marți, 27 martie 2012

Parisul vara

Când am venit prima data la Paris, era în martie 1991, l-am masurat cu piciorul în lung si-n lat timp de doua saptamâni. Si asta zi de zi, pâna cadeam lat. Abia împlinisem 40 de ani si credeam ca-i din cauza vârstei. Dimineata mergeam cu metroul, n-aveam alta solutie, stateam la varul meu, Tudor, june student stomatolog, în Lilas si trebuia sa ajung la Palatul Congreselor unde era simpozionul unde fusesem invitat. Traversam tot orasul de la est la vest : cu 11 pâna la Châtelet si pe urma 1 pâna la Porte Maillot. Seara faceam drumul invers pe jos, cu nenumarate ocoluri si popasuri, minunându-ma de ce vedeam si gândindu-ma cum pot fi oamenii aia asa de grabiti si indiferenti la atâtea frumuseti la care altii viseaza în zadar o viata.

Sa nu spuneti ca sunt ipocrit, dar acum nu-mi mai place Parisul. Mai ales vara, când steaua noastra pitica galbena ti se revarsa în crestet cu toate vânturile, exploziile si milioanele ei de grade. Intr-o zi ca asta te gândesti la iad ca la ceva suportabil. Mii de balauri cu si mai multe mii de capete îti sufla foc pe de doua ori pe-atâtea mii de nari. Ce se poate face în iadul asta ? Sa fii turist în Paris e una si locuitor al lui sau venit cu treaba cu totul altceva. Acum nu-l mai vizitez, stau la cozi, înjur în metrou (în gând) pe cineva care pute, ma întâlnesc cu Andreea în pauza ei de masa, mergem sa mâncam undeva ca ne e foame, ma duc la cabinet la Tudor si pe urma pierd vremea pâna la trenul de dupa-masa. Putine sunt locurile unde ma simt bine si pe care le caut. Noroc ca le gasesc în drumul meu, altfel nu mi-as bate capul. Mergând spre gara trec mai întâi pe la Beaubourg. Mi-am adus aminte de ghidul acela poznas care ne vorbea despre “interiorul exteriorului“. Pe lânga Beaubourg sunt multe terase cu umbra si bere. Cel mai mult îmi place Pelforth neagra, dar pentru ca sunt multe popasuri de facut nici Leffe nu-i rea… Ma uit la spectacolul pe care-l dau oamenii gratuit, am mai spus ca mie-mi place sa stau eu si sa mearga ei. La urma de tot, pe peronul Garii de Est, ultimul Kronenbourg cu un deget de spuma si un covrig, ca un adevarat navetist. Mai iau câtiva bretzeli si pentru acasa, cadou, deh, doar vin din capitala !

Despre ”Parisul iarna” o sa scriu la vara, iar pozele miercuri.

Wearing the Inside Out

19 comentarii:

 1. Îmi place cum povesteşti.Nu ştiu mare lucru despre Paris, adică n-am fost acolo,dar pot să-l "văd" cu destulă acurateţe atunci când e prezentat prin ochii domniei tale.
  Aş comenta mai mult,dar sunt sub influenţa alcoolului şi nu pot pilota tastatura în mod optim.
  Plus că voi intra sub incidenţa "pedepsei" abia după ce pleci în vacanţă, nu?
  :))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. "Bautura-i buna, numai ca tre' sa te tii de ea. Cum te trezesti, cum te doare capul!".
   In cealanta ordine de idei, eu am zis "pâna ma întorc din vacanta", nu pâna plec!
   Ma întorc pe 9 mai, dupa cum se va vedea!
   Pâna atunci, ca pâna acum!

   Ștergere
  2. Am auzit şi eu de chestia asta, cu băutura. Şi mă străduiesc s-o pun în practică. Da' văz că nu-mi iese. Căci după câte o încercare d-asta, nu mă mai ating de alcool vreo 2-3 luni. Cam atât îmi tre'i ca să uit durerea de cap de a doua zi. (Iar cea de acum depăşeşte deja toate aşteptările! Nici să râd nu pot.)
   :))
   Adică, eşti deja în vacanţă?! Păi, la cât eram de năucă aseară, nu'ş de ce te miri c-am înţeles aşa cum am înţeles.
   :)
   Atunci, vacanţă plăcută, în continuare!

   Ștergere
  3. Nu, înca n-am plecat! Mai am un pic.
   Despre chestia ailanta, daca nu merge nu forta, înseamna ca nu-i de tine! De ce sa suferi?

   Ștergere
  4. N-ai plecat?
   :)))))))))
   Atunci, ori eu sunt încă beată, ori domnia ta eşti nehotărât!

   Ștergere
  5. Noi raspundem NU, plecam pe 12!

   Ștergere
 2. acum ce sa zic...eu am fost turist si mi-a placut :)
  si sunt sigura ca si data viitoare mi-ar placea :)
  poate ca si tu daca ai redeveni turist ai simti din nou la fel :)

  votez pentru Leffe neagra...eu nu beau bere,nu imi place, dar Leffe neagra e cu totul si cu totul speciala :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu mai pot fi niciodata turist aici, dupa ce traiesti 12 ani undeva nu mai esti în vizita acolo.
   Eu "acum" votez pentru Silva neagra. Peste trei saptamâni o sa ma scald în Silva neagra!

   Ștergere
  2. e mai amara decat Leffe asa ca...raman la Leffe a mea dar ma bucur ca vei fi aici cand deja vremea va fi frumoasa si terasele deschise :)

   Ștergere
  3. "La Mama" din spatele Evei..., am abonament si masa rezervata, cum intri, la stânga, ultima masa !!!

   Ștergere
  4. Spun sa puna un tacâm (doua!) si pentru voi!

   Ștergere
 3. te invit la vara in bucuresti...cred ca-ti lipseste termenul de comparatie....sau esti uituc...sau te alinti...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu ma alint Sorina, si nici nu uit, sunt de 12 ani aici si abia astept sa ma întorc. Noi venim de trei, patru ori pe an la Bucuresti, deci nu avem idei preconcepute. Gasim lucruri frumoase si urâte ca si aici, unde cele urâte se înmultesc totusi îngrijorator. Fiica noastra care este o împatimita a Parisului (locuieste si lucreaza acolo) si nu prea are false retineri spunea asta vara ca nici la Paris n-a vazut atâtea chestii frumoase ca la Bucuresti, mai ales centrul vechi...

   Ștergere
 4. faina povestirea, probabil asa se intampla cand stai foarte mult intr-un loc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. De aia nu pot sau nu stiu sa inventez povesti. Daca nu scriu despre ce vad si simt si cred eu, nu iese nimic...

   Ștergere
 5. Răspunsuri
  1. Ai dreptate Cleo, eu am vizitat în Franta de câte patru ori locuri pe care frantuji de bastina nu le-au vazut niciodata si au vârsta mea (de exemplu Muntele Saint-Michel, pe care vreau înca sa-l mai vad si o sa-l mai vad sigur, peste doua luni!). Dupa cum în România sunt locuri pe care înca nu le-am vazut. Dar sa umblu de nebun prin Paris cu treaba si sa ma tâmpeasca soarele si fumul de la masini, de ce?

   Ștergere
 6. Uite fac un post cu mesajul tau. Sanatate si noroc, sa va ajute Dumnezeu!

  RăspundețiȘtergere

Scrieti baieti, numai scrieti!