vineri, 9 decembrie 2011

Comparatii (4) - Relatia profesor - elev

In timpul unui concurs de alergari micutul Jean cade, se juleste la un genunchi si începe sa plânga. Profesoara lui de sport Jocelyne se duce la el, îl ia în brate ca sa-l calmeze si sa poata continua alergarea.
1969 :
In doua minute Jean se simte mult mai bine si continua cursa.
2011 :
Jocelyne este acuzata de perversiuni asupra unui minor si de atingeri cu caracter sexual. Este data afara din învatamânt si i se interzice sa mai practice vreo meserie în care poate intra în contact cu copiii. Incaseaza trei ani de puscarie pentru pedofilie (cu suspendare) si trebuie sa plateasca o amenda tapana. Jean o tine din psihiatru în psihiatru timp de vreo zece ani, fara sa înteleaga de ce, cu toate ca acum are peste 18 ani. Parintii cer ca toate cheltuielile cu doctorii plus despagubirile morale sa le fie achitate de scoala pentru neglijenta si de (fosta) profesoara pentru traumatism emotional. Câstiga ambele procese. Profesoara somera, îndatorata pâna peste cap si cu moralul la pamânt se sinucide aruncându-se de pe acoperisul unui bloc. Nu al ei pentru ca nu mai avea locuinta, traia în strada. Peste mai multi ani Jean este gasit într-o ruina de casa din fundul cimitirului, plina de seringi, prezervative, fecale, cruci întoarse si sânge pe pereti. Murise în urma unei overdose.

Sau mai bine ne culcam si ne trezim într-o lume normala. Se poate?
Nimic nu se mai compara acum cu vremurile în care am aflat cine suntem. Nu stiu când era mai bine… Oare chiar nu stiu ?
Daca aveti rabdare, (mai) cititi asta si asta si asta si asta si asta… Poate pe unii va plictisesc, iertati-ma. Noapte buna!


16 comentarii:

  1. Omenirea se poate baza doar pe 3 piloni importanti in dezvoltarea lor :
    INVATAMANTUL, MEDICINA SI ARMATA. Sa nu aud pe cineva ca spune despre mafiotii numiti preoti.
    Multumiti de noi insine, canibalizam cele 3 componente esentiale dupa care ne plangem.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu îi putem schimba, aşa cum nu putem schimba vremurile în care trãim. ... Uneori noi şi vremurile suntem în contratimp. ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Te salut, Dan! Ca de la depresivă la revoltat.
    :)
    Eu nu prea reuşesc să spun nimic la genul acesta de postări. Ce-ar fi de comentat?
    Trăim într-o lume care se alienează pe zi ce trece.
    Înţeleg rostul şi sensul unor reguli. Dar nu pot să pricep exagerările şi interpetările tendenţioase ale unor gesturi fireşti. Limita care separă corectul de incorect este un fel de fâşie Gaza.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Costin
    Asa e, preotii sunt niste functionari ai unor ministere create de putere si care se cheama "biserici".

    RăspundețiȘtergere
  5. @Florentin
    Iar învatamântul? Asa cum nu pot exista medici de nota cinci, cum spunea socrul meu, Dumnezeu sa-l ierte, nici profesori de nota cinci nu au ce cauta în scoala!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Blue
    Tu n-ai luat Prozac, eu da. Si Cohen. Asta ca sa vezi în ce lume ma învârt. Eu am impresia uneori ca Domnul Kafka este un cunoscut, ce vorbesc aiurea?, chiar vecinul meu. Ceh, de limba germana si de origine evreu, ce s-ar putea mai mult ca sa nu-ntelegi nimic?
    Vorbesti de limita, de normal si anormal.
    Nana l-a avut profesor la Iasi pe celebrul Brânzei. Ei bine, el spunea ca zidul spitalului Socola este ca sa desparta oamenii normali dinauntru de nebunii de afara!

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu stiu ca de adevarata e povestea cu profa de sport, dar sa stii ca profesorii nu au voie sa atinga elevii aici:)

    Am vazut odata ca un elev nu se simtea bine, m-am dus sa vad ce are si i-am pus mana pe brat cand vorbeam cu el. Au sarit totii de gura-n sus ca 'uite, il atinge', de parca a aterizat un ozeneu in clasa nu alta. De atunci nu mai pun mana nici sa ma pici cu ceara.

    Ma enerveaza cand pun niste limite din stea absurde intre profesori si elevi, ca parca daca s-a intamplat odata sa exagereze vreun profesor rau intentionat, acu' daca interzic cu totul atingerea elevilor rezolva problema.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Ioana
    Nu stiu câti ani ai (plus sau minus 5 as putea ghici), dar "vara nu-i ca iarna".
    Povestile astea sunt "adevarate" doar ca sa arate absurditatea lumii în care traim. Erau posibile pe vremea mea, ti-o garantez, azi se întâmpla cum spui tu. O fi mai bine?

    RăspundețiȘtergere
  9. De ce întotdeauna descrierile idilice sunt mult mai departe de realitate decât cele de coșmar ?...
    *Ai un ping la ARTE.

    RăspundețiȘtergere
  10. am ajuns sa cred ca oamenilor le este rusine sa fie cu adevarat omenosi-unii-iar altii nu mai au aceasta capacitate si atunci au inventat "vina" de a fi atent,bun,cald,normal....ca suport pentru aparitia unor legi care ii imbogatesc pe avocati,a unor medicamente care duc industria farmaceutica in top si tot asa...

    RăspundețiȘtergere
  11. @Mihaela
    Adica reciproca nu-i mereu adevarata? Stiu. Insa cunosc destule mamifare care seamana a oameni si totusi nu-s.

    RăspundețiȘtergere
  12. @Zina
    Pentru ca realitatea pe care o traim este adesea mult mai apropape de cosmar. Nu exista probabil personajele Jean si Jocelyne, totul este o metafora, dar ce se întâmpla nu-i deloc departe de ce povestesc. Uite ce scrie Ioana mai sus, e profesoara în Franta.

    RăspundețiȘtergere
  13. @Pandhora
    Nu le este rusine, le este frica, rezultatul este însa acelasi: nu mai sunt omenosi, este si asta o calitate care se pierde daca nu o exersezi.
    Imi povestea un prieten din State ca daca vede în lift o doamna singura, el nu urca. Nu se stie niciodata. Mi se pare de un absurd dincolo de limite, dar nu vad de ce m-ar fi mintit.

    RăspundețiȘtergere
  14. dane, nu urca in lift cu doamna de frica ei :). Nici doamnele din ziua de azi nu mai sunt ce au fost alta data :))

    RăspundețiȘtergere
  15. @Arakelian
    Inseamna ca amicul din State e chiar asa de slab de înger?

    RăspundețiȘtergere

Scrieti baieti, numai scrieti!