineste, cine-i crestin, evident.

Cum mâine, ca si azi si ca toata saptamâna care a trecut, o sa fiu (am fost) ocupat cu sarcini care nu necesita multa creativitate, m-am pregatit cu mult timp în urma si va urez de pe-acum, ïntre doo aspiratoare deci, într-un moment de maxima inspiratie, Paste fericit, oo colorate, antreuri si aperitive din belsug, drobul cu mult ficat, mielul rumenit si crocant cum îl fac eu, salate, alea, alea si mai vorbim duminica la sculare.

miercuri, 20 aprilie 2011

Miercurea fara (prea multe) cuvinte (2) - Divinitatea si eu

Sunt credincios. Nu habotnic, nu fariseu, dar cred în ceva.
Imi recunosc pacatele, ma plec vinovat în fata sihastrilor, îmi plac bisericile cu icoane aurite si manastirile înconjurate de flori, îmi place sa ma hranesc din întelepciunea calugarilor si în ciuda unei vieti poate mai frumoase acolo sus, nu-mi place întunericul, mai ramân deocamdata la soare. Pentru ca e cald si frumos.



Cu exceptia primei si ultimei poze, toate celelalte sunt facute la biserici si manastiri din Moldova.
1. La o manastire ortodoxa de lânga Auxerre am gasit un preot ruso-moldovean care ne-a sfintit casa.
2. Chilia lui Daniil Sihastrul, "Sfantul Daniil schimonahul" sau "Sfantul Daniil cel Nou".
3, 4. Icoane aurite si flori în cerdacuri la Manastirea Agapia.
5. Un calugar adevarat dupa post.
6. Oare cum o fi acolo sus?
7. Acolo jos unde ma uit eu e cam întuneric.
8. Asa ca prefer sa ramân afara…
9. Enoriase din Ardeal dupa o noapte de autobuz ca sa vina la hram.

marți, 19 aprilie 2011

Cât mai costa o aplica si o lustra în plina criza

Am povestit undeva despre prioritatile pe care le-am avut când am ajuns aici acum zece ani, de data asta nu ca turist ci ca resident si cu un contract de munca în buzunar. Si mai discutam zilele trecute într-un cerc restrâns si deci select despre cum poti cheltui în mod optim banii pe farfurii cu gauri, dopuri colorate, pantofi sau mobila. Mi s-au cerut detalii. Le dau :

Când am cumparat acum sapte ani casa în care stam azi am avut doar luna august la dispozitie ca sa o punem la punct. Si am reusit, noi, Andreea care era în vacanta, prietenii, colegii si câtiva profesionisti pentru treburi mai de finete. Nu a ramas niciun centimetru neacoperit de vopsea, tapet, zugraveala sau parchet. Astfel ca pe 6 septembrie ne-am mutat. Am trecut cu vederea mici lucruri inestetice : mocheta de pe scara care duce la etaj era putin uzata dar am spus ca asta nu ne împiedica sa ne mutam, va fi prima urgenta dupa instalare. La fel, în salon se vedeau doua perechi de sârme iesind dintr-un perete, semn ca acolo ar fi trebuit montate doua aplice, dar nici asta nu ne tinea în loc.

Asa cum se întâmpla întotdeauna, au aparut însa alte si alte urgente si cheltuieli dupa mutare, asa ca aceste doua detalii au trecut pe planul doi. Acum trei ani, profitând de o vizita a Andreei ne-am hotarât sa decida ea ce aplica sa luam (locul celeilalte fusese acoperit de un tablou), plus o lustra, evitând diplomatic noi dispute conjugale legate de model si culoare, dispute care ma epuizasera iremediabil la alegerea celorlalte decoratii din casa, unde ideile mele se dovedisera a nu fi cele mai bune, evident. Andreea n-a avut nevoie de mai mult de un magazin ca sa decida : "Mobila voastra din salon nu este nici clasica dar nici suficient de moderna ca sa pot alege o aplica, iar una neutra nu-mi place".

Asa ca pâna la urmatoarea ei vizita am fost la niste magazine de mobila din Belgia unde am pus de comun acord (!?) ochii pe un salon. Când a venit Andreea a validat alegerea noastra (lucru destul de rar dealtfel), am facut comanda si contractul (costa 6500 !!) si dupa vreo trei luni ne-a fost livrata si instalata. Asta se întâmpla la începutul lui 2009. Nimic nu ne mai împiedica sa luam aplica si lustra. Si totusi aplica, amarâta aia de aplica de 50 de euro si lustra cam tot atâta au mai asteptat înca doi ani pâna le-am luat, iarna asta, pentru ca între timp, nu-i asa ?, au aparut alte… urgente si cheltuieli.

Deci o recomandare pentru oamenii chibzuiti care nu arunca banii aiurea : o aplica si o lustra = cca. 6600 euro. Dai un ban, da’ stii ca nu-l mai ai !!!

PS Mocheta de pe scara nu-i schimbata nici în ziua de azi.

duminică, 17 aprilie 2011

Statistici


S-a facut analiza apelor reziduale în unele cartiere de lux ale Parisului ca si în cele mai "periculoase" din periferie (asa numitele cité-uri, Seine-Saint-Denis de exemplu) cu blocuri uriase locuite de o populatie amestecata si cu preocupari de multe ori învaluite în ceata. Numai într-un bloc de asta intra toata omenirea unui orasel mai mic. Ei bine, analizele spun cam acelasi lucru: concentratie mare de droguri în weekend si liniste spre mijlocul saptamânii, când lumea munceste.

De Florii

Cum leusteanul este o planta, se cuvine sa ne gândim la el ca la o floare, mai ales astazi când unul dintre noi se va îmbogati curând datorita lui câstigând concursul.

La Multi Ani deci draga Leustene, sa cresti mare si mumos! In aceste momente sa ne gândim si la alti leusteni carora le transmitem cele mai bune urari, fara deosebire de nationalitate, rasa si orientare politica sau de care o mai fi ea!

Traiasca leustenii din toata lumea!

vineri, 15 aprilie 2011

Sfârsit



Orice sfârsit este trist : sfârsitul unei vieti, sfârsitul unei prietenii, sfârsitul unei iubiri. Chiar sfârsitul unui sfârsit, pentru ca uneori sfârsitul este lung si chinuitor si nu se mai termina. La sfârsit te înalti, te risipesti în bucatele, te transformi în vis, amintire, în trecut, în abur sau statuie. Dar oricum ar fi, tu esti cel care se îndreapta spre un sfârsit.

Sa-l vezi însa ca vine el spre tine, zid negru sau tarm sterp, nemiscat, nemilos, mut si neprimitor, sa nu mai existe sus, dreapta, jos, ci doar nimic în fata, sa nu te mai primeasca în ea nici macar o singura dimensiune întreaga pentru ca si înapoi ti-e interzis sa te uiti si sa stii ca ai sa ramâi tot restul mortii fosila întiparita în duritatea unei pietre, dupa ce toti vor fi rupt bucati din tine ?

Sa spunem atunci ca Gabriel Garcia Marquez : ”Nu plange ca s-a terminat, mai bine zambeste ca s-a intamplat”.

miercuri, 13 aprilie 2011

Deci "Miercurea fara cuvinte (1)"


Download this mp3 from Beemp3.com

Probabil trebuie sa ma înscriu în catalog la Tovarasa, dar nu stiu cine-i, deodata ma expun si vad eu dupa aceea. Zic eu ca e normal sa încep cu ce-i pe aici pe-acasa, cu cea mai "calda" încapere si ... cu "Prezenta lui Dumnezeu". Si pentru ca pozele erau deja facute mai demult, sa-i dam drumul: